monitor.bg
Сряда 6 Март, 2013
ТРИМА ПОХИТИХА ДЪЩЕРЯ МУ, КОГАТО ТРЪГВАЛА ЗА УЧИЛИЩЕ
Лара отвлечена, за да не пропее Брендо
Още не е поискан откуп за 10-годишното момиче. Бодигардът прострелян два пъти, оцеля

ЕКАТЕРИНА ТИТОВА
Няколко патрулки и полицейски бус бяха спрели вчера пред къщата на Баневи в кв. „Бояна”.
.
6 камери записали нападението
Отвличането на 10-годишната Лара е станало пред 6 охранителни камери, които снимат всеки сантиметър около къщата на Евелин Банев-Брендо. Те са работили в момента на престъплението и още вчера разследващи ги иззеха, за да ги преглеждат и да търсят отличителни белези за физиката и начина на действие на извършителите. Въпреки че нападателите са били с маски, кадрите могат да дадат оперативна насока на полицаите, които на база на снимките и свидетелските показания да стеснят кръга от заподозрени.
.
Банева – най-малката жертва
Лара Банева стана най-малката жертва, попадала в ръцете на похитители. След нея се нарежда 14-годишния Джорджо, който беше похитен за откуп през 2008 г. Година по-късно при спецакция МВР разкри бандата на Наглите, която беше обвинена за 10 знакови отвличания и един неуспешен опит. Последният похитен беше студентът Румен Гунински. Една част от бандитите беше осъдена на 18 години, докато други чуха присъда „невинен” в съда.

Малката Лара е набелязана вероятно, защото е беззащитна и не може да окаже съпротива, а майка є може да събира пари за свободата є при евентуално искане на откуп, допускаха разследващи.
.
Охранителят от СОТ 161: Наредиха ни да легнем на земята
МАРИЯ КАДИЙСКА

„Похитителите наредиха да легнем на земята и ние изпълнихме техните заповеди. Видях трима маскирани с оръжие.” Това обяснил пред шефовете си от СОТ 161 охранителят от будката пред къщата на Брендо, пред когото беше отвлечена 10-годишната Лара, разказа вчера за „Монитор“ зам.-управителят на фирмата Иван Маранов.

Къщата на Евелин Банев се пази от денонощна физическа охрана. Будката на пазачите е в двора на къщата. Служителите се грижат за охраната на сградата, за сигурността на семейството, допълни Маранов. Камерите по къщата са собственост на Банев и не са свързани с центъра за видеонаблюдение на СОТ 161, видеонаблюдението е локално. По време на инцидента дежурният служител на охранителната фирма бил извън будката си, на двора, и проследявал отиването на момиченцето към колата, която го чакала отвън. Всичко се развило за секунди.
.
Адвокат Ина Лулчева: Могат да те изнудят с всичко, когато държат детето ти
„Когато става дума за детето ти, могат да те изнудят за всичко. Това е ценност, пред която всичко пада“, каза вчера в интервю за бТВ адвокатът на Евелин Банев у нас Ина Лулчева. Според нея отвличането е направено за пари или с цел лично изнудване. Брендо не е споделял да е бил заплашван. Майката на детето му – Моника, също не е казвала, че нещо я притеснява, посочи Лулчева. Адвокатът, който го защитава от 2007 г., никога не е виждал клиента си на срещите да идва с охрана. Източници на „Монитор” обаче разказаха, че е имало случаи, в които Брендо е отивал на срещи по заведения вечер и е бил придружаван от бивши барети. Обикновено те го чакали отпред.
.
Цяла София блокирана
Малко след похищението цяла София беше блокирана, а полицаи спираха коли, отговарящи на описанието на джипа, с който Лара била отвлечена – черен БМВ Х5 с крадени номера. Униформените обаче не успяха да го открият. Според експерти марката на колата не била избрана случайно, тъй като се срещали често, а голяма част от тези автомобили са предпочитани возила и от престъпния контингент. Доста от тях били и крадени. Не е изключено и въпросният джип също да е бил задигнат наскоро, а за още по-голяма заблуда и номерата му да са били сменени със свалени от съвсем друга кола, чийто собственик дори и не подозира.
.
Бащата научил в килията в Милано

Евелин Банев-Брендо
Софийска градска прокуратура е уведомила спецзвеното на Италия „Антимафия”, откъдето са съобщили неприятната новина на Брендо. Банев в момента се намира в ареста в Милано, тъй като на Ботуша срещу него се води разследване за участие в международен канал за трафик на кокаин. Следващото съдебно заседание по процеса е на 8 март, а на 18-и същия месец Банев ще бъде върнат у нас, където ще се гледа искането за екстрадирането му в Румъния, защото властите в северната ни съседка го подозират в трафик на 50 кг кокаин.

През миналата година Банев попадна под ударите на международна операция за борба с наркотрафика и тогава нашумя като кокаинов крал. Според МВР Брендо годишно е участвал в трафика на 40 тона кокаин от Латинска Америка за Европа.

Името на Банев се появи в публичното пространство още през 2007 година, когато е обявен за общодържавно издирване заедно с бившата си съпруга Моника и още двама свои съучастници. Тогава обвинението е за пране на пари, а посочената сума е за над 21 милиона лева. В началото на 2009 г. на Банев са повдигнати две обвинения ­ първото е за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система, а второто ­ за участие в организирана престъпна група.
.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява