monitor.bg
Петък 22 Февруари, 2013
Плевнелиев: Велико народно събрание на пожар води до хаос
Служебният кабинет със съветници от народа
Рулетката за довършване на мандата се завърта в понеделник

БТА
Президентът Росен Плевнелиев още днес събира за консултации лидерите на парламентарно представените партии.
.
Дебатът се пренесе в Туитър

Томислав Дончев
Дебатът по оставката на кабинета се пренесе във „Фейсбук” и в „Туитър”.  След първия час министърът на земеделието Мирослав Найденов определи дискусията за скучна.

Вместо да задават въпроси към представителите на правителството, имало изключителна скучна политическа реторика. Така докато народните избраници говореха от парламентарната трибуна, някои от министрите „убиваха” времето в Народното събрание с коментари в социалните мрежи.  

„Тук е пълно с хора, които живеят в други светове”, включи се в „Туитър” и „Фейсбук” Томислав Дончев.

По-късно туитна реплика на чалга хита „Шампанско и сълзи” - "Минерална вода и сълзи", и продължи на английски: "I am not proud to be here" (Не се гордея, че съм тук).
.
Президентът: Оставката е преждевременна
Отговорната позиция на правителството беше да си довърши мандата. Сега то си тръгва, а проблемите за решаване остават. С тези думи президентът Росен Плевнелиев разкритикува резкия ход на Бойко Борисов, който в сряда подаде оставка на правителството си. Държавният глава призна, че не е бил предупреден и се е изненадал от внезапния обрат във властта, още повече, че самият Борисов в предходните дни твърдял, че не бива да подава оставка. Все пак при създадената вече ситуация държавният глава успокои, че по принцип „няма нищо страшно, когато едно правителство падне” и направи сравнение с Белгия, където две години са били без кабинет.

 „Разликата между тях и нас обаче е в институциите – техните работят, независимо кой е или не е на власт”, подчерта държавният глава.

Затова той настоя политиците в парламента да не абдикират от своята отговорност към гражданите и да продължат работата на Народното събрание до приключване на консултациите.
.
209 депутати разпуснаха МС

 
С гласовете на 209 депутати кабинетът на Бойко Борисов вчера бе разпуснат. Това се случи, след като ден по-рано премиерът подаде оставка на правителството заради окървавения протест в столицата.

Всички парламентарни групи я подкрепиха, един от независимите депутати – Дарин Матов, се въздържа, а други петима гласува „против“. Оказа се, че това са четиримата депутати от РЗС начело с лидера им Яне Янев и отлюспилата се от „Атака” Цвета Георгиева.

Близо 5-часови дебати в присъствието на министрите предхождаха вота на законотворците. МВР шефът в оставка Цветан Цветанов си размени остри реплики със соцлидера Сергей Станишев и вътрешния министър в неговия кабинет Румен Петков. „Разграбихте държавата за 23 г. Какво направихте с организираната престъпност? Петков ще го запомня с шадравана в Плевен Михаил Миков пък не разбра за какво е в МВР”, каза Цветанов. Той напомни за разбитите по негово време престъпни групи, сред които тази за отвличания на Наглите и обвини социалистите, че при тяхното управление е прикривана мафията. Петков му отвърна, че той пък ще остане в историята с 6-те си апартамента, контрабандата, провала за Шенген и избягалите Братя Галеви.  „По наше време нямаше протести срещу високите цени на тока защото имаше адекватна политика на доходите, хората можеха да плащат цените на тока и парното”, отбеляза от своя страна председателят на ДПС Лютви Местан.
.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява