monitor.bg
Събота 26 Януари, 2013
Бандитите атакували след последния 23-ти обект
Обраха с чук и автомат 173 бона инкасо

Бусът, около който разследващи правиха оглед до късно снощи.
.
Проверки до дупка на охранителните фирми

ХРИСТО ТАНЕВ, БУЛФОТО, АВТОРЪТ
Експерти от МВР търсят в калта следи, оставени от гумите на автомобила, с който са избягали нападателите.
Заради откритата серия нарушения

Събират оборота по тъмно, нямат бронирани коли и станции

Масови проверки започва „Охранителна полиция” на всички фирми, занимаващи се с инкасо дейност заради откритите фрапиращи нарушения на компанията, превозвала парите от „Изи пей”, научи „Монитор”. Според полицаите един от служителите  на „Фърст сървисис секюрити” бил македонец. В същото време фирмите нямали право да назначават чужденци, освен ако не са от държави членки на Европейския съюз. Поради тази причина се очаква въпросният служител веднага да бъде уволнен. Фирмата има лиценз от 2010 г.,. Вчера телефонът на собственика бе изключен.

Друго нарушение според експертите е, че са извършвали инкасова дейност по тъмно. Освен това не са имали оръжие или план за действие. Най-вероятно служителите не са имали и комуникация по радиостанции с централен офис на фирмата, за

да съобщят в реално време

за възникнали опасности. Ще се проверява и дали стъклото на микробуса „Мерцедес Спринтер” е било бронирано, защото според очевидци имало отчупени парчета. Друг голям пропуск е, че шофьорът е отворил вратата, нещо което според правилата за сигурност не трябва да прави.

„Проверка на тази фирма ще бъде извършена обстойно, защото в крайна сметка някои казват „поредния обир”. Аз бих казал, че това е поредният случай, в който се

подценяват мерките за безопасност

и се разнасят такива пари в центъра на София, които не са с надеждна охрана”, коментира директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов. Ако фирмата не отстрани нарушенията си има вероятност дори да й бъде отнет лиценза.

В края на миналата година служители от Главна дирекция „Национална полиция” заедно с колегите си от сектор „Грабежи” разкриха обир на чейдж бюро, оборотът от което беше превозван в обикновено „Рено” без бронирани стъкла. Тогава пътят на колата беше препречен, а бандитите с чукове сринаха стъклата и задигнаха около 50 000 лева.
.
Избягали със „Субару”
Свидетел на оттеглянето на бандитите станал продавач в близък магазин за строителни материали. Според него извършителите избягали със „Субару” хечбек с 4 врати тъмно на цвят. При разпита обяснил, че всичко е станало за секунди. Според  първоначалната информация извършителите са били трима, а четвъртият е бил шофьор. Вчера полицаи от сектор „Грабежи” към СДВР пристигнаха, за да направят втори оглед. Те откриха в калта следи от гумите на автомобила и с метър и рулетка експерт внимателно измерваха разстоянието между двете оси, за да установят с точност модела и марката на автомобила, с който избягали бандитите.
.
.
.
.
България: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява