monitor.bg
Вторник 18 Декември, 2012
Фалшифицират предимно скъпи френски марки
Шампанското за ЧНГ забъркано в гараж
Пробутват ни газирана вода с винена есенция в оригинална бутилка

Скъпите вносни газирани вина най-често се фалшифицирали.
.
Не знаем какво ни доставят

Монитор
Много от ментетата се продават в туби, които по-късно се разливат в оригинални шишета.
„Ние не знаем какво ни доставят. Фирмата идва и ни оставят бутилките, а те вече откъде са ги взели, няма как да знаем.” Така собственик на голяма верига столични заведения се оправда пред „Монитор” за многото случаи на фалшив алкохол по баровете. Той твърди, че малко кръчмари, които въртят хубави заведения и ресторанти, биха си позволили да вземат фалшиво шампанско. Това по-скоро щели да го правят по-евтините дискотеки в София, където потреблението на газираното вино в празничната нощ ще надхвърли 300-400 бутилки.

„Когато говорим за такива количества, си заслужава да се вземе нещо по-евтино и фалшиво и да се продаде с голяма надценка. Ако обаче в заведението се пият 20 бутилки хубаво френско шампанско, а поръчаната храна е за над 1000 лева на масата, нямаш файда да пробутваш на хората менте. Те ще се усетят и повече няма да стъпят при нас”, обясни още кръчмарят.
.
КРАСИМИР КОЕВ, изпълнителен директор на Агенцията по лозата и виното: До 30 бона глоба за имитацията

Монитор
Красимир Коев
В нашата агенция вече има подаден един сигнал от винопроизводител, който се съмнява, че се фалшифицира неговото газирано вино, съобщи за „Монитор” шефът на винарската агенция Красимир Коев. В момента инспекторите проверяват информацията. Подобни сигнали е имало и в предишни години, когато наближат новогодишните празници и потреблението на пенливи вина се увеличава. Глоба от 10 000 до 30 000 лева ще отнесе нарушителят, ако е фирма или едноличен търговец за имитация на чужда продукция. За физическо лице санкцията е от 3 до 10 бона. Наскоро в агенцията е постъпил сигнал, че по заведенията се изкупуват празните бутилки на друг водещ наш производител. Хитрецът е отнесъл обаче сериозна глоба.

След приемането на новия Закон за виното и спиртите напитки на Агенцията по лозата и виното беше отреден не само контролът върху вината, но и на спиртните напитки от грозде. В дните преди празниците инспекторите от агенцията ходят на проверки съвместно със специалистите от Българската агенция по безопасност на храните, а към тях винаги има прикрепени и представители на органите на реда. Под лупа се гледа търговията и в кварталните магазинчета, и в големите супермаркети, сериозно внимание се обръща и на заведенията в зимните курорти, увери Коев. Шефът на винарската агенция обаче препоръча на гражданите да сигнализират при нередности, защото по този начин проверките са още по-ефективни.
.
Плащаме за дивеч, ядем прасе
Освен с алкохола кръчмарите често лъжат и с храната. Така в празничната вечер на много места плащаме за ястие от дивеч, но всъщност ни сервират много по-евтиния еквивалент – свинското.

„В менюто имаме записани и ястия от дивеч. Разбира се, никакъв дивеч няма. Всичкото месо си е най-обикновено свинско и телешко, купено от хипермаркета, които обаче пробутваме за диво прасе и елен. Гостите ядат, цъкат с език и се възхищават: „Ах, колко е крехко. Веднага личи, че животното е живяло на свобода в гората и се е хранило с чисти храни.” А то си е купено от най-близкия магазин, обясняват кръчмари, които са приложили същия номер предната година.
.
Масов бой заради некачествен алкохол
Масов бой заради менте алкохол се зафоримил преди дни в голяма чалготека в София. В заведението, което се намира на един от централните булеварди в столицата, отишла богата компания, която поръчала най-скъпите вина и уиски, които се предлагали вътре. Сервитьорът обаче донесъл фалшиви напитки, които мъжете веднага разпознали. Те поискали шишетата да бъдат сменени с истински, в противен случай нямало да платят и стотинка. При отказа на сервитьора станал масов бой, в който се включила и охраната.

„Това е много честа практика. Новобогаташи се правят на големи разбирачи и твърдят, че алкохолът е фалшив, само и само да не го платят”, обясниха пред „Монитор” от чалготеката. Те обаче не отрекоха, че понякога се е случвало в партидите, които предлагат, да има и фалшив алкохол.
.
Мамят чужденци с уиски менте
Иван Първанов

Бармани и сервитьори играят в комбина и пробутват на чужди клиенти ментета в оригинални маркови бутилки от алкохол. Далаверата се извършвала предимно в по-малките кафенета, механи и ресторанти, а любими жертви на мошениците били чуждите туристи. Тубите с уиски, коняка или ракията менте се криели под бара и се разливали в предварително набавени десетина „оборотни” празни бутилки от истински марков алкохол. Ментетата се пласирали, когато в заведението пристигнела по-голяма или вече почерпена компания.

„Когато дойдат например руснаци, те обичат да поръчват по цели бутилки. Тогава пълним празните бутилки от тубата и им ги даваме. Братушките много-много не гледат какво пият. След това обаче евтината ракия им я ловим за марково питие”, светва ни в далаверата един от барманите. Той споделя също, че освен при руснаците номерът минавал и при италианските и гръцките туристи. Американските и израелските клиенти обаче не се ловели на тази въдица. Те искали бутилката да се отвори пред тях, в противен случай отказвали да платят.
.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява