monitor.bg
Петък 13 Юли, 2012
Обновяват помагалата по география и история
Стари учебници прецакват матурата
30 на сто от цифрите и датите грешни и объркват децата

Снимка Крум Стоев
Хартиените учебници са по-неудобни и се обновяват по-трудно от електронните.
.
Преподаваме толерантно
Учебниците ни по история са толерантни. Историческите факти се приемат спокойно и нормално от учениците, без да насаждат конфликти. Това сочат данни на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия, които бяха представени вчера. Експертите обаче обърнаха внимание на това, че учебниците по майчин език, по които сега се учи,  са издадени през учебната 1992/1993 година. "Те са  морално и езиково  остарели и се разпадат в ръцете на учениците - каза председателят на центъра за изследване на малцинствата и културните взаимодействия, Антонина Желязкова. - Драстично спада делът на  турските деца, желаещи да учат майчин език. 114 000 ученици у нас са изучавали турски като майчин език през 1993-та. През учебната 2005/2006 година броят на тези ученици е намалял до 25 191, а в момента те са едва 7000 ученици", съобщи още Желязкова.
.
Режат ренесанса и просвещението
От учебника са съкратени и уроците за просвещението, класицизма и ренесанса до 1-2 страници, така че децата да не се претрупват с прекалено много информация. В предишните издания те били ненужно дълги  от 3 до 10 страници.

Добавени са обаче кратки урочни статии за ренесанса в Италия, Испания и  Англия. Урочната статия за Бокачо и „Декамерон” пък е намалена от 10 на 6 страници.

Новост в учебника за деветокласниците е включването на десет теста за текущ контрол. Помагалото има и задачи за писане на аргументативен текст по откъс от изучавана творба, както е предвидено в изискванията за матурата по литература.
.
Всички школа с прием след IV клас

Снимка Екатерина Титов
Редакторите имат много работа при обновяване на учебниците.
Всички школа да могат да приемат ученици от пети  клас. Това гласуваха депутатите от образователната комисия при обсъждането на закона за училищно и предучилищно образование.

Промяната се въвежда с цел да се спаси приема след IV клас в математическите гимназии. Така те ще продължат да записват ученици от пети клас. Единствената разлика е, че вече няма да се наричат „гимназии”, а средни математически училища.

Това на практика означава, че всяко средно школо има правото да приема ученици от пети клас, например в езикова паралелка.

Зам.- министър Дамянова обясни, че и досега училищата могли да обявят прием след IV клас, но не се възползвали от тази възможност, защото това означавало да не могат да приемат ученици от първи клас.
.
.
.
.
България: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява