monitor.bg
Петък 25 Март, 2005
Тъпанът и кулите стават запазена марка за състава на Иво Сираков
Господарите на танца “Етника”
Трупата тренира в малка зала на бул. "Мария Луиза"
.
Дерманския: Успяхме, защото правим шоу

­ Иво, как проби "Етника" на фона на състави от ранга на "Филип Кутев"?

­ Ние сме различни. За мен формула с народни костюми е малко остаряла, а и пазарът е прекалено наситен. При нас има повече шоу, както поднасят ирландците своя фолклор. Това обаче не означава, че искаме да променяме нашия фолклор. Дай Боже, той да има бъдеще.

Но ние искаме нас да ни гледат млади хора, а как да привлека младите? В крайна сметка ние не ходим с потури и народни носии. Ще привлека младите с гайдата, но ако отзад е Куку бенд с модерния саунд. А на сцената са красиви жени, защо тия млади момичета да ги слагам в народни носии?

­ В танците си съчетавате елементи от различни танци, традиционалистите не ви ли упрекват, че разваляте фолклора?

­ За нас това е успешният модел. А и ние не играем в носии. Когато си в тракийска носия е смешно да играеш шопско, все едно се подиграваш. Затова осъвременихме дрехите ­ риза и черен панталон за мъжете, черни поли при жените. Ние пак играем фолклорно, но това, че не сме в народни костюми ни позволява да вземем най-атрактивното от всички етнографски области.

­ Ти си завършил Държавното хореографско училище, защо не се насочи към балета, а към народните танци

­ Защото съм от село, аз адски обичам фолклора. Селото ми е Дерманци, Ловешко. Оттам ми викат Дерманския. Дядо ми е бил веселякът на селото, в нашия род сме все веселяци. Като чуем музика и скачаме. Но пък сестра ми се занимава с класическа музика и е помощник диригент в Пловдивската опера.

.
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

"Спираме да го не предобрим" е паролата на Иво Сираков и танцьорите от "Етника". Когато хореографът каже това изречение е ясно, че задачата е изпълнена. "Не съм привърженик на безкрайните повторения. Като видя, че нещо става, правим го максимум още един -два пъти. Не се ли спре навреме, може да го развалим. На другия ден може  десет пъти да го повторим, цял ден да чистим движения, но когато стане за първи път, спираме", разкрива стратегията си Дерманския.

Сираков се  пробва и в театъра. Той е хореограф на постановките "Ръгби" от Джон Годбър в Народния театър и "Януари" от Йордан Радичков на театрална формация Мелпомена. За работата си с актьорите Иво се изказва с лаконичното: "Приятно е".

.
.
.
.
Живот: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява