monitor.bg
Събота 5 Май, 2012
Вълдобрев и хромозомите на изкуството
Докато вика за „Манчестър Юнайтед от Свищов“, Стефан се върна към пеенето

Снимка: Клуб „Строежа”
Завръщането си на сцената Стефан прави с оригиналния си бенд от 93-а – Иван Лечев (китара), Стунджи (барабани), Еко (бас) и Миро Иванов (китара).
.
САМО ФАКТИ
Роден е в Стара Загора на 20 май 1970 г.

Завършва НАТФИЗ в класа на проф. Крикор Азарян и Тодор Колев.

През 2007 г. напуска Театъра на армията, за да специализира кинорежисура в академията FAMU в Прага, Чехия.

Оператор на дипломната му лента „Скрито” е Антонио Риестра, снимал „Фрида” и „Аморес перос” - дебютът на култовия режисьор Алехандро Гонзалес Инярито ( „Вавилон”, „21 грама”).

Представя си перфектния почивен ден на село. „В някакъв двор, да копая, да садя. Никога не съм го правил, но мисля, че много ще ми се отдава. Биричка, някакъв джаз или класическа музика да се лее и аз да си зяпам природата. Някакъв мач да тече, а вечерта да се съберем с приятели.”

Готви рядко, но качествено. „Трябва да имам публика, за да има и аплодисменти.” Стефан обича италианската кухня, а една рецепта може да го заинтригува само ако е лесна и близка до природата. Любимото му гуакамоле и капрезе отговарят на критериите.

 Без срам си признава, че в театъра му се играе Хамлет. Иска го въпреки клишето. На фронта на седмото изкуство го влече точно обратното. „Ще ми се да пробвам образ, различен от това, което излъчвам. Защото все ме вземат за драматични или романтични роли. Играе ми се в трилър, нещо със съспенс.”

Между композирането на филмова музика, проектите, свързани с режисура и пеенето Стефан намира време и за четене. Последните заглавия, които са го довели до душевен оргазъм, са родно производство - „Физика на тъгата” на Георги Господинов и „На изток от Запада” на Наско Пенков.

Не обича да планира. Говори за „намерения”, а не за „цели” и „мечти”. Когато се захване с нещо, инвестира 100% от енергията си, „пък каквото стане, стане”.
.
В ЦИФРИ
Има над 40 роли в театъра.

Композирал е музиката за  70 спектакъла, 8 игрални и 7 документални филма.

Пътят му в попа е маркиран с 9 албума.

1 стихосбирката („Катапулт”) и 1 пиеса („Ерос”) влизат в актива му като писател.
.
.
.
.
Живот: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява