monitor.bg
Сряда 21 Март, 2012
Кулинарни региони ще спасяват традиционните ни храни
Шопската салата забъркана в „Балкантурист”

Борис Войнарович
Шопската салата, която е измислена заради чужденците, е изместила от трапезата ни традиционни храни като крочмач и катък.
.
Правят кулинарна карта на България

Борис Войнарович
Шеф Жоро Иванов (вдясно) и шеф Борис Петров са сред най-големите радетели за запазване на националните кулинарни традиции.
Обособяването на кулинарните региони в страната си е поставила за цел организацията на професионалните готвачи у нас „Евро-Ток”. Целта е да се защитят продуктите, които рискуват да потънат в забрава, каза Жоро Иванов, председател на организацията. Освен това предстои да се направи анализ на кулинарната специфика на всеки от регионите и да се изработи национален календар на кулинарните празници. Има идея да се напише кулинарен речник, както и да се наложи бранд кулинарен туризъм. Страната ни е закъсняла твърде много в кулинарното райониране, но около идеята се обединиха вчера представители на редица институции – земеделското министерство, икономическото ведомство, министерствата на регионалното развитие и околната среда.

„Направихме много красиви хотели, но в тях няма българска храна. Да предлагаме италианска кухня на италиански туристи в Банско, при това зле приготвена, е най-сигурният начин да ги откажем завинаги от ваканция в България”, категоричен беше председателят на „Евро-Ток” шеф Жоро Иванов, който готви и на президента Плевнелиев.

„Менютата навсякъде са едни и същи”, каза зам.-министърът на икономиката и туризма Иво Маринов. Липсват сезонни продукти местно производство, те са заменени от вносен зарзават от хипермаркетите. За промени в наредбата за директни доставки апелираха участниците в кръглата маса, за да могат малките производители по-лесно да доставят храната си до ресторантите и крайните потребители.
.
Проф. Станислав Ханджиев: БГ лютеницата е антиоксидантна бомба

Лютеницата с чушки е истинска лечителка, твърдят диетолозите.
Истинската българска лютеница, приготвена от червени чушки и камби и малко домати, е една истинска антиоксидантна бомба, каза вчера проф. Станислав Ханджиев, председател на BASORD. Той лансира идеята да се наложи в световен мащаб балканската диета, която по нищо не отстъпвала на средиземноморската и северната. Преди десет години е направено проучване, което показва, че традициите на нашето хранене са много близки до средиземноморските, които се считат за най-здравословните при предпазване от сърдечносъдови заболявания. Традициите на храненето ни са изключително близки с Гърция, Турция и Румъния и именно те се обхващат от термина балканска диета. Диетолозите обмислят да напишат сборник с около 100 традиционни рецепти, които да дадат на нашите водещи готвачи, за да ги популяризират и наложат. Според проф. Ханджиев начинът на приготвяне на храната у нас е уникален, а събиране на месото с 15 вида зеленчуци в гювеча и печенето на бавен огън е типично единствено за Балканите. Само при нас са на почит манджите с коприва и лапад. Всички наши зеленчуци и плодове са изключително богати на антиоксиданти и елементи, твърди още професорът.
.
.
.
.
България: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява