monitor.bg
Вторник 6 Март, 2012
Отпускат средства от средата на годината
Дават още 40 млн. евро за млади фермери
Договорени са 52% от програмата за селските райони

Монитор
Около 140 млн. евро може да бъдат осигурени по мярка 321, с която се финансира ремонт на общинска инфраструктура.
.
Обновяват винарни с европари
Инвестиционните предложения на 48 предприятия от хранително-преработвателната и горската промишленост са били одобрени вчера от Фонд „Земеделие”, съобщиха от ведомството. Компаниите ще получат финансиране от над 55 млн. лева по Програмата за развитие на селските райони.

Единадесет от предприятията, които произвеждат вино, ще инвестират във винификатори, бъчви, машини за бутилиране, пакетиране и поставяне на етикети, както и в строително-монтажни дейности. 8 от проектите пък са на фирми за преработка на плодове, зеленчуци и гъби. Ще бъде изградено и предприятие за замразяване и съхранение на диворастящи гъби и горски плодове. Предприятие за преработка на месо и хайвер от охлюви пък със субсидията ще промени предназначението на стопанските си постройки. Повечето фирми просто ще закупят оборудване с парите.
.
Гарантират земеделски заеми за 1,2 млрд. лева
Малките и средните предприятия, бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони, ще могат да се възползват от гаранции при отпускане на банкови заеми, съобщиха от земеделското министерство. Този месец ще бъде проведен конкурс за избор на банките партньори, които ще дават кредитите.

За целта в гаранционния фонд към Българската банка за развитие са отделени 355 млн. лева. Те ще послужат за гаранции по банкови кредити за над 1,2 млрд. лева, предназначени за бенефициентите в селските райони. Заемите ще са за предприятия, които ще получават финансиране по мяра 121 за модернизиране на земеделските стопанства, 122 – за подобряване на икономическата стойност на горите и др.
.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява