monitor.bg
Петък 2 Март, 2012
На 5-часов среднощен разпит Илко Радев призна:
Убих Марио, защото ме нападнаха с нож и вилица
До 20 г. затвор заплашват студента от Добрич

БОРИС ВОЙНАРОВИЧ И ФЕЙСБУК
Илко Радев засега е обвинен в умишлено убийство.
.
ЛЕЛЯТА НА БЛИЗНАЦИТЕ: Мартин е ранен в гърба и нищо не помни

Лелята на момчетата не успя да скрие сълзите си.
“Целият гръб на Мартин е в рани. Нищо не помни, защото още е в шок.” Това разказа през сълзи лелята на двамата близнаци от Перник. ”Оставете ни на мира, за да можем поне него да закрепим”, изплака жената. Майката на момчетата Росица, която е преподавател по физкултура в основно училище в Драгичево заяви, че Илко е тормозел братята близнаци, с които живеел в една стая.  “Той беше ужасно нахален, мързелив, не чистеше стаята, те го обслужваха. Вземаше им матраците, психически тормоз върху моите деца през цялото време”, разказа майката.  

“Не мога да говоря, в момента купувам костюм за погребението на сина ми. Моля ви, оставете ни”, каза бащата на близнаците Борис.  В апартамента на Данчеви в блок на ул. “Иван Вазов” в града вчера бе пълно с близки на семейството. Всички бяха облечени в черно и с подути от плач очи.

“Това е огромна трагедия. Марио беше златно дете”, ридаеше леля му. С приятелката му Елизабет много се обичали. От деца двамата близнаци играели народни танци. Били кротки и изкарвали отлични оценки. Баща им Борис Данчев преподавал физическо възпитание и спорт в Технологичната професионална гимназия “Мария Кюри” в Перник. Бивши негови ученици го описаха като много популярен учител. Бил известен сред децата, защото е ведър и общителен човек.
.
КЛАСНИЯТ НА МОМЧЕТАТА: Не прекаляваха с пиенето

 
“Мнението на всички колеги е, че Марио и Мартин бяха повече от добри ученици. Вземаха стипендии през всичките 4 години. Занимаваха се с народни танци.” Това разказа бившият класен ръководител на Данчеви Емануил Здравков. Миналата година завършили Професионалната гимназия по облекло и туризъм “Св. Иван Рилски” в Перник. Били в паралелка с профил “Хотелиерство”.  “Не съм чул или забелязвал да пият повече от позволеното. Дори на бала не са буйствали”, спомни си Здравков, който преподава по философските дисциплини в училището.

Марио и Мартин винаги се движили заедно, разбирали се чудесно. Нямали наказания и участвали в школските инициативи. Последната година работили като сервитьори, за да припечелят някакви пари. ”Мечтаеха да влязат в УНСС. Готвеха се усилено за изпити, а после много се радваха, че са приети”, каза още Здравков.  Бивши съученици на братята не можеха да повярват, че двамата са предизвикали пиянски скандал. В гимназията, която са завършили, е учила и убитата 17-годишна Мирослава. Вратата на школото е облепена с нейни некролози. До тях най-вероятно ще стои и този на 19-годишния Марио Данчев. “Трагичните неща все се случват на добрите хора”, смята учителят Емануил Здравков.
.
МНЕНИЯ
ВЪТРЕШНИЯТ министър Цветан Цветанов: Засилва се и агресията сред най-малките


Цветан Цветанов
„Колегите работиха много усилено заедно с наблюдаващия прокурор.” Според Цветанов проблемът с полицейското присъствие в студентското градче е много по-глобален и е натрупван с годините на демокрацията. “Много от тези млади хора израснаха в годините на прехода. Бяха лансирани на улицата и по заведенията други ценности, които се възприемаха за начин на поведение в обществото”, смята Цветанов. Според него най-важна за възпитанието на един човек е семейната среда и отношенията между отделните хора.  „В последните години имаме засилване дори и на агресията сред най-малките. Трябва да участваме активно като граждани на това общество, като родители, всички ние трябва да сме съпричастни към проблемите на младите и да търсим начин и форма за диалог, да решаваме тези проблеми заедно”, посочи министърът.

На 80 общежития има 60 заведения


Ани Петрова
„В района има 80 общежития и 60 заведения, а контролът липсва”, коментира пък Ани Петрова, началник на 7-о РУП. Побоищата в Студентския град не са ежедневие, но се случват често и всички случаи са свързани с голяма употреба на алкохол, допълни тя.  „Поради корупция се допусна в Студентски град да има превес на икономическия интерес, не на образователния. 3 години изминаха от убийството на Стоян Балтов, а държавата не направи нищо, за да промени реалността. Тогава събрахме 5000 подписа на студенти, които искаха по-малко заведения и повече да не се строи в Студентски град, но уви...” Това заяви пред bTV председателят на Съюза на младите студенти Румен Захариев.  Ректорът на УНСС проф. Стати Статев предложи драстична реорганизация на живота в района или, още по-добре, изграждането на нов кампус, подобен на тези в чужбина.

Дискотеките плащат наем на вузове


Димитър Дилчев
”Половината от дискотеките в Студентския град са под наем в помещения на университети”. За това алармира вчера депутатът от ГЕРБ Александър Ненков пред „Нова телевизия”. По негови данни дори и Софийският университет отдава помещения под наем за увеселителни заведения.   Думите му бяха потвърдени и от кмета на район Студентски Димитър Дилчев пред TV7.

Най-големият наемодател в Студентски град са университетите. Голямата част от помещенията, които ползват управители на дискотеки, са собственост именно на вузовете, заяви Дилчев. Той подчерта, че след убийството на Стоян Балтов е направена ревизия на много търговски дейност в района, но това не е довело до каквито и да било промени. Контролът по сигурността трябва да е по-сериозен и да не се допуска внасянето на алкохол в общежитията, смята кметът. Той припомни, че и в момента има действаща наредба, която забранява внасянето на алкохол и упойващи вещества, но тя не се спазва.
.
.
.
.
България: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява