monitor.bg
Четвъртък 1 Март, 2012
Студент заклан заради светната лампа
Вечерен час и сух режим в Студентския град
Първокурсникът Марио бил прободен смъртоносно в гърба при мелето

Убитият Марио (вляво) заедно с Владимир (в средата) и брат си Мартин. В същата компания тримата пили преди убийството.
.
Дадоха ножа за ДНК тест
Ножът, който е бил открит в стаята на убийството, е изпратен за ДНК експертиза. Тя трябва да покажа дали върху острието има от кръвта на жертвата, откъдето да се потвърди дали това е оръжието на престъплението. Отпечатъци от него все още не са взети, тъй като това се прави след излизането на ДНК резултатите. „Ако сега го намажем за отпечатъци, ще унищожим ДНК материала”, коментираха разследващи.
.
Съквартирантите са деца на учители
ИВА ДИМИТРОВА

Близнаците Марио и Мартин са синове на Борис и Росица Данчеви. Имат и по-голям брат – Васил. Родителите са учители по физкултура. Майката работи в ОУ “Св. Кирил и Методий” в Драгичево, а бащата преподава в металургичната гимназия „Мария Кюри”. Илко Радев от Добрич, който делял стая с братята Данчеви, също е син на педагог. Майка му Анета Радева е начална учителка. Вчера жената бе в несвяст. Не знаеше какво е състоянието на сина й и се чудеше на кого да се обади. “Защо никой не ми каза нищо? Защо полицията не ми се обади?”, питаше тя. Около обяд имала свободен час, когато й позвънили роднини от Силистра да я питат в кой блок е настанен Илко в Студентския град. Жената почнала да звъни на двата му телефона. Единият бил изключен, на другия никой не отговарял. “Илко не пие, не пуши. Дори на дискотека не обича да ходи, защото му била силна музиката”, каза още Радева. Момчето живее в общежитието с двамата братя от Перник, но те пътували с кола до родния си град и  рядко отсядали в квартирата. Илко нямал никакви проблеми, оправял се сам.

За последно майка и син се чули около 21 ч във вторник. “Говорихме за оценките. Сякаш съм имала някакво предчувствие, защото за пръв път му казах: Да се пазиш, мама, да не ти се случи нещо лошо. Илко ми е единственото дето. Другото почина. Съжалявам за убитото момче. Не е вярвам синът ми да е направил нещо. Просто се е оказал на неподходящото място в неподходящото време”, каза още Анета Радева.
.
Хроника
Балтов издъхна след ритници в главата
Студентът по фармация Стоян Балтов издъхна на 21 години след меле пред дискотека ”Амнезия” в Студентски град на 5 декември 2008 г. Младежът от Сливен е умрял заради ритници в главата и множество удари по цялото тяло. След инцидента дискотеката беше съборена. Подсъдими за зверството са Вили Георгиев, Светлозар Стоилов и Александър Данаилов. Първоначално Стоилов бе само свидетел по делото. Кръвнината, за която близките настояват, е 200 хил. лв. До момента са разпитани десетки свидетели, но процесът още не е приключил. Очевидците твърдят, че Балтов с нищо не е предизвикал биячите си. Седмица след смъртта на Стоян се проведе шествие в негова памет. Основните искания на студентите бяха одържавяване на всички площи в Студентски град, затварянето на някои дискотеки, забрана за продажба на алкохол и засилване на полицейското присъствие.

Бой прати двама в болница
През 2010 г. български студенти, молдовци и цветнокож се клаха в Студентски град. Мелето започнало малко след 21 ч. зад 61-ви блок, където живеели учещи в УНСС и НСА. Една от компаниите си правела барбекю в полянката и алкохол се леел още от обяд.

Когато настроението се покачило достатъчно, младежите решили да поиграят футбол. По това време към групичката се присъединили и няколко молдовски студенти, които влезли в спор с българин и тъмнокож младеж. Караницата обаче прераснала в масово сбиване, в което се включили над 20 души. В мелето 18-годишният молдовец Александър Николаенко бе промушен във врата с нож, а 20-годишният му приятел сънародник Денис Кара - прерязан през главата. Нападателите моментално избягали, като оставили двамата молдовци да лежат безпомощни.

Най-младият масов убиец затри 8 младежи
Навръх Коледа през 1974 г. 17-годишният Бранимир Дончев и приятелите му отишли на кино и гледали нашумелия по това време филм “Кръстникът”. След прожекцията момчето започнало да се държи странно. Вкъщи Бранимир грабнал оставения без надзор пистолет “Валтер” на баща си Дончо Дончев, зам.-генерален директор на ДСО “Стара планина”, със 75 патрона в пълнителя.

Обезумял от ревност, тръгнал да издирва своя възлюбена в общежитието й в Студентски град. В блок 21 преди 38 г. тийнейджърът нахълтал в стая, в която виетнамският студент Ву Нон Суан празнувал рождения си ден. Негови гости били сънародничката му Хун Тхай Лан и българският им колега Стефан. Превъртелият младеж започва да стреля по тях. По стълбите Бранимир се цели и в други студенти, като оставя след себе си локви кръв.

Кървавата драма приключва с разстрела на бременната в осмия месец Елена. Малко преди това е гръмнат и съпругът й Стоян, който се опитал да я защити. Равносметката е ужасяваща: шест трупа, двама смъртно ранени, които умират след това в болницата, и още осем простреляни. Заключението на петорната съдебно-медицинска експертиза гласи, че Бранимир не трябва да носи наказателна отговорност, тъй като бил шизофреник. На 7 февруари 1975 г. убиецът е конвоиран към лудницата в Ловеч. Край Ботевград арестантският автомобил отбива в черен път и спира до урва. Според официалната версия Дончев опитал да избяга. Най-младият масов убиец у нас е покосен от милиционерските куршум.
.
Началникът на Седмо РПУ Ани Петрова: Имаме по 140 сигнала за проблеми месечно

 
- Г-жо Петрова, при разпитите никой от момчетата ли не призна, че е взел нож и е пробол Марио.
- Всички те разказваха, че са се били с юмруци и това им личеше по синините и аркадите. Никой не спомена за нож. Две от момчетата не бяха особено приказливи, дали заради алкохола или шока, не мога да ви кажа.

- Смятате ли, че има слабости в пропускателния режим?
- Живеещите в блока влизат с карти. Не се записват гостите, които идват. Смятам, че трябва да се ограничи алкохолът в общежитията. Не може в едната стая студенти да се опитват да учат, а в съседната да се вдига шумен купон. Освен това вечерният час също е добра идея. Защото сега един студент може да спи до 11 часа вечерта, да излезе тогава и да се прибере сутринта. Все пак тези деца са там, за да учат.

- Колко сигнала за проблеми в Студентския град получавате?
- От 1-и февруари до 28-и имаме 140 сигнала за територията на Студентския град. Обикновено се оплакват, че шумът от дискотеките или пияни, които викат, им пречат да спят, отделно имаме сигнали от момичета, на които гаджето им ударило шамар. Има и сигнали от пияни младежи, които не ги пускат в заведенията или ги гонят оттам.
.
Ректорите на висшите училища поискаха: Вечерен час и сух режим в градчето

Сергей Игнатов
Общежитията минават към образователното ведомство
Мила Мишева

Сух режим, вечерен час и строг контрол в общежитията ще пресекат трагичните инциденти  в Студентския град. Около тази идея се обединиха ректорите на висшите училища в страната по време на срещата си образователния министър Сергей Игнатов вчера.

„Проблемите в Студентския град няма да се решат, докато в него денонощно се продава алкохол, работят дискотеки и заведения и

върлуват какви ли не приходящи
коментира проф. Статев, ректор на УНСС. Той добави как академичното градче се обитава от над 50 000 души, като всяка вечер прииждат младежи на алкохолен и развлекателен туризъм. „Студентският град представлява някакъв увеселителен парк, който може да се види в Англия, в Америка или навсякъде по света”, коментира и проф. Веселин Брезин, ректор  на Лесотехническия университет. Идеята

на територията на градчето да няма кръчми, барове 
и ресторанти бе подкрепена и от образователния министър Сергей Игнатов. Той предложи управлението на всички студентски общежития да мине под шапката на „Студентски столове и общежития" (СОС) към образователното министерство, като идеята бе подкрепена от ректорите. „Ние сме хора на науката, нашата работа не е да продаваме кисело зеле и да сменяме чаршафи”, коментира Иван Илчев, ректор на Софийския университет.

За момента от 50 общежития в Студентския град само две се управляват от СОС, а останалите се стопанисват от  университетите, съобщи Игнатов.

Целта е с централизираното управление да се въведе строг ред в режима на влизане и излизане в общежитията, както и в количествата алкохол, които се поглъщат в стаите.
.
Вътрешният министър Цветан Цветанов: Не може да сложим полицай на всеки етаж

 
„Трябва да се въведе по-строг режим в студентските общежития. Не можем да сложим до всяко едно общежитие, до всеки етаж в общежитието, полицай или жандармерист, за да нямаме пияни студенти”, каза вчера министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в Министерския съвет. МВР шефът обясни, че инцидентът е станал под влияние на алкохол. Назначени са и кръвни проби, за да се установи дали участниците в скандала не са взели преди това и наркотици.
.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява