monitor.bg
Петък 30 Декември, 2011
Влагат 220 млн. лв. в подстанции и елпроводи
НЕК планира с 30% повече инвестиции
До 3 г. решават проблема с мрежата в Североизточна България

БТА
Изграждането на елпроводи с високо напрежение и на нови подстанции ще е приоритет на НЕК през 2012 г.
.
До края на 2012 г. отделят ЕСО

Делян Добрев
До края на 2012 година Електроенергийният системен оператор (ЕСО) ще бъде отделен от НЕК заедно с цялата преносна мрежа. Това съобщи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

За отделянето ще бъде нает специален консултант. Българският енергиен холдинг (БЕХ), чийто дъщерно дружество е НЕК, вече е обявило търга за консултанта. Според зам.-министър Добрев консултантът ще е ясен най-късно до март. Междувременно през февруари ще са минали и промените в Закона за енергетиката, които са абсолютно задължителни, за да се създаде основанието за отделянето. Те предвиждат ЕСО да има статут на независим оператор. След отделянето ЕСО ще бъде част от БЕХ.

Както е известно, за консултант ще бъде избрана юридическа кантора или обединение от такива. Той ще има девет месеца, за да предложи как да стане отделянето и как да се преструктурират заемите на НЕК, които са обезпечени с преносната мрежа. Последната ще бъде прехвърлена на ЕСО. По данни на електрическата компания в момента кредитите на НЕК са за 950 млн. лв., но не е ясно кои от тях са обезпечени с мрежата. По думите на зам.-министър Добрев фактическото отделяне на ЕСО от НЕК ще може да стане още на шестия месец от работата на консултанта. „НЕК се е преструктурирал много пъти през годините, така че това не ни притеснява”, коментира шефът на НЕК Михаил Андонов.
.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява