monitor.bg
Вторник 20 Декември, 2011
Госпожата с косата имала нормална походка
Изчислиха скоростта на смъртта
Трябва да се движим по-бързо, за да избягаме

deviantart.com
Ако се вярва на художниците, в съвременността респектът към смъртта е чувствително редуциран.
.
***
На вратата се звъни. Стопанинът отваря. На прага застава нещо дребно и черно с миниатюрна коса.

Какво си ти? - пита мъжът.

Как какво? Аз съм смъртта!

А защо си толкова малка?

Идвам за канарчето.
.
Разработиха нова суха вода

zdorovie75.ru
Сухата вода активно се използва в козметиката.
Нова технология за получаване на стабилна суха вода е разработена от учени на тюменския Институт за криосферата на Земята, съобщи ИТАР-ТАСС.

Сухата вода се използва в медицината, фармацевтиката - за капсулиране на таблетки, в козметиката. Може да намери приложение дори в космонавтиката. Досега обаче учените не можеха да решат проблема с нестабилността на сухата вода. Тя представлява бял прах, подобен на брашно или на пудра захар, 98 на сто от който се състои от обикновена вода и може да се разслоява при многократни цикли на замразяване и размразяване.

С помощта на новата технология тюменските учени са получили стабилна суха вода. Принципът на стабилизация се гради върху използването на криогел на поливиниловия алкохол - безвредно и екологично чисто вещество.

Според академик Владимир Мелников, директор на Института за криосферата на Земята, разработената технология може да се използва в добива на нефт и газ, в транспортирането на газ.

За пръв път терминът „суха вода“ се среща в патента на американски учени през 1968 г.
.
Най-големият колайдер ще бъде в Япония
Най-големият в света колайдер - ускорител на заредени елементарни частици, ще бъде построен в Япония, съобщи ИТАР-ТАСС.

Стойността на проекта се оценява на 10 млрд. долара. Очаква се строителството да бъде завършено в средата на 2020 година.

Строителната площадка ще бъде в планината Сефури на южния остров Кюшу. Според предварителния проект новият ускорител ще има линейна структура за разлика от европейския Голям андронен колайдер Церн, който е с извит тунел. Дължината на бъдещия ускорител ще е 30 км - с 3,5 км повече от европейския.

Ако японският проект бъде реализиран, новият колайдер ще е най-голямото в света научно-експериментално съоръжение, което ще позволи на учените да правят опити в търсене на неизвестни досега елементарни частици.
.
Правят хапче за суперпамет

 
Американски учени са открили ген при мишките, който, ако бъде активиран, им дава суперпамет. В скоро време на този принцип може да бъде разработено хапче, което да ни даде възможност да си спомняме почти всичко.

Изследователи от тексаския университет "Бейлър" в гр. Уейко открили молекула, наречена PKR, която има две ключови функция в мозъка на мишките. В нормални условия тя регулира взаимодействието на невроните при изпълнение на задачи от всекидневието, свързани с паметта. Но когато PRK молекулата бива поразена от вирус, тя активира реакция в мозъка, която го предупреждава, че нещо не е наред. При болните от болестта на Алцхаймер също се наблюдава подобно поведение на PKR сигнализацията.

Изследователят Мауро-Коста Матиоли и екипът му работили с мишки, чиято PKR молекула била генетически премахната. В нейно отсъствие друга молекула, известна като гама-интерферон, се появява в мозъка и се случват забележителни промени. Оказва се, че тази недобре изучена субстанция върши много по-добра работа от PKR молекулата, като значително подобрява комуникацията между невроните и прави центровете на паметта много по-ефективни.
.
Нов самопочистващ се плат грози пералните

playcatan.de
Едва ли бебешките дрехи в скоро време ще започнат да се перат сами.
Мечтата на всяка жена дрехите да се „изпират“ сами скоро ще се сбъдне благодарение на китайски учени, които разработват памучен плат със свойството да се изчистват от петна и бактерии под въздействието на обикновена слънчева светлина, съобщава сайтът „Ню лончис“. Това съвсем закономерно е и заплаха за производителите на перални машини и препарати, които преди няколко десетилетия пък също са били мечта на всяка домакиня.

Специалистите от Шанхайския университет обясняват, че свойството на плата да се самопочиства се дължи на покритието му на основата на съединение на титаниевия диоксид - белия материал, който се използва в бои, храни и слънцезащитни лосиони.

Титаниевият диоксид разлага нечистотията и унищожава бактериите под въздействието на светлина. Използва се в самопочистващи се прозорци, плочки за кухня и баня, немиришещи чорапи. Самопочистващи се памучни тъкани са разработвани и преди, но недостатъкът им е, че са ефективни само под въздействието на ултравиолетова светлина. Новият плат, разработван от китайските специалисти, ще се почиства сам при излагането му на обикновена слънчева светлина.
.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява