monitor.bg
Понеделник 5 Декември, 2011
СЛЕДЯТ И КОЛЕДНИТЕ ХОНОРАРИ НА ЗВЕЗДИТЕ
400 данъчни под прикритие в зимните курорти
Заведения правят 30 бона оборот на вечер, отчитат само 10%

Инспекциите по зимните курорти стартират през този уикенд.
.
Следят и коледните хонорари на звездите

Данъчни ще проверяват дори частните партита, на които се канят изпълнители.
Паралелно с касовите апарати инспекторите са взели на мушка и хонорарите на известни изпълнители, които през уикендите масово пеят по кръчмите.

Следи се основно начинът, по който им се плаща ­ дали е на ръка или с договор. Така станало ясно, че най-големите фолкгърли имали сключени договори с компаниите, които ги продуцират, и не прибирали пачки на ръка освен бакшиши. След акцията срещу чалгаджиите, която започна миналата година, повечето от тях изкарали на светло хонорари от порядъка на 20 000 – 30 000 лв. на месец. След ревизиите някои от тях дори се регистрирали по ДДС.

Данъчни ще дебнат по коледните и новогодишните концерти. Ще има масирани проверки за укрити хонорари. Бирниците ще ровят в приходите както на изпълнителите, така и на организаторите на концертите и собствениците на заведения. Очаква се на проверка да бъдат подложени дори частните партита.
.
Виртуални данъчни на проверки в кръчмите

Служители на НАП ще проверяват също дали се отчитат парите, които се плащат за вход в известните заведения в София и по курортите.
КРУМ СТОЕВ, МОНИТОР
Данъчните проверяват дали техните касови бележки ги има в паметта на фискалния апарат.
Свързват касовия апарат на нарушителите с онлайн система на НАП

Ако оборотът се отклони с 10%, пристигат ревизори

НАТАЛИЯ ФИНАШКОВА

Виртуални данъчни ще следят за укриване на оборот в кръчми в София и по зимните курорти. „Онлайн инспекторите” представляват система за дистанционно отчитане на касовите апарати на заведенията. Софтуерът позволява в реално време да се проверява какъв оборот има определеният търговски обект, какво е продадено и колко ДДС е начислено. До момента подобно онлайн отчитане беше въведено във всички аптеки, бензиностанции и при търговците със зърно. За останалите системата ще бъде въведена от март догодина.

Ако управителите на нощните заведения бъдат хванати по празниците, че не издават касови бележки, те ще бъдат закачени принудително към софтуера. Това научи „Монитор” от източници от Националната агенция по приходите.

От края на седмицата данъчни започват масирани проверки по големите кръчми в зимните курорти и в столицата. Целта на проверките е да се открият заведения, в които се укрива оборот. Наблюденията на тези нощни барове

се извършват по два начина – тайно и явно

 Първоначално служител на НАП прави оценка на риска и се набелязва кръчмата, която ще се проверява. След това в нея започват да ходят няколко дни поред екип от данъчни, които гледат да не се набиват на очи. По време на това наблюдение се следи дали се издават касови бонове на всички клиенти за консумираните от тях напитки и за вход.

За тази цел данъчните

посещават инкогнито заведението

и си поръчват за своя сметка. След това прибират касовата бележка, която са получили за консумацията. След известен период от време се появяват отново в заведението и искат книгата с касовите отчети. Там проверяват дали техният фискален бон присъства в касовия апарат на заведението. Във фискалните устройства по принцип остава огледално копие от всеки издаден фискален бон. Търговецът е длъжен да го пази 3 месеца в обекта си, а после още 5 години в склада или офиса. Ако огледалната касова бележка липсва, това е сигурен знак, че

апаратът е бил манипулиран

На собственика се налага глоба, а освен това му се дава 10-дневен срок да върже всичките си фискални устройства със системата на НАП, за да предават дистанционно данните за оборота директно в приходното ведомство. Ако търговецът не изпълни предписанията, на единадесетия ден бирниците идват и му запечатват обекта. Освен това му се налага и глоба, която при системни нарушения може да стигне и 10 000 лв.

Освен предсрочното връзване към системата на НАП в касовия апарат на търговеца ще се зададе и среден оборот. Тази стойност ще бъде пресметната от няколко дневни явни проверки в кръчмата му. По време на тях един от данъчните ще стои до касовия апарат и ще следи дали всичко, продадено в бара, се маркира. След това

ще се пресметне средна стойност

която търговецът заработва през месеца. Тази цифра ще се въведе в онлайн системата на данъчните. След като касовите апарати започнат да предават информация директно в НАП, специален софтуер ще следи дали търговецът не кривва от зададените средни стойности. При разлика от 10% системата светва в червено и алармира за нередност. Тогава на място в обекта се изпращат ревизори, които да следят дали се прави опит да се крие оборот.

До момента данните показва, че тузарските кръчми в страната са скрили близо 12 млн. лева данъци за една година. Фрапиращите данни излязоха от анализ на Националната агенция за приходите. Според данните на данъчните близо 88% от всички заведения в страната крият между 75% и 90% от реалния си оборот. Тези сметки показват, че за последните 5 години щетите за бюджета са близо 60 млн. лева. Затова от миналото лято НАП прави редовни открити наблюдения в лъскавите барове и дискотеки и следи за данъчни нарушения.
.
Трият продажби със специален софтуер

 
Неотчитането на продажбите в касовия апарат вече се прави по-рядко. Сега по-модерно е продажбите първо да се маркират, а после да се трият от паметта на устройството.

Триенето на част или на целия оборот е специална услуга, която някои сервизни фирми за поддръжка на касовите апарати предлагат тайно на клиентите си. Периодично – на едва-две седмици или всеки месец, служител с лаптоп навестява съответния клиент и източва част от паметта на устройството. По желание на търговеца продажбите се трият избирателно или по определена схема – всяка трета, всяка втора и всички накуп. Така оборотът намалява с 30-50% или изчезва напълно.
.
Проверяват и лимузината пред дискотеката

Данъчните ще правят справка в КАТ за собствениците на автомобили над 100 000 лв.
По време на данъчните тараши в кръчмите ще се извършва проверка и на луксозните возила, които са паркирани пред дискотеката.

От миналата година ревизорите записват в тефтерчетата си и номерата на лимузините, които смятат, че струват над 100 000 лева. След това искат справка от КАТ кой е собственикът на скъпия автомобил и се преценява дали има данни за започване на проверка. Само през миналата година от ревизии на собственици на луксозни яхти, возила и къщи в държавната хазна са влезли близо 40 млн. лева.
.
.
.
.
България: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява