monitor.bg
Сряда 21 Септември, 2011
ОТКРИХА МАГАЗИНА В СОФИЯ С РЯЗАНЕ НА ПЪН
ИКЕА отвори големи врати за малко посетители
Общината пусна допълнително автобуси по околовръстното

Емил Иванов
Всички посетители на Икеа получиха от големите жълти торби на компанията, но малцина ги напълниха.
.
Отдъхнахме, като видяхме цените им
Опасявахме се, че новият магазин ще атакува пазара с ниски цени, но си отдъхнахме, когато видяхме офертите на новите конкуренти. Това заяви за „Монитор” управителят на голям български мебелен магазин с дългогодишна история. Бърза проверка установи, че качествените дивани при нашия търговец са по-изгодни от тези на ИКЕА, не само като цена, но и като вложени материали и дамаска. Произведен в Германия диван се оказва точно наполовина по-евтин от подобен в шведската верига. Модното желязно легло при нашия търговец е на цена точно два пъти по-ниска от тази при шведите и наместо 350, струва 175 лв.

За последната година много вървят спалните, над 1200 са продадени само в един магазин, като най-скъпата и луксозна от тях е 1800 лв., разказва управителят. На второ място по търсене са секции, увеличава се интересът към детските стаи, като най-луксозната от тях е 800 лв.

Освен че даваме три години гаранция за всички продукти, ние винаги включваме в офертата и сглобяването, защото клиентите задължително го изискват, разказа управителят. По всяко време ние предлагаме или отстъпка в цената на продукта, или безплатен транспорт и монтаж, така че абсолютно всяка мебел е на промоция по всяко време, коментира управителят.
.
Правим скъпо обзавеждане за най-капризните пазари

 
Качествените български мебели намират своето място на най-конкурентните западни пазари, каза Стефан Ганев от браншовата камара. Наша продукция се предлага в Германия, Италия и Холандия. На ишлеме се правят сложни и красиви мебели по поръчка на компании от Ботуша. Стоката, която търгуваме на най-претенциозните пазари, почти няма купувачи у нас, защото е доста скъпа. В момента се правят опити да се навлезе на руския пазар и наши представители показват продукцията си на най-големите изложения в Москва, сподели още експертът.
.
Производството ще се свие с 10 на сто

Монитор
Българските производители на мебели няма да спечелят от идването на ИКЕА.
Производството на българските фирми, които са нишата на ИКЕА, неизбежно ще се свие, съобщиха вчера за „Монитор” от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост.  По преценка на специалистите става дума за около 10%. В момента българските производители на мебели изнасят над 50 на сто от готовата си продукция. Макар да декларират своята насоченост към по-скромните потребители, на практика ИКЕА продава на доста солени цени, констатират нашите производители, които продават подобни стоки. При всички положения в началото ще има голям интерес, но той ще приключи, след като се изчерпи първоначалното любопитство към световната верига с противоречива слава, категоричен е Стефан Ганев, изпълнителен директор на камарата. По преценка на камарата обаче нещата ще улегнат сравнително бързо. По-сериозен ефект от навлизането на шведската групировка ще усетят търговските вериги в България, които предлагат азиатска стока и продължават да внасят евтини боклуци.

При ИКЕА има една особеност, която е проблемна, констатират от бранша.  За разлика от „Метро“ и другите вериги, които работят с местните производители, от шведската верига нямат политика да разширяват връзките си с фирмите в страната, където оперират. По този начин националният бизнес няма да усети никакви предимства от идването на този световен търговски гигант. И докато другите магазини се пълнят с българска стока, това няма никакъв шанс да стане с ИКЕА. Нейната политика е да внася целия си асортимент отвън, макар да има и около 20 български фирми доставчици.
.
.
.
.
България: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява