monitor.bg
Събота 19 Февруари, 2005
Имунната система усеща лошото настроение
Драстичните промени в атмосферата са стрес за организма
.
Жълт кантарион и банани вместо хапчета

Зимните депресии се дължат на недостига на дневна светлина. Епифизната жлеза се нуждае от светлинна стимулация. До скоро тя се считаше за закърнял, ненужен за тялото орган, но доста съвременни изследвания доказаха важната є роля в контрола на настроението, половите хормони и калциевия метаболизъм.

През мрачното време организмът приема по-малко светлина и реагира съответно ­ произвежда хормона на съня мелатонин. Щом количеството му се увеличи, се явява умора и депресия.

Тя може да бъде победена с природни продукти, които са по-добри от хапчетата. На първо място това е жълтият кантарион. Той може да се пие и като чай, но за да се осигури по-висока доза, е по-подходящо да се приема в концентрирана форма. Таблетките и капсулите трябва да се пият продължително, за да се усети лечебният ефект. Първите резултати идват едва след 2-3 седмици и оплакванията, свързани с депресията, отслабват чувствително или на-пълно отзвучават. Билката се е утвърдила при лечение на депресиите в развитите страни. Още повече че тя има и един допълнителен ефект ­ стимулира имунитета.

Бананите доставят хормона на доброто настроение ­ серотонин. Те са отличен източник и на магнезий, минерал, който има мощно антистресово действие. Добрата доза е 3 банана на ден.

Светлината е мощно оръжие срещу депресията. Затова не спускайте плътни щори и пердета, махнете цветята от первазите, разхождайте се на открито поне 30 ­ 60 мин. всеки ден. Ежедневно, използвайте свободните дни за излети в планината.

Физическа активност стимулира дейността на всички органи и системи. Тя действа подкрепящо на лимфния дренаж и активира жизнените функции.

През зимните месеци натрупаните в организма запаси от минерали и витамини се изчерпват, което също ни потиска. На помощ идва бирената мая, мултивитамините, овесените ядки и покълналите зърна.

.
Накратко

 

Менюто в ресторанта да сочи и калориите

Менюто в ресторантите да дава точни данни за калориите,  които съдържат блюдата, предлага американската асоциация на диетолозите, цитирана от АП. Освен това, за улеснение на клиентите, менюто ще дава и точния състав на храните като освен мазнини, белтъчини и въглехидрати ще пише и съдържанието на наситени мазнини, сол и холестерин. Смята се, че средната калоричност на блюдата в ресторантите е 685 калории. Някои ресторанти и сега дават подробна информация, но тя не е включена в менюто, а се дава само по молба на клиентите. 

Бременните се заглеждат по красиви мъже

Британски учени установиха, че бременните жени се заглеждат по привлекателни млади мъже, които на снимка изглеждат здрави, съобщи Би Би Си. Според учените това отразява  подсъзнателното желание на жената да роди здраво бебе. По време на експеримента бременните гледали снимки на мъже с нездравословен тен, а след това по компютърен път ги обработвали така, че видът им да е здрав. Според проф. Дейвид Перет, ръководител на проучването, високото ниво на хормона прогестерон "настройва" жената и тя подбира партньор, който ще є осигури здраво потомство. 

Откриха нов вирус на СПИН

Американски учени откриха нов, неизвестен досега вирус на СПИН, съобщи в. "Гардиън". Вирусът е необичайно агресивен и затова симптомите на заболяването се явяват за рекордно кратко време, докато клиничната картина при заразени с обикновения вирус се проявява след 8-10 години. Носителите на 3-DCR HIV трудно се поддават на лечение с познатите антивирусни коктейли. Вирусът е открит при  40-годишен мъж, който е имал много сексуални партньори, без да е вземал предпазни мерки и е правил анален секс. Според Роберт  Гало, един от откривателите на ХИВ-вируса,  наблюдаваните промените не се дължат на вируса, а на конкретния болен.

Бракът щастлив при сходни характери

Съвместимостта на характерите е най-съществена за устойчивия брак, твърдят учени от университета в Айова, цитирани от Ройтерс. Най-важни черти, които определят "мирното съвместно съществуване", са откровеността, сговорчив  характер и добрата организация. В експеримента взели участие хора с 5 годишен брачен опит и предбрачно съжителство от 3,5 г. Според учените в брака непрекъснато се налага да се вземат решения, а ежедневните задачи се решават съвместно. Различният подход в тези ситуации може да създаде проблеми в брака.

.
.
.
.
Живот: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява