monitor.bg
Събота 2 Юли, 2011
Пътешествие
Заливът на милионерите в такт с Менделсон
Сватбата на принц Албер II пълни хазната на Монако

Булката Шарлийн Уитсток очарова всички с присъствието си.
.
Родът Грималди е на осем века

Площадът пред казиното.
Дворецът на принца, който е на върха на 60-метрова скала.
Катедралата „Св. Николай”, където са погребани Рение ІІІ и Грейс Кели.
Отсега  е ясно, че сватбата на принца ще напълни и хазната, защото местните хотели са заети на 100%, а желаещите да видят коя ще заеме мястото на Грейс Кели вече се настаняват в Ница и Мантон.

По мнението на самия Рене Новела, бивш държавен секретар при принц Рение ІІІ и личен съветник на Албер ІІ, този брак би могъл да се окаже “по-голямо събитие” от венчавката на Рение и холивудската звезда Грейс Кели. Преди 54 години тя събра 1800 журналисти от цял свят и десетки гости от Меката на киноиндустрията, начело с легендарния режисьор Алфред Хичкок, който е свидетел на булката.

Сега княжеството пулсира в друг ритъм и от центъра на събитията ще струи грандиозното светлинно шоу с електронната музика на Жан Мишел Жар, приятел на младоженците. Без съмнение церемонията ще бележи с блясък и разкош миниатюрния анклав, разположен в Югоизточна Франция. “Принцът желае това да се превърне в голям и хубав празник” - казва приближен до княжеската канцелария служител, пожелал анонимност. - Вероятно празненствата ще продължат 2-3 денонощия. Ще има официална част и придружаващи церемонии, за да бъде събитието споделено с максимален брой хора.”  Протоколът на двореца все пак открехна завесата за част от сценария на тържеството. Началото ще е с гражданска церемония в Тронната зала на двореца на династията Грималди пред над 3500 гости. Сред тях са аристократи от Европа и Близкия изток, държавни глави, холивудски звезди и дизайнери.

Второто действие е на пристанището, където на фона на шоуто на Жан Мишел Жар гостите ще хапват и традиционни ястия от родината на булката Южна Африка.

Венчавката ще е в катедралата „Св. Николай”, където са погребани принц Рение ІІІ и Грейс Кели.

Мнозина жители на Монако чакат тази сватба цели три декади. Още миналата година Мишел Букие, генерален представител по туризъм в княжеството, обяви: „Ще удвоим усилията си, още повече че става дума за щастието на принца и съпругата му. Разполагаме само с една кратка година и това е прекрасно.”

Наистина бившата шампионка по плуване Шарлийн няма известността на Грейс Кели. Нейната красота и произходът й от средната класа обаче изплитат сюжета на вълшебна приказка. През последните седмици светските хроникьори изтъкват начина, по който тя извайваше имиджа си през годините, вземайки за модел майката на Албер ІІ. Родена на 25 януари 1978 г. в Булавайо (Зимбабве), Шарлийн Уитсток внесе южноафрикански цвят в олимпийските игри в Сидни през 2000 г. Плувната й кариера достигна апогея си две години по-късно, когато тя спечели три състезания по време на Световната купа през 2002-ра - на 100 метра гръб и два пъти на 200 метра гръб. 52-годишният принц, баща на две извънбрачни деца, беше дълги години най-желаният ерген. Албер ІІ обяви на 13 юли 2010 г. по телевизия „Франс 2” волята си “да основе семейно огнище и да има деца”.

Династията Грималди съществува от 1297 г. и е сред най-древните в света. Сега, след като конституцията беше променена през 2002 г., вече не е необходимо наследникът на Албер да бъде непременно момче. До 2002 г., ако монархът на княжеството умре без наследник мъж, Монако трябваше да се върне под управлението на Франция.
.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява