monitor.bg
Четвъртък 5 Май, 2011
550 лв. на година плаща бъдещ юрист
16 университета вдигат таксите
За актьорско майсторство вече броят по 1300 лева

Монитор
Обучението в НАТФИЗ излиза скъпо заради индивидуалната работа с бъдещите актьори.
.
Медицинските специалности без промяна

 
Няма да има скок в таксите за медицинските специалности, реши още кабинетът. В Алма матер бъдещите бели престилки ще плащат по 925 лв. Без промяна остават тарифите и в Медицинския университет в Пловдив. Там за специалностите „Медицина”, „Обществено здраве” и „Здравни грижи” ще се плаща съответно по 950, 550 и 785 лв. годишно.
.
НОВИТЕ ТАКСИ
Софийски университет
Право, Психология,

Социология, Филология    500 лв.

УНСС
Право, Социология    554 лв.

Икономика    346 лв.

Пловдивски университет
Педагогика    346 лв.

Хуманитарни науки    500 ЛВ.

Великотърновски университет
Природни науки    760 лв.

Философия    554 лв.

Технически университет
Математика    610 лв.

НАТФИЗ
всички специалности    1300 лв.
.
В столицата
Гимназистите с 1800 повече от местата
Около 6600, или с 1800 по-малко от гимназистите, са местата в столичните гимназии за учебната 2011/2012 г., съобщи вчера началникът на Регионалния инспекторат по образование Ваня Кастрева. Според статистиката завършващи през тази година седми клас в столицата са 8443, или са с малко повече от 700 по-малко в сравнение с миналата година. Те ще бъдат приети в 96 професионални и в 192 профилирани паралелки в гимназиите в София. Кастрева уточни, че приемът в езиковите гимназии по традиция остава най-желан от кандидатите. Тя отбеляза, че през тази година Регионалният инспекторат по образованието в София се е постарал да даде малко повече шанс на професионалните паралелки.

„Бизнес”, „Предприемачество”, „Технология на театъра” са новите паралелки в профилираните гимназии за учебната 2011/2012 година, съобщи началникът на РИО в София. Нова е и специалността „Банкер на недвижими имоти” в Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев”.

В Професионалната гимназия по хладилна и топлинна техника също ще има нова паралелка, важно е учениците да имат по-голям избор и всеки от тях да си намери желаното училище, посочи Ваня Кастрева.

Изпитът по български език и литература след седми клас е на 27 май, а по математика - на 30 май.
.
Само 22 лева по-скъпо в Шумен

 
КРАСИМИР КРУМОВ
Специалностите в няколко направления на обучението в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” поскъпват с 22 лева годишно, съобщи пред „Монитор” експертът от учебното заведение Дора Кабакчиева. Искали сме повишение за таксите, които досега бяха най-ниски - 288 лева, и предложението, което сме направили за тях е да станат 310 лева, уточни Кабакчиева. Ако бъде одобрено, увеличението от 22 лева ще засегне направленията „Педагогика“, „Педагогика на обучението по...”, „Икономика” и „Туризъм”. Най-скъпата специалност в Шуменския университет е „Системи за сигурност” и там тарифата за годишно обучение остава непроменена - 450 лева.

Две нови специалности фигурират в предложения за одобрение план на Шуменския университет. Едната е „Приложна германистика” и на практика представлява модифицирана версия на немската филология. Идеята е да се разшири обхвата на приложението, което може да има полученото образование в професионалната реализация на студентите, коментира Дора Кабакчиева. Другата нова-стара специалност е „Предучилищна педагогика”, която ще се създава на базата на досегашната „Начална училищна педагогика4. Окончателният план-прием, заедно с таксите за обучение и бройките по различните специалности ще станат известни едва към края на май.
.
По-високи тарифи за задочниците

АВТОРЪТ
В Русенския университет се обучават общо 10 000 студенти.
ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА

С 10 до 15 процента ще бъдат увеличени таксите за задочниците в Русенския университет, ако правителството одобри предложението на ръководството на вуза. Таксите за студентите в редовна форма на обучение няма да бъдат променяни. Това съобщи заместник-ректорът по учебната част доц. Борислав Ангелов.

„Подходили сме консервативно към въпроса за повишението на семестриалните такси и смятам, че нямаме основание да ги вдигаме в момент на криза - няма повишение на доходите на хората, няма и кой знае каква промяна на икономическата ситуация в страната. Предложили сме по-високи такси за задочниците, защото те не са променяни в нашия университет в продължение на години”, обоснова се Ангелов.

Той даде пример с няколко специалности. Ако бъдат одобрени предложенията на вуза, студентите държавна поръчка в редовна форма на обучение по специалността „Предучилищна и начална педагогика” ще плащат годишно 346 лева, а задочниците – 306 лева, по „Право” и „Европеистика” редовното обучение ще струва 440 лева, а задочното – 396 лева. При инженерните специалности годишната такса за редовните студенти остава 480 лева, а за задочниците се променя на 380 лева.

В Русенския университет редовно се обучават 8000 студенти, а задочно - 2000 души.
.
Югозападният сваля цените

 
Югозападният университет „Неофит Рилски” няма да следва модата за по-високи такси, наложена от столичните университети. Ръководството на благоевградското висше училище е взело решение да облекчи студентите, като свали размера на таксите за предстоящата учебна година.

Вместо 415 лв. за най-желаната специалност „Право”, първокурсниците ще плащат вече 332 лв. на година. В направление „Обществено здраве” таксите падат от 597 лв. на 478 лв. Почти със 100 лв. по-малко ще плащат приетите да следват хуманитарни науки. В тази сфера цената на обучение вместо 415 лв. ще бъде вече 332 лв.
.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява