monitor.bg
Петък 15 Октомври, 2010
Фокус
За или против смъртното наказание

Монитор
В България смъртните присъди са забранени от 1998 г.
.
В 70% от Щатите екзекутират

Ройтерс
Графика на Щатите според броя на изпълнените екзекуции.
Добре известно е, че и в някои американски щати все още има и се изпълнява смъртно наказание. По-малко известно е, че броят им е 35, което е 70% от всички щати! Там впрочем смъртна присъда в момента очакват 3000 души. Мнозина от тях ще бъдат помилвани, а други ще умрат по естествен път преди изпълнението на присъдата, което понякога се отлага с десетки години. Но някои все пак ще стъпят на пътеката на смъртта. Интересно е, че през цялата 2009 г. единствените изпълнени смъртни присъди в цяла Америка са били именно в САЩ. Там има и щати ударници: в Тексас, Вирджиния и Оклахома се изпълняват половината от всички такива присъди в САЩ.

Така по-правилно е не да се каже, че в САЩ има смъртно наказание, а че там то преобладава. И причината е в голямата автономия на отделните щати. Така че въпросът може да се реши само с промяна в конституцията. Но няма изгледи това да се случи в обозримото бъдеще, защото в резултат на високите нива на престъпност общественото мнение там е в полза на смъртното наказание.

На 8 октомври международната организация “Амнести интернешънъл” за пореден път призова САЩ да се откажат от смъртното наказание. Лесно е да се предвиди, че резултатът от този призив ще бъде както при предишните подобни призиви – нулев.
.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява