monitor.bg
Четвъртък 14 Октомври, 2010
ЛЕЧЕНИЕ В ЧУЖБИНА
Българи с рак масово търсят помощ в „Джон Хопкинс”

Болницата има и собствен хотел с гледка към морето.
.
Как да стигнем дотам
Заради лавинообразно растящия интерес към Анадолския център „Джон Хопкинс“ в момента болничната управа освен офиса в Пловдив отваря и втори в столицата. Там пациентите могат да се запознаят с условията за лечение и цените, както и да предоставят своите епикризи. До 48 ч. ще получат отговор от клиниката.

До няколко седмици от столицата два пъти седмично вече ще пътува и автобус, който ще кара пациентите директно до болницата. За тежките случаи е предвиден и транспорт с линейки. Ако болните използват турските авиолинии, получават право на 25% отстъпка от билетите.

Освен хотела, с който клиниката разполага, в нея работят и трима преводачи, които знаят перфектно български.
.
Проф. Кайхан Енгин, шеф на отделение в Анадолския медицински център: Отстраняваме до 90% от туморите в мозъка

 
Мариана Тодорова

 Проф. Енгин, вашата клиника е една от първите в света, които работят с кибернож. Какви са резултатите до момента?­ Ние прилагаме тази технология от 6 години и вече имаме над 1000 пациенти, преминали през лечението. Започнахме предимно с мозъчни тумори. Обработвали сме и много меланоми, които не са типични ракови образувания, но често притискат важни области ­ нерви, кръвоносни съдове и т.н. Процедурата се прилага както за тумори вътре в самите органи (като мозъчните тумори например), така и за външни образувания. Имаме изключително богат опит в лечението на белодробния рак, който се повлиява изключително добре от лечението.В началото близо 60% от случаите ни бяха мозъчни тумори, но в момента вече имаме множество пациенти с карциноми на белия и черния дроб, на панкреаса и т.н. В много случаи киберножът се използва като допълваща терапия след друг вид лечение, но в други единствено се използва този свръхмодерен апарат, без да се добавя радио­ или химиотерапия. Има и случаи, когато апаратът се прилага единствено за облекчаване на болката.

Успехът при този метод на лечение на туморите е около 60-90% в зависимост от локализацията му. Две трети от панкриетичните тумори се повлияват много добре, а при мозъчните в 85-90% от случаите пациентът се възстановява успешно.

­ Какво представлява процедурата?
­ Тя започва с въвеждането на индивидуалната информация за пациента, така че ефектът да е максимално добър и в същото време да не се причини увреждане на околните органи. Самият апарат облъчва тялото с радиация под 150 различни ъгъла, затова е много важно да се знаят точното положение и размерът на тумора.

Едно от най-важните предимства на киберножа е, че има устройство, което локализира движението на самия тумор по време на манипулацията и се самокоригира. Това позволява да се постигне огромна прецизност, която гарантира, че няма да бъдат увредени съседни тъкани или органи. Другото предимство на апарата е, че системата за визуализация е много добра и това ни позволява да следим всяка стъпка и да правим снимки по време на операцията. Така имаме представа какво точно се случва.­ Колко време пациентът се подготвя и кога може да бъде изписан от болницата след лечение с киберножа?

­ Фазата на предварително планиране отнема ден-два. За нас е много важна първоначалната информация, която получаваме за пациента. Трябва ни пълна картина на състоянието му, за да преценим дали той е подходящ за това лечение или не. Тези данни събираме от епикризата и останалите изследвания, направени през последните години, но след като пристигне в нашия център, го подлагаме отново на всички тестове.

Броят на процедурите се определя от вида и големината на тумора. Сесиите са от три до шест. Веднага след процедурата пациентът може да бъде изписан и да се прибере вкъщи. Това е безкръвна и в повечето случаи безболезнена операция. Резултатите са видими след два-три месеца.

  Това до голяма степен зависи от вида на тумора и от неговата локация. Например при рака на белия дроб се правят 3 процедури в 3 поредни дни. След това се изчаква няколко месеца и се прави снимка на дробовете, за да се сравнят резултатите. Ако се окаже, че сме го отстранили напълно, не се налага допълнително облъчване. При тумори в мозъка пък се правят около пет-шест сесии.

­ Колко подобни апарата има в момента в света и колко от тях са в Европа?
­ В света има около 180 такива апарата, като 20 от тях са в Европа. Анадолският център беше между 15-ият и 18-ият, който се сдоби с него.

Специалистите, които са способни да работят с този нож, също не са много. Те задължително трябва да са специализирали радиоонкология и радиохирургия. Докато се стигне до работа с този апарат, обикновено минават около 15-20 години, а понякога и повече.

­ Имате ли пациенти от България?
­ Приемаме средно по 2-ма ­ 3-ма българи дневно.

Визитка
Проф. Кайхан Енгин е специалист по радиационна онкология. Образованието си получава в престижни университети в САЩ. Специализира в болница „Томас Джеферсън” във Филаделфия, в Националния раков институт в Мериленд,  Медицинския университет в Бурса (Турция) и др. Проф. Енгин е член на 9 международни и 7 национални медицински дружества. Има над 100 публикации в международни специализирани журнали, 5 национални и международни награди и е редактор на 5 книги, посветени за раковите заболявания. Взема активно участие в редица международни медицински конгреси и конференции.
.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява