monitor.bg
Събота 15 Януари, 2005
Анри е шестият Велик херцог, след установЯването на модерната монархия
Вечният конфликт снаха-свекърва - и в двореца в Люксембург
Смъртта на бившата Велика херцогиня спаси Мария-Тереза от непрестанни обвинения
.
Подписваме с ЕС по време на председателството на херцогството
Люксембург пое за 11-и път председателството на Европейския съюз от 1 януари т.г. в много важен за България момент. Една от задачите ще бъде подписването през пролетта на присъединителния договор с България и Румъния.

Сред другите приоритети на Люксембург за разширяването са започване на преговори с Хърватия на 17 март, както и начало на подготовката за започване на преговори с Турция през есента.

Малкият Люксембург, който е с население под 460 000 души, ще трябва да се пребори с исполини като Великобритания, Франция, Германия и Италия, които ще оказват натиск по различни въпроси - едни ще настояват да бъде въведен таван за разходите в ЕС, други ще искат нови клаузи, с които да бъдат облекчени строгите бюджетни изисквания.

От Люксембург ще се очаква да подготви план за съживяване на Лисабонската стратегия, предвиждаща европейската икономика да се реформира така, че да стане най-конкурентната до 2010 г. Херцогството ще трябва да намери и решение на проблема с растящия курс на еврото спрямо долара, водещ до спъване на икономическия растеж.

"Искаме да останем такива, каквито сме". Това е официалният девиз на Великото херцогство, управлявано в момента от Анри, който е далечен роднина на Симеон Сакскобургготски. През март миналата година българският министър-председател гостува в двореца на Великия херцог в Люксембург.

Мотото на държавата звучи съвсем логично и за богатите местни жители, и за чужденците, защото Люксембург е най-богатата страна в ЕС. Великото херцогство се радва на БВП на глава от населението, който е над два пъти по-висок от средния за съюза-215 процента. Държавата, която граничи с Франция, Белгия и Германия с площ само 2586 кв. км е високо развит индустриален  и финансов център. На територията й се наброяват над 100 местни и чуждестранни банки.

Основа на икономиката й е съвременната металургическа промишленост, която се контролира от белгийско-френски капитали. От години и до днес Люксембург държи първенството по производство на стомана на глава от населението.
.
.
.
.
Живот: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява