monitor.bg
Петък 13 Август, 2010
разкриха схема за манипулиране на електромерите
Крадат ток с дистанционно
Далаверата хит в Бояна, Драгалевци и Симеоново

.
Къща „пести” енергия от 50 г.
Къща, построена през 1959 г., е била „хваната” в кражба на ток преди три години, съобщи още Росен Йорданов. Още при строежа е направена паралелна инсталация, вкарана в тухлите и замазана. Благодарение на нея се заобикаля електромерът.

Такива паралелни инсталации се изграждат и в днешно време, категорични са експерти. Според тях те са широко разпространени в хотелите.
.
Старите начини
Най-старият начин за кражба на ток е чрез магнит. Той се прилагаше при механичните електромери. Магнитът вдига бубината между дневна и нощна система и я оставя в едно междинно положение, така че да не върти на нито един от броячите, обясни Росен Йорданов от ЧЕЗ. За целта е необходимо само да се прецени силата на магнита.

Друга много прилагана схема е чрез поставянето на шунтиращ кабел, през който се отклонява токът. По този начин се намалява поне 50% от енергията, като може да се постигне и нулево отчитане.

Широко използвана в момента схема е чрез два предпазителя, свързани помежду си. Благодарение на тях посоката на тока се обръща и електромерът започва да върти показанията назад.
.
Цакат ни с корекционни сметки

 
Пак проблем с електромера, но този път за сметка на потребителите, са т.нар. корекционни сметки, които енергодружествата пращат на клиентите си. Както „Монитор” писа, с този тип сметки са свързани и едни от най-често срещаните жалби, които се подават в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

До изготвянето им се стига, след като техници на енергото минат и направят проверка как отчита даден електромер. Често те установяват, че уредът мери неправилно - например с над 50% по-малко. Тогава изготвят корекционните сметки. В някои от случаите директно обвиняват клиентите в кражба на ток.

Проблемът с тези проверки е, че част от тях се правят без знанието и присъствието на абоната. Протоколите от проверката се подписват от съседи, които даже не разбират под какво слагат парафа си. Доскоро техническата неизправност на уреда се установяваше в лаборатории, собственост или свързани със съответното енерго.

Заради всички тези пропуски на енергодружествата случаите, в които те биват осъдени от абонатите, вече са многобройни. Често съдът установява, че кражбите, в които са обвинени клиентите на ЕРП-тата, са технически неосъществими.
.
Нови проблеми по Южното Черноморие

 
Нови проблеми с електрозахранването ще има по Южното Черномориe, предупредиха от компанията ЕВН. Причината е планово изключване днес на 110-киловолтовия далекопровод "Ахелой", собственост на НЕК.

Той ще бъде изключен между 5 и 7 часа сутринта в петък. За да компенсират потреблението, от ЕВН ще включат резервно захранване на мобилна подстанция по схемата средно напрежение. Въпреки това от ЕВН предупреждават за краткотрайни смущения в електрозахранването.

Целта на изключването на електропровод „Ахелой” е да се вземат възможни мерки срещу претоварване на мрежата, казаха от ЕВН. В района на Южното Черноморие продължава да се отчита значително завишена консумация на електроенергия, което надвишава техническите възможности и капацитетите на електропреносната мрежа, оперирана от НЕК. Консумацията на електричество е по-голяма в сравнение с тази от този период на последните

В края на миналия месец счупен стълб на електропровода "Галатея" и съоръжение на електросистемния енергиен оператор оставиха без ток близо 56 000 клиенти по Южното и част от Северното Черноморие в разгара на туристическия сезон.

Това постави хотелиерите пред заплаха от искове на летуващи. Впоследствие проверка на ДАНС показа, че има умишлени действия в прекъсването на електрозахранването, без обаче да посочи виновни.
.
„Биг брадър” в клиентските центрове
Всички клиентски центрове на енергото в Западна България ще бъдат снабдени с камери. През целия ден те ще записват какво се случва в тях, как служителките се отнасят с абонатите и дали клиентите нагрубяват жените зад гишетата в енергото. Най-напред камерите ще бъдат монтирани в София, съобщиха от ЧЕЗ.

От там информираха още, че през септември започват пилотен проект за издаване на електронна фактура. Е-документът ще бъде тестван първо за големите консуматори, а на по-късен етап и за битовите потребители. Реално издаването на електронната фактура се очаква да стане факт от началото на следващата година. Получаването є ще е по желание.

От ЧЕЗ съобщиха още, че спрямо миналия август се отчита лек ръст в потреблението на битовите клиенти. При индустриалните потребители се наблюдава задържане на консумацията, а при малките стопански клиенти тя продължава да спада.
.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява