monitor.bg
Събота 24 Юли, 2010
Пет чудотворни икони
.
...и пет чудодейни места

СНИМКА БОЙКО КИЧУКОВ
Рилският манастир е основан от св. Иван Рилски през времето на царуването на цар Петър (927-968).
1. Светата рилска обител

Дори в най-неблагоприятните за християнството по нашите земи време – това на комунистическия режим, към Рилския манастир се стичат поклонници от всички краища на България, за да сведат глава пред мощите на основателя му св. Иван Рилски. Светецът е смятан и за покровител на нашата страна. Нетленните му останки са положени в главния храм на обителта. Свято място, за което се грижат монасите, е и каменната черква в Рила планина. Именно там светецът е погребан първоначално. Свята е и пещерата, в която е живял.

По суеверие, изключвано напълно от християнството, десетки туристи се провират през отвора между няколко камъка в пещерата на св. Иван Рилски, като вярват, че така ще им се опростят греховете. Тази практика няма нищо общо с православието и е спомен от древни вярвания, практикувани от южнославянските племена. В главния манастирски храм обаче всекидневно се отслужват литургии. Хората, чиито имена са записани за молитва, твърдят, че проблемите им се решават.


Манастирът „Св. Никола” - Арбанаси
2. Манастирът „Св. Никола” в Арбанаси

Манастирът „Св. Никола" в Арбанаси е предпочитано място за поклонение заради чудодейната икона на света Богродица, съхранявана в църквата. Според преданията и кондиката на обителта след усърдни молитви пред образа на божията майка болни оздравявали, а хора с проблеми получавали невероятно бързото им разрешаване.

Самият манастир датира от времето на Асеновци (XII век). Опожаряван е нееднократно и е възстановен от болярина Атанасий от Арабанаси през 1735-а. 

Кърджалийските набези през XVIII в. разоряват манастира отново. Тридесет години по-късно игуменът на Преображенския манастир отец Зотик го възстановява. Фактът е отбелязан на входната врата на обителта. До 1947 г. мястото е резиденция на царското семейство. Килиите, в които отсядали височайшите особи, днес са превърнати в музей.


Мощите на св. крал Стефан Урош II.
3. Храмът „Света  Неделя”

Със славата на чудодейни са известни и нетленните мощи на сръбския крал Стефан, канонизиран за светец. Те почиват в столичния храм „Св. Неделя”. При ръката на светеца по всяко време се отслужват частни молебени – за здраве, успех и всичко, от което се нуждае съвременният човек. По стар български обичай някои оставят върху мощите на краля светец бельо. Вярва се, че по този начин то се освещава и когато се облече от болен, заболяването преминава ако не чудодейно, то поне по-бързо.

В църквата „Св. Неделя” всъщност се покоят мощите на сръбския крал и деспот Стефан Милутин Урош. Според житието му от човек с твърде лекомислен нрав и порочен живот той става светец, след като се отказва от престола и се уединява в манастир. По време на кръстоносните походи мощите му попадат в София. През XIX и първите десетилетия на XX век храмът дори се нарича на негово име „Свети крал”. Стефан Милутин Урош II е роден през 1282 г., умира през 1321 г.


Дядо владика Серафим.
4. Гробът на Серафим в Руската църква

Едва ли има софиянец, който да не е оставял бележка с молитва при гроба на дядо владика Серафим Соболев ,  епископ Богучарский, в Руската църква „Св. Николай” в столицата. При саркофага на епископа десетки християни не само от България, но и от чужбина се стичат всеки ден, за да се помолят за разрешаване на проблемите си и да оставят „писмо” с молба за уреждане на въпроса им. Свещениците и служителите при храма разказват за стотици случаи, в които по чудодеен начин са разрешавани в полза на молещия се и най-заплетените казуси. Епископ Серафим Соболев – Богучарский е роден на 1 декември 1881 г. в Рязан  светското име Николай Соболев. Умира на 26 февруари 1950 г. в София. Дядо владика, както ласкаво го наричат вярващите, се озовава в нашата страна като белоруски емигрант през 1925 г. Две години преди това живее в Истанбул.


Камбанария е издигната над аязмото.
5. Целебното аязмо на Поморийския манастир

Аязмото (извор) на Поморийския манастир „Св. Георги  Победоносец” се слави като чудодейно. Според вярванията водите му лекуват всякакви заболявания, стига вярата на молещия се да е голяма. Изворът сега се намира в кулата на камбанарията.

Първите писмени данни за Поморийския манастир са от ХІV век, тогава се споменава, че той е разрушен от турците. Славата си на свято място обаче бележи от края на ХVІІ век, когато Селим бей, който според легендата бил неизлечимо болен, се заселва тук и построява чифлик на мястото на предишния манастир. Една нощ му се присънва, че намира лековита вода в имението си. На сутринта тръгва да търси мястото и намира мраморен барелеф на св. Георги, под който бликва водата от съня му. Селим бей пил от нея и оздравял. Според легендата след тази случка той и цялото му семейство приели християнството. Сегашната църква е построена през 1856 г. върху основите на предишния храм.
.
.
.
.
Живот: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява