monitor.bg
Понеделник 12 Юли, 2010
Днес и утре е последният шанс за кандидатите
Рулетка за трето класиране в гимназиите
Освободеното място не се пази при преместване

.
График
Подаване на документи за 3-то класиране    до 13 юли

Обявяване на резултатите    на 14 юли след 20 ч

Записване на приетите    на 15 и 16 юли

Обявяване на последните незаети места    до 19 юли

Подаване на молба до директорите    до 29 юли
.
Прием за бизнес информатика в УНСС
Прием за бизнес информатика обяви Университетът за национално и световно стопанство преди лятната кампания, на който ще се явят 6504 кандидат-студенти.

Общият брой на желаещите да учат в УНСС е 9164, показва статистиката. От тях 5457 момичета и 3707 момчета, обявиха от висшето училище.

Две са пълните шестици на приемния изпит по математика във висшето училище. Оценки от 5.50 до 5.99 имат 146 кандидат-студенти или  12.41 процента, а от 4.50 до 5.49 – 293-ма. Двойките са 296, или 25.17 на сто.
.
Безплатно висше за отличници в Перник
Студентите с успех „много добър“ и „отличен“ няма да плащат такса за следването си в университета в Перник. Това каза вчера депутатът от ГЕРБ Ирена Соколова.

3000 евро ще е първоначалната такса за обучение. Соколова обясни, че след първата година сумата ще се намалява според успеха и дори за тройкаджиите таксата ще се свие с една четвърт.

Общо 350 студенти ще приеме в първия си випуск Европейският политехнически университет в Перник. Кандидати има от Македония, Казахстан, Латвия и Виетнам. На 1 октомври се открива учебната година. Лекциите няма да се провеждат в сградата до пернишката болница, както беше по първоначален проект, а на последните два етажа в бизнес комплекс на центъра на града.
.
УЧЕНОЛЮБИЕ

Пресфото БТА
68-годишният благоевградчанин Димитър Методиев Мишев е най-възрастният кандидат-студент в тазгодишната кампания за прием в Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград. Мишев иска да запише право. Малко след 8.30 часа бившият служител на ХЕИ, в момента пенсионер, зае мястото си в зала 112 в сградата на Строителния техникум заедно с много по-младите си колеги на изпита по български език.
.
Протести срещу такса от 2700 лв. за медицина
Кандидат-студенти и студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще излязат днес на протест срещу високите такси за специалност „Медицина“ в Алма матер.

2713 е гласуваната от правителството такса за бъдещите лекари, а 1443 струва обучението за медицинска сестра, е посочено в гласуваното правителствено постановление за определяне на студентските такси. Сумата се приема от Министерския съвет по предложение на висшето училище, като максималната възможност за такса е до 1/3 от държавната издръжка по специалността, което за „Медицина“ е точно 2713 лв.

Ръководството на Алма матер увери, че е допусната техническа грешка и 925 лв. трябва да се плаща реално за специалността. За да се поправи обаче, трябва таксите да минат през ново гласуване в правителството.

„В разгара на кандидат-студентската кампания и малко преди началото на първо класиране и на записването таксите все още не са променени“, възмущават се студентите в открито писмо до медиите. Междувременно в социалната мрежа „Фейсбук“ се организира група от над 1000 души в защита на каузата. Протестът е насрочен за 10 часа на площад „Независимост“. Просветният министър Сергей Игнатов ще посрещне протестиращите в министерството в 10,30, съобщиха от МОМН.
.
.
.
.
България: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява