monitor.bg
Понеделник 10 Май, 2010
ВОЙСКИ НА НАТО НА ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД В МОСКВА
161 руски бойни машини участваха на парада за 9 май. 3000 ветерани почетоха празника

ЕПА
Руският президент Дмитрий Медведев, китайският президент Ху Цзинтао, германският канцлер Ангела Меркел и руският премиер Владимир Путин наблюдават парада за деня на победата на Червения площад в Москва.
.
Младите германци не знаят какво се е случило
Почти половината от жителите на ФРГ не знаят кога завършва Втората световна война в Европа и какво се е случило на 8 май 1945 г., сочи проучване на социологическия институт Forsa, предава Дойче веле. Особено неосведомени са представителите на младото поколение на Германия, 68% от запитаните между 18 и 29 години не знаят датата на края на войната. За по-голямата част от запитаните - цели 85% от германците, 8 май е по-скоро ден на освобождението отколкото ден на поражението. Едва 17% са споделили, че често обсъждат темата за Втората световна война, 31% говорят за това от време на време, а 26% споделят за войната рядко.
.
Потомък на коня на Жуков

 
Любопитна бе появата на командира на рота на почетния караул на Туркменистан Байрамурадов, който премина на кон от породата "Ахалтекинец". Според руските медии конят е пряк потомък на коня, с който маршал Георгий Жуков е участвал на Парада на победата през 1945 година. Ахалтекинецът е една от най-древните породи коне, която е била позната и по българските земи, способна на дълги преходи и наричана от Херодот Небесните коне. 11-годишният кон Гират е бил докаран специално от Ашхабад, като в течение на последните десет дни е тренирал за явяването на парада.
.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява