monitor.bg
Четвъртък 4 Март, 2010
Масови проверки на КАТ и технически инспектори
Погнаха шофьорите за газовите уредби
От 100 до 2000 лв. глоба грози небрежните водачи

СНИМКИ Александър Петров
Хиляди бутилки се пълнят в станцията до "Кремиковци".
.
Не зареждайте готварските бутилки в автостанциите
В никакъв случай печките за дома не трябва да се зареждат на автомобилна газостанция, предупреди Ваньо Бояджиев от ДАМТН. Причината е, че уредите за бита трябва задължително да се напълнят само до 80 на сто от обема, а не докрай. Резервата се оставя, за да има място пропан-бутанът да се разшири, ако съдът се загрее. Ако се напълни догоре, след няколко градуса затопляне цял апартамент може да се взриви. Прецизното зареждане можело да стане само на станция със специален кантар и от лицензирана фирма.

Експертът обясни, че вътре в автомобилните газови уредби има защита, която липсва в битовите уреди. В резервоара на колите има специален отсекателна клапа, която блокира пълначната машина, когато се преминат фаталните 80% от обема. В газовите печки няма такова устройство и работниците в газостанциите обикновено зареждат съдовете до краен предел, което е фатално за домакините.

Ваньо Бояджиев припомни за жестокия инцидент през миналата година в село Скравена, когато осем души обгоряха след взрив на газова бутилка в селска кръчма. Бутилката била сякаш запушена и от нея не изтичала газ, та собствениците решили, че е замръзнала и я приближили до печката да се стопли. Това било фаталната грешка: взривът станал за секунди.

Бутилката от Скравена е заредена в газостанция догоре. В такъв случай само 1 градус затопляне може да се окаже фатален, защото започва разширяване на пропан-бутана и заради налягането уредът се пръска по шевовете, алармира експертът. Той посъветва хората да се доверят на специализирани фирми за зареждане. Големи компании отдавали под наем съдовете и ги зареждали със специални машини и тестове за безопасност. Фирмите обаче все още не са разширили дейността си до малките села и хората са принудени сами да търсят начин за зареждане.
.
Забравете за цигарите в колата
Не пушете в автомобила си, съветват още експертите. Пропан-бутанът е два пъти по-тежък от въздуха и затова при изтичане пада ниско до земята. Така може да се образува опасен газов слой на дъното на автомобилното купе. При най-малката искра шофьорът може да се запали, предупредиха експертите.

Забраната за пушене се отнася дори и при газови печки в домовете. Дори и най-малката туристическа бутилка от 2 литра била достатъчна, за да стане пожар в апартамента.
.
Таксиджиите с тактика срещу проверките
Таксиджиите веднага измислили как да се изплъзнат от полицейските постове за проверка на бутилките и превърнали инспекцията в игра на котка и мишка. Веднага щом инспекторите глобят някого, шофьорите започвали по радиостанциите да предупреждават всички свои колеги къде точно в момента има проверка. След всяко преместване на патрулите се задействала същата система.

Имаме много проблеми, но се справяме с таксиметровите шофьори - те водят класацията за глобени водачи, каза инж. Ваньо Бояджиев, началник на Регионалния отдел София към ДАМТН. "Не мога да си обясня как за 20 лв. се рискува човешки живот", допълни Бояджиев. Толкова струва една стандартна годишна проверка на газовите бутилки.
.
.
.
.
България: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява