monitor.bg
Вторник 23 Февруари, 2010
Продават на публични търгове части от жилище
Уловка с евтини апартаменти
Повечето от имотите са с учредено право за доживотно ползване

.
Най-ниски са цените за сградите без акт 16
Много често обявеното на ниска цена жилище се оказва без акт 16. Проверка на „Монитор" показа, че апартаменти в стоеж на ниски цени се срещат и на свободния пазар.

Проблемът с тези имоти обаче е, че най-вероятно инвеститорът е срещнал финансови проблеми с довършването на сградата и купувачът няма гаранция, че скоро ще получи разрешение за ползване.

В столицата заради финансовата криза все по-често се случва хора, които са купили апартаменти на зелено, да се нанасят в полуготови сгради с акт 15, тъй като строителите не са имали пари да ги довършат.

Специалистите съветват всеки, който е решил да купи жилище без акт 16, да огледа договора си дали след плащането на първоначално обявената цена не се задължи да доплати и сума за довършителната дейност.
.
Търсенето на конфискувани домове е рекордно слабо
Засега търсенето на отнети имоти е слабо, каза Тихомир Тошев, изпълнителен директор на консултантската компания "КредитЦентър". Хората са чували, че собственост на неизрядни длъжници може да бъде купена по-евтино, но малцина знаят къде да намерят информация и как да постъпят, уточни той.

По-голям е интересът към най-ниските оферти в популярните сайтове за имоти, които в повечето случаи са именно за ипотекирани имоти на хора, закъсали с плащането, но още не са отнети от банките кредитори, каза още експертът. Повечето хора, решили да си купят евтин имот, гледат да си спестят процедурата с внасяне на аванс за търга и наддаването и други формалности, добави Тошев.

Само една банка у нас има собствен жилищен център и през него евентуално може да се оферират имоти на закъсали нейни длъжници, предположи шефът на "КредитЦентър". Други трезори едва ли продават директно иззети имоти, защото нямат право да го правят и трябва да ги дадат за публична продан през съдия изпълнител, уточни той.

По данни на БНБ лошите кредити у нас са около 7 процента, като делът на ипотеките за жилища е много малък, каза още Тихомир Тошев. За българина домът си остава нещо свещено и той намира начин да си изплати борчовете за него. Повечето конфискувани апартаменти са били купени за инвестиция, не са основно жилище  и собствениците им по-лесно се разделят с него, добави той. Когато не може да се изплаща ипотеката, е добре бързо да се търси купувач, съветва шефът на "КредитЦентър". Така клиентите остават чисти в кредитния регистър. Банките също предпочитат този вариант, защото си спестяват разходи и не трупат лоши кредити, добави той.
.
Предлагат вещи на длъжници в сайт
Ледени пързалки, телефонни централи, поточни линии за преработка на месо и куп други съоръжения могат да бъдат купени изгодно от Камарата на частните съдия-изпълнители. В сайта на частните бирници има обяви за разпродажби на най-различни движими и недвижими вещи.

Нужно е само човек да се порови малко в специализираната търсачка на публичните продажби и веднага ще открие холна гарнитура на половин цена. Обявите за продажба на всякакъв вид покъщнина са сред най-срещаните. Обявени за публична продан са телевизори, чиято цена почва от 40 лева. Има и климатици за 250 лева или фритюрници за 32 лева.

В сайта може да се открият и обявени за продан спални, легла, секции, библиотеки и други мебели. Сред описаните вещи се открояват евтини фризери и хладилни витрини. Има и компютърни конфигурации за по 350 лева първоначална цена.
.
Само по 2% от ипотеките са образувани дела

Алексей Димитров
Ако финансовото състояние на клиента не се подобри, банката може да удължи срока на заема.
По не повече от 2% от ипотечните кредити са образувани дела в момента, сочат официални данни. В много крайни случаи банките прибягват до услугите на съдебен изпълнител. Ако клиентът не погасява задълженията си по жилищния заем, най-често се търсят други решения, каза за "Монитор" директорът "Продуктова и пазарна политика" в МКБ Юнионбанк Емил Вучков.

Още при първото закъснение за плащане на вноската банката се свързва с клиента и му напомня. От Уникредит Булбанк

започват да звънят на клиентите си
още от петия ден на просрочието на заема. Преди да се стигне до първата непогасена сума по кредита, клиентът трябва да поиска среща със своя обслужващ банкер и така да се намери вариант, който да е от полза и за двете страни. Изчакването само може да влоши положението, каза Вучков.

Най-важното условие, за да се предоговори кредитът, е клиентът да е готов за сътрудничество, като 99% са такива, каза още банкерът. В разговор с консултанта се изяснява причината, поради която клиентът не може да плаща кредита, както и какви действия предприема клиентът, за да започне отново да погасява задължението си. Ако проблемите са малки и на клиента му е необходим срок от няколко месеца, то може да се договори дори гратисен период за това време. Ако проблемите са по-продължителни - то може да се удължи срокът на кредита, като в резултат на това ще се намали сумата по месечната вноска. Дори при липса на доходи, в Уникредит Булбанк е достатъчно кредитополучателят да внася по 50 лв. месечно, за да се разглеждат възможностите за преструктуриране. При предоговарянето е възможно банката и клиентът да се споразумеят така, че той

да прави вноски на 3 месеца които обаче ще бъдат по-високи.
Някои банки нямат точно фиксиран срок, след който да дават необслужваните заеми на съдебен изпълнител - при всеки клиент се подхожда индивидуално. Други институции имат точно фиксиран срок. Един от трезорите започва съдебна процедура, след като заемът не е погасяван от 180 дни.

При всички случаи за банката и за клиента е по-добре да се намери решение, различно от прибягването до услугите на съдебен изпълнител. Всякакви съдебни действия оскъпяват кредита и затова до предприемането им се стига едва след като са изчерпани всички други възможности, каза Кристиян Иванчов, мениджър в управление "Необслужвани кредити" в Уникредит Булбанк.
.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява