monitor.bg
Събота 6 Февруари, 2010
В сладката прегръдка на Потсдам потъват и днешни модни величия
Безгрижие в “Сан Суси”
ФРИДРИХ ВТОРИ НЕ ДОПУСКА ЖЕНИ ДА СЕ МОТАЯТ В ЛЮБИМАТА МУ РЕЗИДЕНЦИЯ

Само скромен надпис стои на фасадата на резиденцията.
.
Шест пъти погребват владетеля
На стари години кралят става заядлив и прекарва по-голяма част от времето си с любимите си хрътки. Фридрих Велики поискал да бъде погребан в "Сан Суси". Неговият племенник обаче смята, че мястото не е достатъчно представително и полага тленните му останки в потсдамската гарнизонна църква до деспотичния му баща.

Сто и шейсет години по-късно по време на Втората световна война войниците от Вермахта местят тялото в подземен бункер. През март 1945-а тленните останки са скрити в солна мина в Тюрингия, откъдето след войната американците ги транспортират в Марбург. През 1952 г. костите отново са извадени и пренесени във фамилния замък на Хохенцолерн в Баден - Вюртемберг.

Чак през 1991 г. е изпълнена молбата на Фридрих Велики и на 17 август, 205 години след смъртта му, той е погребан в Сан Суси. Церемонията е тържествена, но през нощта както е пожелал в завещанието си.
.
БЕРЛИНСКИ ЕРГЕН - НАСЛЕДНИК НА ФАМИЛИЯТА

 
През 1918 г. приключва монархията в Германия и следващите 8 години се водят преговори с наследниците на Фридрих Велики. Държавата изкупува от тях дворците и започва да ги управлява. През 1926 г. официално резиденцията "Сан Суси" е обявена за паметник на културата. Фамилията Хохенцолерн има живи наследници и до днес. Последният престолонаследник е 34-годишният принц Георг Фридрих. Той все още е ерген и по царските правила трябва да си вземе жена от европейска благородна фамилия, в противен случай ще загуби титлата. Той живее в Берлин и има успешен собствен бизнес.
.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява