monitor.bg
Събота 23 Януари, 2010
Гуинет Полтроу се появи с мораво сини кръгове по гърба
Вендузи смучат студа
Вакуумният масаж топи целулита и опъва портокаловата кожа

.
Бойка Каламова: Дърпат лошите енергии

 
- Българите май преоткриха лечението с вендузи. Тази терапия вече се предлага не само от китайските лекари у нас, но и в много салони като например в студио "Пагане". Вие при какви случаи най-често ги използвате?

- Вендузите помагат при настинка, когато целият гръб е схванат и студен. Тогава те се нареждат успоредно от двете страни на гръбнака, слагат се и в средата на плешката, и в зоната на бъбреците. При болки по време на менструален цикъл се слагат под формата на венец, под пъпа, върху меката част на корема. Държат се около 15 минути.

- Споменахте, че помагат при проблеми в ставите, а при дископатия?

- Всички схеми за лечение в китайската медицина започват с подреждане на вендузи в определени зони. Те "дръпват" загнездилата се в тялото патогенна енергия. Най-щадящият метод за "отщипване" на засегнат нерв от гръбначния прешлен е вендузата. Тя се изтегля със специфични бързи движения, които решават проблема.

- Използват ли се в козметиката?

- Със силиконовите вендузи например може да се прави антицелулитен масаж. Той засилва кръвообращението в проблемните места. Ако сложим вендуза върху гнойна пъпка с връх, тя бързо и безболезнено изтегля гнойта. Така че както виждате, приложението на вендузите е и за лечение, и в козметиката.

- На какъв принцип вендузите помагат?

- Вакуумът предизвиква прилив на кръв и лимфа от дълбоко разположените тъкани към кожата. Те от своя страна оказват рефлекторно въздействие на кръвоносните съдове на вътрешните органи - подобряват периферната циркулация на кръв, на лимфа и лимфни течности. Усилват обмяната на веществата и така нареченото "кожно дишане". Кожата става еластична, а съпротивителните ни сили се повишават. Като цяло там, където процедурата въздейства, се образуват биологично активни вещества, които стимулират обменните процеси и ни възстановяват по-бързо.
.
Първите били от бамбук
В Китай вендузите са известни от преди 5000 години. Най-ранната им употреба е описана от известния даоист алхимик и билкар Ге Хонг (281-341 г.).

Първите вендузи били от бамбук - използвали се бамбукови чашки. Бамбукът е свързан със символиката на източната философия и ни помага на постигнем мир и хармония. Древните смятали, че всеки от нас носи духа на дървото и като него е пластичен, и същевременно устойчив.

Древните египтяни и гърци също използвали вендузите за лечение. В един от най-старите медицински учебници Ebers папирус, написан в около 1550 г. пр.н.е. в Египет, се споменава за използването на вендузи.

Жреците от Асировавилония са ги слагали само на "тек" числа. Вероятно са смятали, че така действат по-надеждно.

Авицена, бащата на съвременната медицина, ги предписва при простуда и белодробни болести.

Съвременната медицина не гледа особено сериозно на това лечение. То се прилага най-вече в нетрадиционните терапии. У нас се слагат най-вече стъклени вендузи, направени от органично и кварцово стъкло.
.
Цветът на петното
По следите, които остават след сваляне на вендузите, опитният лечител може да разбера каква "лоша" енергия е влязла в тялото и какво е причинило болестта. Ако това е студ, мястото под вендузата посинява.

При гастрит под вендузите остава огнено червена следа. Ние казваме стомахът ни "гори", а според китайската медицина причина е огънят - външна лоша енергия.

Понякога под вендузата не остава никаква следа. Това значи, че проблемът не се дължи на някой от 5-те външни болестотворни фактора. Причината е друга. Например схващането и сковаването на плешката или врата могат да се дължат на неправилна поза пред компютъра или на работното място, обяснява Каламова.

А проблемът е причинен от влага, вендузите сякаш кондензират във вътрешността си вода. "При мен за помощ дойде, художник, който дълги години е живял в наследствена къща в Пловдив пълна с влага. Ателието му също било там. Той имаше болки по всички стави. Не знаех причината, но като махнах вендузите, чаршафът под него беше мокър. И това продължи и след 20-атата процедура. Заболяването беше от години, много напреднало и процедурите облекчиха състоянието, но не го излекуваха, разказва Бойка Каламова, от студио "Пагане".
.
Китайците ги слагат и по гръбнака
Нашите баби не слагали вендузи по гръбнака от страх да не увредят някой орган. Опитните китайски лекари обаче го правят.

Според китайската медицина по гръбнака минава ян меридианът, който събира останалите. Ако оттам изтегляме енергия, общият жизнен тонус може да падне. Затова тази терапия иска повече познания и умение.

"По принцип вендузи могат да се слагат на всяка една точка по тялото - крака, колена, рамена, плешки. Само на окосмената част на главата няма как да се закрепят. При повечето здравословни проблеми вендузите се редят по гърба и бързо свалят високата температура. За всяко оплакване схемата на подредба на вендузите е различна", обяснява Каламова.
.
Магнитното поле замества иглите

 
 
Обикновените вендузи са с форма на чаша с по-тясно гърло. Памук на клечка, напоен с 90-градусов спирт, се вкарва за малко във вътрешността. Огънят изгаря кислорода и прави вакуум. Самата вендуза обаче не е топла. Тя остава най-много за 20-25 минути върху кожата, при децата са достатъчни и 10 мин.

"Под нея може да се образува мехур - това не е необичайно, не е грешка на терапевта. Някои сериозно болни хора действително правят мехури", разказва Бойка.

Според китайците така "отровите" излизат от тялото. Получава се като рана от изгаряне, но само в точката, където е "представен" болният орган. Мехурчетата се почистват, обработват и заздравяват за 2-3 дни.

Силиконовите вендузи са за масаж. Има и пластмасови, при които въздухът се изтегля отгоре с пистолет.

Магнитните са по-малки и се лепят с вакуумна помпичка, както тези за правене на кардиограма. Закрепят се лесно дори по ставите. Магнитното поле влиза на около 10 см. и се насочва на разни посоки. Може плюсът и минусът да се подредят шахматно. Може отпред на гърдите, по меридианите ин, да се наредят отрицателните полюси, а на гърба положителните.Тогава магнитното поле минава през тяло. Съчетава се въздействието на вендузата и на магнита. Ако човек е запознат с магнитотерапията, може да използва и лечебната є сила.

Освен това магнитът има нещо като конус. Когато се постави на биологично активните точки, острият му връх притиска кожата и работи на принципа на акупресурата или иглотерапията - магнитното поле влиза навътре и замества иглата. Според китайските лекари 70 процента от проблемите, при които се слагат игли, могат да бъдат излекувани от тези вендузи.

Вендузите имат добър ефект при дискова херния, както и при различни костно-ставни и неврогенни заболявания. Помагат при жлъчни кризи. Не се подреждат по биологично активните точки по схемите на акупунктурата.

В точката на 100-те болести се слага синя вендуза с отрицателен магнит. Точката е прицел на много терапии. Твърди се, че тя събира във фокус всичките ни болежки. Според китайците жизненият център, който може да върне здравето и дори живота ни, се намира отпред на крака, точно 4 пръста под капачката на коляното. Въздействието върху точката цзу сан ли укрепва здравето и гарантира 100 г. живот.
.
.
.
.
Живот: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява