monitor.bg
Сряда 9 Декември, 2009
София рекордьор по нелегални ралита
Камери ще дебнат 59 незаконни гонки
Най-много състезатели с бензин в кръвта са хванати в Плевен

Десетки младежи гледат гонките в София.
.
Под тепетата карат по оживени булеварди
Незаконни гонки на всякакви модели и марки коли от години тероризират пловдивчани. Любителите на екстремно високите скорости „дърпат" автомобилите си в тъмни доби по новия надлез „Родопи", около бензиностанциите. Бул. „Кукленско шосе" от Митницата до Околовръстния път е традиционна писта за последователите на Шумахер. Оттам „Формулата" продължава по самото Околовръстно шосе, а състезателите разчитат на късмета да няма невинни жертви сред случайно минаващи автомобили. Новият път към село Белащица също не е пренебрегван.

В залаганията участват мъже и жени от всякакви възрасти, образование и професии. Мизите са високи, затова возилата се преработват. Състезателите махат възлови части, за да увеличат скоростта. Предпочитат бързите спортни модели, но в гонките понякога се пробват и горди собственици на малолитражки като „Рено Клио 1,4".
.
Залагат и колите в Кюстендил

Често състезателите пият бира.
Нерегламентираните състезания с автомобили в Кюстендил се провеждат на едно място в града, известно като старото летище, казват запознати с незаконния бизнес. Обикновено гонките стават в неделя следобед, когато се събират по 15-20 автомобила. Най-често мизите, от които тръгва залагането, са от 300 до 700 лв. Имало е обаче и случаи на залагане на личните автомобили, твърдят участници в подобни състезания.

Парадоксално, но когато се провеждат гонки на старото летище, полицаите не могат да наложат и глоби. Причината е, че въпросното място не е от републиканската пътна мрежа. Не е ясна и собствеността на терена, вероятно общинска.

Според участниците в състезанието, за да те допуснат, първо се дава за залог - големия талон на автомобила, като след гонката победителят събира цялата сума.

Чести са били и случаите на пострадали хора. "Така само преди около година-две дори синът на вече бивш полицай участва в такова състезание и смаза до неузнаваемост голфа на баща си", коментират присъствали на инцидента.

Имало е и случаи, когато полицаите са пращани на фалшиви сигнали само за да не бъде възпрепятствано подобно състезание, коментират униформени от областния град.
.
В Шумен са със радиостанции

 
Едно от най-популярните места в Шумен е правата отсечка по Панорамния път от паркинга на паметника "Създатели на българската държава". Мястото е добре известно на полицията, но при организиране на гонки обикновено има съгледвачи на няколко километра от двете страни на трасето. Ако се появи патрулка, маниаците се предупреждават по GSM или радиостанция и разтурват сбирката и си чоплят кротко семки на паркинга. Понякога дрифтърите са толкова нагли, че си правят шоуто и на натоварения булевард "Симеон Велики" в изключително опасния за пешеходци и за останалите шофьори участък между площад "Оборище" и сградата на НОИ.

По качени в мрежата филмчета "Монитор" откри най-новата явка на гонкаджиите - изоставено бивше селскостопанско летище край село Илия Блъсково, кръстено писта. Пистата е направена с автомобилни гуми, а от клиповете се вижда многобройна публика и паркирани десетки автомобили. След репортерски сигнал вчера полицаи седнаха да гледат клиповете и да идентифицират участниците. Клиповете са качени от професионалния автомобилен пилот от клас N3 Мартин Сурилов.
.
От 20 до 200 лева е мизата в Добрич
От 20 до 200 лева вървят залаганията за среднощните авторалита в Добрич, научи "Монитор". Организацията е строго секретна и в нея са включени само проверени хора. Любителите на високи скорости се събират на две места в града. По-често се използва отсечката от околовръстното шосе към кв. Рилци, която е права и е дълга около 3-4 км. Наблизо няма жилищни блокове и шофьорите надуват газта безпроблемно. Два автомобила на организаторите вардят от двата края на отсечката за ченгета. Миналата седмица е имало сигнал за незаконно рали по пътя към кв. Рилци. Полицаите са нямали време дори да поставят радара и да засекат нарушителите, защото те веднага заковали колите на място. Отричали, че залагат пари за най-висока скорост. Пред униформените твърдели, че се състезават за самочувствие.

Другата права отсечка, която се използва, е край млекопреработвателната фирма "Сердика". Напоследък обаче живеещите на централните булеварди на Добрич пропищяха от среднощни писъци на спирачки и мощни ревове на двигатели.
.
В Русе въртят волани до хиподрума
Незаконни състезателни гонки се организират обикновено на две места в Русе - на полигона до хиподрума и в местността Текето. „Истинска напаст са тези момчета, често заради тях не можем в събота и неделя да провеждаме часове с курсистите. Имам чувството, че полицията е безсилна да ги прогони", сподели пред „Монитор" шеф на фирма за подготовка на водачи за МПС.

„Не пречим на никого - вдигаме си адреналина на безлюдни паркинги и на отдалечени от града места. Запознати твърдят, че залогът да се участва в подобно състезание е от 50 до 100 лева. Обикновено състезателите са млади хора на възраст 25-30 години, но има и ветерани. Случвало се в надпреварата да се включи и участник, който дори нямал книжка за управление на автомобил.
.
1 бон за победителя
Едно от любимите места на автоджигитите във Велико Търново са две от отсечките по главния път София - Варна: до село Шреметя и на изхода за София. В тези отсечки пътят е прав и без завои в продължение на 7-8 км и това го прави идеален за развиване на високи скорости и демонстриране на безразсъдно майсторство зад волана.

Шофьори, пътуващи редовно вечер по този път, разказват, че допреди няколко месеца поне по 2-3 пъти в седмицата на изхода на Търново се събирали десетки любители на високите скорости и бясното и хазартно каране. Те се разделяли на групи от по 3-4 и си организирали нощни гонки. Печалбата за стигналия пръв до финала е различна в зависимост от броят на участниците в залаганията. Крайният победител  на вечер можел да си докара и до 1000 лв.
.
.
.
.
България: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява