monitor.bg
Петък 20 Ноември, 2009
Как 340 души оцеляват в планината без път и поминък
“Сървайвър” в Загражден
Екстремно изживяване на 190 км от София
.
“Кулата” и Шишковата къща
Миньорът Митко Бойков от Раднево е изградил от съборетини невероятния комплекс „Кулата".  Вътре има сауна, а горе на теферич е монтирана кръгла въртяща се маса. Комплексът е с локално парно и с климатици. Всеки миг ще се състои откриването, макар обзавеждането на седемте спални и двете механи да е напълно готово, казва бъдещата управителка Татяна Белегова. Миналата година е отворила врати една от къщите за гости - Шишковата. Стопанката Стефка взема оригинална овчарска гега и с нея разклаща големите чанове. Отсреща камината е готова - за уикенда поредната ловна дружинка е окупирала цялата леглова база и голямата маса за неизменните авджийски лакърдии. Менюто на всяка от къщите включва традиционните родопски ястия - качамак, пататник, колаци. Селската фурна всяка вечер пече прочутия загражденски хляб без подобрители и набухватели, за който на опашка се редят хора от целия район. Ароматът и вкусът му са истински.
.
Хотелът на сървайвъра

Пиринка Киркова е наета за стопанка на чудната къща на Николай Койчев - участник в „Сървайвър". Димитровградският бизнесмен е почетен жител на Загражден, а Пиринка посреща гостите му. Преди седмица се стоварили и група „сървайвъри" от последния сезон. Идвал е и Филип Ахамсурен, участник от миналата година.

Зимникът непосредствено до механата е зареден с домашно приготвени сладка от малини, бутилки отлежало вино, туршии, билки, чайове, подправки, суджуци. Навсякъде в къщата ухае на борина, а прозорците са обърнали очи към Римския мост и планината. От тишината и чистия въздух чак натежават гърдите и ти се иска да се мушнеш под халището в някоя от уютните стаи и да изключиш от градския стрес. Цените на нощувките са изненадващо ниски.

.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява