monitor.bg
Сряда 16 Септември, 2009
АНТИБЕБЕ
Кондомът най-сигурен срещу бременност и полови инфекции
.
Противозачатъчното хапче спира туморите

Хормоналният метод опасен за пушачките

За разлика от презерватива цервикалните шапки и диафрагмите, които се поставят във влагалището, все още не са достатъчно популярни в България като бариерни методи срещу забременяване.

У нас все още се употребяват ограничено и химичните агенти, каквито са спермицидните гелове, пяна и кремове. Те са подходящи най-вече са постоянни сексуални двойки, съветва диркторът на АГ "Шейново" д-р Иван Костов. За съпрузи и двойките, които живеят на семейни начала, особено подходящи и без каквито и да е странични неудобства са интраутаринните песари, известни повече като спирали, подчерта акушер-гинекологът и уточни, че в над 96% те предпазват от забременяване. Те предизвикват локален отговор на матката към всяко чуждо тяло и така осуетяват оплождането на яйцеклетката. Най-разпространеният вид в България е спиралата тип "Купър Т" с биоактивен метал. По-слабо застъпени са хормоналните спирали, снабдени с малки контейнери, от които се отделят хормони.

Независимо че противозачатъчните таблетки са широко приложими, като цяло е важно да се знае, че те могат да се окажат опасни за жени с разширени вени, страдащи от тромбози, а също така и за пушачките. Причината е в хормоните естроген и прогестерон, които, макар и твърде рядко, могат да дадат странични ефекти като леко покачване на теглото и тежест в гърдите.

Последни проучвания обаче показват, че при употреба на хапчетата антибебе в продължение на година и половина яйчниците получават своеобразен имунитет срещу развитието на рак за следващите 7-10 години.

.
Безплатни консултации в АГ болница „Шейново”

Кабинет за безплатни консултации по контрацепция и семейно планиране ще отвори врати от 26 септември - Световния ден на контрацепцията, до 30 октомври в столичната акушеро-гинекологична болница „Шейново". Това съобщи нейният директор д-р Иван Костов. Водещи специалисти от здравното заведение не само ще дават информация за най-съвременните средства за предпазване от нежелана бременност, но и ще съветват жените и девойките кое средство е най-подходящо за тях в зависимост от начина на живот, честотата на сексуалните контакти, дали дамата има постоянен партньор и дали не страда от някакво хронично заболяване, което изключва употребата на един или друг метод. В рамките на месеца, в който ще се дават безплатните консултации, лекари от АГ болница „Шейново" ще проведат срещи и дискусии с ученици по въпросите на секса и полово предаваните болести.

.
Хирургичният стерилитет предпочитан повече от презeрвативa и спиралата

„Абортът е основно средство срещу нежелана бременност", шегуваха се американците допреди две десетилетия. От няколко години обаче в САЩ се практикува един колкото надежден, толкова и жесток начин за контрацепция - хирургичният.

Обичайна практика е семейства в репродуктивна възраст, които са отгледали по едно, две, дори три деца, да предприемат кардинални мерки срещу следващи евентуални бременности. Особено широко разпространено е връзването на семепроводите на мъжа и връзването на маточните тръби на жената. За разлика от нашата страна, където подобни случаи са рядкост, при това преди самата оперативна интервенция се изисква изрично писмено съгласие от пациент, в Северна Америка изкуственият стерилитет е обичайна практика при силния пол. Към него прибягват и все повече мъже, които не са създавали семейство.

В България, както и в повечето страни от Изтока, широко разпространен метод на контрацепция е практикуването на койтос интерутос. На практика той се осъществява чрез изхвърляне на семенната течност извън влагалището. Той обаче не е от най-сигурните, защото и при най-голямо старание семенна течност може да остане в канала на члена и по време на следващия полов акт да попадне във влагалището.

Медицинската статистика показва, че само допреди 6-7 години нашата страна е била една от първите в Европа по аборти по желание. През 1998 - 1999 г. те дори надхвърляха броя на ражданията.

.
ПОД МИКРОСКОП. НОВИНИ ОТ ЛАБОРАТОРИИТЕ ПО СВЕТА

 

Спомените за  миналото лекуват

Спомените и разговорите за миналото са полезни за здравето на пенсионерите, съобщи в. "Дейли мейл". Учени от Университета на Ексетър установили, че само след шест половинчасови разговора паметта на пенсионери се опреснява с 12 процента. Срещите между приятели се отразяват на паметта им дори по-добре от лекарствата. Научните изследвания показали, че "бистренето" на минали случки и преживявания помага и на мозъка на хора, засегнати от болестта на Алцхаймер. Тяхната памет се подобрила с 8 на сто. Експертите предполагат, че при обсъждане на стари приключения, включително случки от войните, се активизират части на мозъка, които обикновено бездействат.


 

Ген убива раковите клетки

Британски учени откриха ген, който мобилизира имунната система да се бори срещу туморни клетки, вируси и бактериални инфекции, предаде Би Би Си, като се позовава на публикация в сп. "Нейчър имюнолъджи" . Генът E4bp4 стимулира стволовите клетки в кръвта да се превърнат в имунни клетки, наречени "нечъръл килър" ("естествен убиец", ЕУ). Изследователите от лондонския Импириъл колидж, Юнивърсити колидж и Националния институт за медицински изследвания към британския Съвет за медицински изследвания с ръководител д-р Хю Брейди се надяват, че откритието им ще позволи да се създаде лекарство срещу туморите, диабет тип 1 и мултиплена склероза.

Вредните навици засягат паметта

Тютюнопушенето, пълното въздържание от алкохол, недостатъчната физическа активност и отказът от прием на плодове и зеленчуци са сред нездравословните навици, които оказват негативно влияние върху паметта. Това показват резултатите от френско проучване, публикувано в American Journal of Epidemiology, което е обхванало 5123 участници на възраст между 44 и 61 години. Оказва се, че рискът от когнитивни затруднения се повишава с увеличаването на пороците. Пушачите са най-застрашени от лоша памет. Пълните въздържатели и тези, които избягват плодовете, зеленчуците и движението, също имат затруднения с помненето, вербалните и математически обвързаните мисловни процеси.

.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява