monitor.bg
Четвъртък 3 Септември, 2009
5 капки прополис спират хремата на детето
Билки и плодови витамини укрепват имунитета
.
Пригответе резерв от горски плодове
През есента можем да приготвим суров сироп от горски плодове и билки. Подходящи за целта са малини, къпини, бъз, офика и други.

Достатъчно е да имаме един килограм плодове и 1-1,2 кг захар. Плодовете се поставят в подходящ съд, например 3 литра буркан за туршия. Нареждаме ред плод, ръсим ред захар и така, докато бурканът се запълни. Когато захарта започне да се топи, от време на време се разбърква с дървена лъжица и се  опитва на вкус. За да няма загуби, се изстисква добре през тензух или хасе. Налива се в шишета, които се запушват добре.

Така приготвеният сироп може да се използва за подслаждане на билковите чайове през зимата.
.
Настойка от пресен невен успокоява очите
Невенът, който расте във всяка градина и дори по полето, е прекрасно антисептично лекарство. Може да се купи пресен букет от цветарите или да си наберем от градината. Нарязват се цветове, листа и дръжки, стига да не са станали много твърди. След това се заливат с етилов 70-градусов спирт.  Съотношението на билката и спирта е 1:3. Например 50 г прясна нарязана билка заливаме със 150 г етилов спирт. След 3 седмици настойката може да се прецеди в чисто стъклено шише. Ако се налага, може да не чакаме месец, а да използваме извлека още от втория ден.

КАК СЕ ИЗПОЛЗВА. 30-40 капки настойка се  разреждат с 50-100 мл преварена вода. В продължение на един месец да се забърсват лявото и дясното око с отделни тампони  сутрин, преди заминаване на ясла или детска градина и следобед или вечер след прибиране от нея - също.

ЗАЩО. Попадналите по очите болестотворни микроорганизми преминават по слъзните канали към носа. Развива се хрема, а от хремата до бронхита има само една стъпка разстояние.

При редовното  почистване на очите количеството болестотворни микроорганизми  намалява, а силата им отслабва. Това улеснява изграждането на имунитет. За около месец, през който процедурите не се прекъсват, имунитетът укрепва. 
.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява