monitor.bg
Четвъртък 13 Август, 2009
Чай от Бабини зъби бетонира половата мощ
Китай вдигна рейтинга на наша билка за потентност
.
Петопръстник и върбинка успокояват стреса

 

И прекомерната работа, и безделието могат да причинят стрес. Предстоящата отпуска стоварва прекомерно много задачи. Връщането от почивка и новият ритъм също са повод да ви държат на нокти. Чувствате се на ръба на силите, а нервите ви често не издържат - избухвате без повод и изливате лошото си настроение върху всеки, който се изправи на пътя ви.

Във всички случаи действат сили, които се стремят да извадят от равновесие една цялостна, организирана система, каквато е нашето тяло. И блокират способността му да се съпротивлява. 

Новата пандемия на века се нарича стрес. Фармацевтите не са създали противостресови лекарства, а дори да ги откриете, е по-добре да разчитате предимно на природни средства. На първо място това са адаптогените, които стимулират системите на организма и го поддържат здрав. 

Стресът причинява биохимична какофония  и този дисбаланс не може да не увреди здравето ни.

В такава ситуация синтезът на стресови хормони се увеличава за сметка на антистресовите. В резултат на това превес вземат симпатиковите реакции  - повишава се артериалното налягане, ускорява се дишането, учестява се пулсът. Едно грубо, но добро сравнение е подаването на газ. Шофьорът рязко натиска педала, оборотите се повишават. Това е  необходимо за потеглянето, но ако моторът работи продължително на високи обороти, износването ще се ускори, а разходът на гориво ще се покачи. По същия начин при стрес организмът не използва икономично енергията за поддържане на жизнените функции.


 

Оптималните нива на кортизол осигуряват сутрешна бодрост, тонус и работоспособност. Понижените му нива - точно обратното. Доста характерно явление в периода на климакс (заради нарушения хормонален баланс). Ясно е, че добрият хормонален баланс гарантира нашето физическо и психическо благополучие. На помощ отново идват растения с антистресов ефект, каквито са адаптогените и вещества от растителен и животински произход (пчелно млечице, пчелен прашец, пантокрин и пр.), които повишават устойчивостта на организма към различни фактори: физическа и психическа преумора, горещо, студено, голяма надморска височина. Наред с класически - женшен- азиатски - Panax ginseng; американски - Panax quinquefolius, сибирски -Eleutherococcus senticosus; японски - Panax japonicus, индийски- Ashwaganda, идват и по-малко известните леузея, родиола, китайски лимонник.

Три български билки с подобни ефекти - петопръстник, върбинка и Бабини зъби, които са известни от популярния препарат tribestan (Tribulus terrestris).

Преди изпит, при стрес и преумора чаят от върбинка има добър ефект. Върбинката е наречена от немците  желязна трева - Eisenkraut. Според окултната фитотерапия тя осигурява благоразположението на околните. Билката подобрява мозъчната дейност. Две супени лъжици се запарват в 0,5 л вряла вода. Пие се на 3-4 порции 30 минути преди хранене.

Чаят от върбинка е мощно средство срещу махмурлук. Още древните римляни са приемали върбинката за своеобразна панацея.

Популярна от миналото билка, позабравена днес, има мощта да ни зареди с тонус и работоспособност. Сините цветчета на върбинката трудно могат да се различат сред другите треви и бурени. А тя цъфти навсякъде по паркове и градини. Стъблото й е грубо, сравнително висока е - около 30-80 см. Листата са назъбени, приличат на дъбовите, затова се считало, че зарежда с енергия.


 

Петопръстникът - Potentilla reptans Potentilla, името му идва от потенция=сила. Значи кръстниците на билката са я определили като средство за зареждане с енергия. Чаят от петопръстник е приятен. Регулира нивата на кръвната захар и предпазва от пристъпи на неконтролиран глад. Освен това има чудесни имуностимулиращи и противоалергични свойства. Може да се пие във всички възрасти. Две супени лъжици билка се запарват 10-15 мин. в половин литър вряла вода и се прецежда. Може да се подслажда и съчетава с други билки - шипки, жълт кантарион, къпинови листа.

.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява