monitor.bg
Сряда 24 Юни, 2009
Здраве
Генетична грешка
Всяка година у нас се раждат по 100 деца със синдрома на Даун
.
Майката Валентина Николова: Може да не стане отличник, важно е да е щастлив

"Лекарите отказаха изследване за Даун по време на бременността ми", разказва Валентина Николова. Аргументът им бил, че за нея няма риск. Тогава тя е на 26 години, а първото дете, което вече е на 3 години, било напълно здраво.

Второто дете обаче се ражда със синдром на Даун.

"От самото начало,благодарение на съпруга ми и на родителите ни не позволихме диагнозата да се превърне в проблем. Изчетохме много чужда литература, срещнахме се със специалисти и с родители, които гледат пораснали синове и дъщери със синдрома на Даун. Събрахме полезна информация и разбрахме, че това ще е една особеност, която бързо ще се преодолее.

Никога не сме обсъждали да оставим детето си за отглеждане, въпреки че дори лекарите, вместо да ни ориентират какви ще бъдат ограниченията, ни съветваха именно това", припомня си Валентина.

Всички по-нататъшни решения тя взема, водена от единственото желание детето да расте щастливо. "Може да не е отличник по математика или по български език, важно е да е щастливо", категорична е тя.

Валентина е убедена, че отглеждането на детето в семейството, гарантира в 50 процента справяне със ситуацията и решаване на проблемите.

"Започнахме с двигателна рехабилитация още от 40-ия ден. Йоан имаше по-слаби мускули и не можеше да държи главата си изправена. Три пъти в седмицата правехме гимнастика със специалист. После се упражнявахме вкъщи. Така пролази, а след това се изправи и застана стабилно. Включихме и занимания с логопед. Най-хубавото е, че Йоан има примера на брат си. Тези деца имат вроден усет за подражание. Така учат най-бързо и лесно. Това е едно от ключетата да ги интегрираме успешно", споделя опита си Валентина.

Йоан е на 1 г. и 4 месеца и през есента ще тръгне на ясли заедно с връстниците си.

.
Холандска методика помага за раздвижване

Първите специалисти, подготвени да работят по холандска двигателна програма с деца с Даун, вече имат натрупан стаж. Сред тях са Михаела Мирева, Петър Колев и Цветелина Миланова. Общо 40 млади кинезитерапевти прилагат методиката на холандския физиотерапевт Питър Лаутеслагер. Гостуването му у нас и програмата се спонсорират от холандския "Лаъйнс клуб". 3-дневните курсове са безплатни и за специалистите, и за родителите.

До края на ноември подобни курсове ще се организират в Благоевград и в още 2 града. Оттук нататък Михаела, Петър и Цветелина ще подготвят български специалисти и родители за работа с деца с Даун.  "Тези деца са подвижни и активни, но са малко по-бавни. Прохождат 2-3 месеца по-късно, по-тромави и малко сковани. Всичко правят по собствен начин. В началото това не личи, става видимо, когато тръгнат на училище. С двигателната терапия под форма на игра ние успяваме да ускорим процеса и да преодолеем бариерите, разказва Михаела.

Детето работи с рехабилитатор и логопед един път в седмицата, а след това продължава с упражненията у дома с родителите си. Така постепенно се подготвя за живота.

.
Любопитни факти

 

Сърцето се възстановява по-бързо с музика

Хора, прекарали инфаркт, се възстановяват по-бързо с помощта на музикотерапия, съобщиха специалисти от Европейската кардиологична асоциация. Те изследвали потенциала на класическата музика при рехабилитацията на болни, прекарали инсулт и инфаркт. Докато изпълненията звучали, лекарите следили показателите на сърцето с електрокардиограма, отчитали дишането и кръвното налягане. Така установили, че всяко кресчендо свива кръвоносните съдове, вдига кръвното и учестява дишането. Промените били пропорционални на музикалните фрази. По време на паузите показателите се нормализирали. Според специалисти това е тренинг, който намалява нивото на стрес и помага за по-бързо оздравяване. 

Отслабваме по-бързо с оцет

Обикновеният оцет, който се използва за салати и туршии, може да помогне в борбата с излишните килограми, съобщиха японски учени. Според тях оцетната киселина помага за по-бързо разграждане на тлъстините. Тя задейства гени, които произвеждат протеин, който на свой ред се включва в работа и разгражда мазнините. Предишни проучвания доказаха, че оцетната киселина балансира кръвното налягане и понижава нивото на кръвната захар. 

Стресът компрометира зачеването

Хроничният стрес може да е причина за безплодие, разкриха лекари от Калифорнийския университет. Известно е, че високото психично напрежение увеличава силно кортизола, един от хормоните на стреса. Той пък пречи на тялото да произвежда половия хормон гонадотропин, потиска работата на сперматозоидите и смущава овулацията. Към това се добавят и психологичните проблеми, които допълнително пречат на сексуалната реализация.

.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява