monitor.bg
Сряда 10 Юни, 2009
ТРИМЕСЕЧНОТО ОТЧИТАНЕ ОТПАДА ОКОНЧАТЕЛНО ОТ 1 ЮЛИ
Пускаш жалба, не спират тока
Компенсация от енергото при невярна фактура

Снимка: ВЕНЦЕСЛАВ ЮСКЕСЕЛИЕВ
Шефът на ДКЕВР проф. Константин Шушулов (в средата) съобщи, че видът на сметките за ток ще се промени по европейски образец.
.
47% по-малко електричество купили големите фирми

Потреблението на големите консуматори на ток, ползващи енергия с високо напрежение, е намаляло с 47% за периода от април 2008 г. до април 2009 г. Това съобщи вчера Пламен Денчев, член на регулаторната комисия.

Само за първите три месеца консумацията на стопанските потребители на средно напрежение е спаднала с 10%, съобщи още Денчев. Единственото увеличение от 2-3% се отчита за битовите абонати и фирмите, ползващи ниско напрежение ток.

По време на общественото обсъждане на новите енергийни цени, проведено вчера, председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев прогнозира рязко увеличение на неплатените сметки за ток, ако цената на тока за бизнеса не бъде намалена.

Според него, ако цените на еленергията за стопанските потребители се увеличат, предприятия ще фалират, няма да плащат и това ще има ефект на бумеранг към самата енергийна система на страната.    

Изпълнителният директор на Агенцията по енергийна ефективност Таско Ерменков обаче контрира, че малките и средните предприятия са много назад в развитието си по отношение на енергийната си ефективност. Според него с икономиите, които предприятията могат да направят в разходите си за енергия, сигурно три пъти ще наваксат ръста на цените на тока.

.
Порой от сигнали срещу монополиста в Пловдив

Многобройни сигнали от граждани срещу ЕВН в Пловдив са получили във фондация "Помогни на нуждаещите се". ЕВН е собственик и на пловдивската "Топлофикация".

Оплакванията на хората са свързани с графика на отчитане на показанията на общите топломери и на електромерите на домакинствата. Потребителите твърдят, че никой не ги уведомява кога ще се извършва засечката. В същото време от ЕВН си сменят старите електромери, когато искат, твърдят още хората. Така собственикът на жилището не може да запише показанията на стария електромер.

.
Обмислят поевтиняване на парното с още 10%
На 25 юни енергийният регулатор ще реши дали да определи още по-голямо намаление на цената на топлинната енергия. Новите нива ще са изчислени на база поевтиняването на природния газ с 33%.

Ако цените бъдат преизчислени, то топлото в страната ще трябва да поевтинее с още около 10% над последните сметки на регулатора. Те предвиждаха намаление на цените с между 7 и 23% за различните топлофикации в страната.

Разликата се получава от това, че към 10 май от "Булгаргаз" са прогнозирали цена за синьото гориво от 1 юли в размер на 382,40 лв. на 1000 куб. м, или с около 30% процента по-ниска от сега действащата, а заявлението на "Булгаргаз" от 8 юни е за поевтиняване с 33%.

Шефът на регулатора проф. Константин Шушулов обясни, че е възможно разликата от тези 10% да бъде оставена като резерв за четвъртото тримесечие на 2009 г. и първото тримесечие на 2010 г. Причината е в очакваното повишение на цените на нефта на международните пазари, което ще наложи корекция в същата посока и на природния газ. Това означава, че топлинната енергия също ще трябва да поскъпне през четвъртото тримесечие на 2009 г. и първите 3 месеца на 2010 г. Според Шушулов, ако полагащото се сега намаление на цените на топлото не бъде дадено, тяхната цена няма да бъде коригирана при зимните поскъпвания на газа.
.
Спечелиха дела срещу Е.ОН за 200 000 лева

Няколко дела на частни домакинства срещу подавания от германската компания Е.ОН ток във Варна бяха спечелени. Това обяви адвокат Иван Кръстев, който води най-масовото дело срещу компанията, в което претенции за ток с ниско напрежение подадоха в съда 139 села във Варненско. Общата сума на спечелените от частните домакинства дела е около 200 000 лева, обобщи вчера адвокат Кръстев. По тези дела той припомни и експертното становище на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, че подаваният във Варна ток не отговаря на стандартите. Причината за делата според Кръстев са недостатъчните инвестиции, които германският мажоритарен собственик влага в поддръжката на електропреносната мрежа. Той обаче призна, че Е.ОН демонстрира намерения, но те са недостатъчни за цялостното и бързо решаване на проблемите с електропреносната мрежа в разрастващия се динамично морски град.

И вчера част от Варна остана без ток поради реконструкция на съоръжения за доставка на електроенергия от 9 до 14 часа - без електричество бяха районите около ул. „Дубровник", ул. „Студентска" и ул. „Д-р Ал. Недялков". Без ток за същото време останаха и живеещите в карето на ул. „Юрий Венелин", пл. „Отец Паисий", бул. „Сливница", ул. „Скопие", ул. „Константин Иречек", ул. „Пейо Яворов" и ул. „Юрий Венелин".

.
Бургазлии 12 дни без топла вода
Бургазлии вече втори ден са без топла вода и в най-големите жеги търсят алтернативни мерки за хигиена. Режимът се налага, за да бъдат отстранени пораженията от аварията, причинена от газовата криза през януари, обясниха от топлофикационното дружество.

В разгара на зимата заради намаленото подаване на газ към бургаската топлофикация аварирал централен колектор остави града без парно за два дни. По време на профилактиката, която ще продължи дванайсет дни, ще бъде направен оглед на съоръженията, за да се намали вероятността от аварии през следващата зима.

Бургазлии са много неприятно изненадани от профилактиката, която по думите на потърпевши е прекалено дълга.

От бургаската топлофикация обещават, че ако повредите се окажат по-малки, ще намалят времето за профилактика. Засегнати от ремонтните дейности са най-вече жителите на к-с „Славейков".

Жителите на централната градска част  отдавна са се отказали да се борят с монополиста EVN, въпреки че остават без електричество редовно.
.
Искат главата на шефа на Слънчев бряг

Скандалът с тока в Слънчев бряг най-вероятно ще коства уволнението на целия директорски борд на акционерното дружество "Слънчев бряг" АД, начело с изпълнителния директор Малина Стратиева. В дневния ред на предстоящото общо акционерно събрание, което ще се проведе в края на юни, е предвидена специална точка за смяна на директорския борд. Причина за планираните рокади е категоричният отказ на директорския борд да придвижи процедурата по прехвърлянето на собствеността на инфраструктурата на курорта. Тяхната позиция е, че подобна безвъзмездна сделка би била незаконна, тъй като ще ощети миноритарните частни акционери, които имат макар и минимален дял в акционерното дружество.

Драмите с тока в Слънчев бряг са напът да приключат окончателно.

"Монитор" припомня, че от десетина дни най-големият български курорт светна, след като 4 месеца бе на тъмно. Уличното осветление бе спряно в началото на годината заради неплатени сметки на "Слънчев бряг АД" към EVN. До безпрецедентната ситуация се стигна, след като хотелиерите отказаха да плащат инфраструктурни такси на държавното дружество. То, от своя страна, спря да плаща сметките с оправданието, че няма средства.

Проблемът намери разрешение след намесата на министъра на икономиката Петър Димитров. Той се ангажира да прехвърли собствеността върху инфраструктурата безвъзмездно на община Несебър, която в замяна на това обеща да плаща занапред сметките за ток на курорта. Местните власти вече броиха 300 хиляди лева, в резултат на което токът в курорта бе пуснат. Сделката по прехвърлянето на собствеността обаче все още не е финализирана. Очаква се това да стане в края на туристическия сезон.

.
.
.
.
България: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява