monitor.bg
Сряда 10 Юни, 2009
МЕЛАНОМЪТ - МАСКИРАН УБИЕЦ
Изгарянията на кожата в детска възраст стават онкологични клетки след 30 години
.
Тумори по кожата изчезват внезапно

Трудно може да се намери човек, който да няма по тялото си невуси - научното название на бенките, с различна големина, плоски, надигнати, с косми по повърхността, неокосмени, от светлокафеникави до черни. Повечето от нас ги носят от раждането чак до смъртта си. Бенката обаче съвсем не означава доброкачествен тумор, защото няма способността да се дели непрекъснато и да завзема огромни територии от кожата.

В някои случаи тези наглед безобидни образувания могат да дадат началото на един от най-опасните видове рак на човешкия организъм - т.нар. малигнен меланом. В човешката патология няма по-злокачествен тумор от него.

Меланомът може да възникне и съвсем спонтанно, на място, където няма бенка. Този рак може да се появи на почти всяко място по тялото, даже на петата, в окото или в окосмената част на главата.

Много важно е да се знаят промените, настъпващи в една бенка, по които може да се заподозре нейното израждане и начално превръщане в меланом. Ранното й хирургическо изрязване може да се окаже животоспасяващо. Не бива да се губи нито ден, защото меланомът много бързо дава метастази.

Меланомът е злокачествен тумор, при който са описани най-много случаи на спонтанни ремисии. Спонтанната ремисия е напълно непонятно явление, изразяващо се в необяснимо изчезване на един напреднал рак заедно с разсейките. Световната научна общност няма никаква идея за причините за този феномен.

Причините за превръщане на невусите в меланом са най-различни. Най-често "активиране" на бенка по откритите части на тялото се получава под влияние на ултравиолетовите лъчи на слънцето. Опасни също така са бенките, разположени на места, където твърдите ръбове на облеклото ги дразнят непрекъснато - например грубата яка на ризата, колана на панталона, ръба на обувката. В никой случай не бива да се допуска разчесване и масажиране на бенка по какъвто и да е повод. Опасно може да се окаже дори порязването на бенка по лицето по време на бръснене.

Възможно е някъде да попаднете на твърдението, че надигнатите над кожата окосмени бенки не могат да се превърнат в малигнен меланом. Той се характеризира с бърз растеж и ранно разпространение в други части на организма. Фактът, че се появява върху кожата, е единственото му предимство, т.е. може да бъде видян почти веднага след появата.

.
СВЕТЛООКИТЕ СА ПО-УЯЗВИМИ

Светлооките хора са по-податливи към рак на кожата, отколкото тези с тъмни очи. Към вероятността човек да развие меланом се прибавя и факторът наследственост, съобщиха от Българското дерматологично дружество.

Около 150 на 100 хиляди е честота на злокачественото заболяване в нашата страна. Между 180 и 300 нови случая откриват лекарите всяка година по време на безплатните прегледи в седмицата на меланома.

На около 15-20 човека поставя тази диагноза дерматологът д-р Борис Борисов от 5-о ДКДЦ в Студентския град в София всяка година.

Ракът на кожата е сред най-ефикасно лечимите онкологични заболявания, ако се открие навреме, каза той и уточни, че той дава най-бързи разсейки, ако меланомът е разположен на лицето, под или между гърдите и на крайниците, които са изложени на постоянен риск от нараняване и пряка слънчева светлина.

Бум от рак на кожата очакват лекарите през лятото заради силното слънце и прякото излагане под лъчите му с часове за тен.

.
Завеждащата Катедрата по дерматология и алергология във Военномедицинска академия доц. Мирослава Кадурина: Козметички лекуват с лазер, докарват рак

- Доц. Кадурина, битува мнение, че летният сезон е сезонът на кожните заболявания. Така ли е?

- Кожните заболявания са сериозно нещо. За тях сезонност няма. Затова човек трябва да наблюдава своята кожа, тъй като не рядко образуванията по нея както през лятото, така и през зимата подсказват твърде много и важни неща. Често пъти дори привидно малки изменения са белег за нещо, започнало да се случва в организма.

Има обаче определени заболявания, които действително се проявяват предимно през лятото, тъй като те са зависими от слънцето и най-вече от неговата интензивност. При едни от тях то действа отрицателно, при други - положително.

Има болести, като псориазиса, атипичния дерматит и екземите например, които се повлияват много добре от слънчевите лъчи през лятото. За разлика от тях друга група заболявания по време на този сезон се влошават. Такива са лупусът, фотозависимите дерматози, слънчевите алергии. 

- Вярно ли е, че хората с бенки не бива да ходят на плаж и да ги излагат на слънце?

- Бенките не са свързани с едно излагане на слънце, а с хроничното излагане под неговите лъчи. Дали еднократно човек ще изпече бенката си или не, не е от значение.  Проблемът е в изгарянето на слънце. Хроничното му натрупване в кожата се записва в клетката и впоследствие довежда до тежки увреждания. Може дори да се стигне до развиването на раково заболяване.

- Необходимо ли е, преди човек да тръгне за морето, да се консултира със своя дерматолог или дори само със своя личен лекар, дали е безопасно да се излага продължително време на слънце?

- Не само преди морето, но периодично човек трябва да преглежда своето тяло и да наблюдава бенките си, за да знае кои от тях може да излага на слънце и кои не.

- В последните няколко години у нас бяха открити много частни дерматологични кабинети. Доколко човек може да им се довери и как пациентът може да бъде сигурен, че влизайки в един такъв кабинет, не е попаднал на самозванци?

- В наличието на дерматологични кабинети и клиники няма нищо лошо.  Проблемът е в това, че над тях не се осъществява никакъв контрол. В много от тях работят лекари без специалност по кожни болести. Голяма част от тях не са имали въобще допирни точки с дерматологията. Има и много кабинети, работещите в които въобще не са лекари.

- Не са лекари?

- Именно, не са лекари, а козметички. Въпреки това те се предлагат и рекламират твърде агресивно в модните списания. В качеството си на рекламодатели те дори си позволяват да изискват в същия брой, в който са публикувани те, да няма реклама на друг, който се занимава с дерматологични проблеми. Пациентите, тоест читателите, се доверяват на прочетеното и пълнят кабинетите им.

- Имате ли пациенти, пострадали от такива самозванци?

- Да, имам. И те не са никак малко. Лекувала съм стотици хора с поражения от такива хора.

- От известно време добрият загар е на мода през всички сезони и не малко хора правят всичко възможно, за да си го набавят.

- Да, на мода е. Но солариумите, с които той се придобива, са изключително опасно нещо. Не можем да ги делим от вредното действие на слънчевите лъчи. Не ги препоръчвам на никого. Между едното и другото няма особено голяма разлика. Освен това солариумите са вредни за кожата точно толкова, колкото и слънцето.

- Ваши колеги твърдят, че никой не контролира соларните студиа, още по-малко с какви лампи собствениците подменят изгорелите. Така ли е?

- Действително контролът е много слаб. Където го има, той се осъществява от хора, които не са специалисти в тази област. Това обаче е по-малката беда в сравнение с факта, че не съществува институция, която да упражнява контрол над лечението с лазери, което от своя страна нанася големи щети, особено премахването на бенки с тях. Рекламират ги най-безогледно, с тях работят хора без каквото и да е медицинско образование, още по-малко специалисти дерматолози. В резултат на „работата" им впоследствие се получават меланоми. През последните години все повече хора идват във Военномедицинска академия да се лекуват от зле направени процедури. Наскоро дори лекувах колега лекар, пострадал от некомпетентна интервенция. 

- Често пъти лазерите причиняват изгаряния, защото с тях не работят специалисти, а козметички. В резултат остават трудно зарастващи рани и белези, има риск и от депигментация, която е необратима.

Подмяната на лампите също застрашава здравето. Независимо дали лазерът е изцяло оригинален или не, той е опасен не само за бенките, но и за цялата кожа. Именно затова лечението с него трябва да се осъществява от лекар дерматолог не къде да е, а само в медицински кабинет.

В последните години на мода са и хапчетата за придобиване на тен. Те също са опасни.  Впрочем всяко прекомерно придобиване на тен е вредно. Дори от слънцето. То травмира кожата, изсушава я, унищожава еластичните влакна и прави бръчки на лицето. 

- Говорите като отрицателка на плажа?

- Не съм отрицателка на плажа, а на тена. С фотозащитен крем можете да получите много лек загар и да ползвате слънчевите лъчи, които са полезни до известна степен, а също така и водата и контактът с природата в умерени граници така, че да не си навредите. Всичко е въпрос на мярка. Не бива да се робува на модата, а да се съблюдава такъв начин на живот и почивка, дори на морето, който да не уврежда нашето здраве. Сред нас, дерматолозите, има поговорка: „Светът се дели на две групи хора - такива с тъмна кожа, които искат да са светли, и бели, които искат да са тъмни."

- Неотдавна оглавяваната от вас катедра бе инициатор на Първата лятна академия по практична дерматология и естетична хирургия. Каква бе целта на провеждането на този форум?

- Най-напред колегите да научат новите неща в дерматологичната практика в чужбина. Не по-малко важен въпрос за организирането й е и въвеждането на регламент за хората, които упражняват различни дейности в областта на дерматология.  Затова имаме намерение да основем дружество по естетична дерматология към лятната академия. После да сертифицираме всички наши лекари, които преминават курсове в нея.

За да не попадат пациентите на измамници, им препоръчвам в кабинета да се огледат за сертификат с логото на академията, удостоверяващ, че той е преминал курс на обучение за приборите, които прилага, например лазерния апарат или ботокса.

Искаме да уверим пациентите, че ние, дерматолозите, се стараем да създадем и въведем някакви стандарти за регулиране на нашата професия.

.
Писмо
Имам бенка на гърба от дете. С възрастта тя започва да нараства. Цяла е, не кърви, пазя я. Образуванието не ми създава никакви проблеми поне засега. Старая се да не го наранявам. Безпокоя се обаче да не се раздразни от нещо.

Безопасно ли е да ходя на море, след като имам бенка?

Бих искал да я махна, но за такава дреболия не ми се влиза в болница. Научих, че в последните години има много студиа, в които ги премахват с лазер и не се налага човек да губи никакво време за лекарско наблюдение. Безопасна ли е тази процедура? 
.
ПОД МИКРОСКОП. НОВИНИ ОТ ЛАБОРАТОРИИТЕ ПО СВЕТА

 

Кръводарителите се увеличават

Кръводарителите в България се увеличават през последните няколко години, показват данни от годишните отчети на центровете и отделенията по трансфузионна хематология в страната. С 6569 повече е броят им в сравнение с тези през 2000 г. През 2008 г. в страната са регистрирани 155 018 кръводарявания, което прави с 3153 повече от 2007 г. Относителният дял на безвъзмездните кръводарители е 97%, три четвърти от които са мъже. 86% от тях са от градовете, а дарилите за първи път са 20,5 на сто. На организираните кампании с мобилни екипи кръв са дарили 16,4% от кръводарителите. Общо за страната са организирани 1942 подвижни екипа в университети, предприятия и училища. У нас най-много са безвъзмездните кръводарители във възрастовата граница между 30 и 40 години. Кръводарителите на 1000 души население за 2008 г. в България са 20,3. По данни на Съвета на Европа от 2005 г. по този показател на първо място в Европа е Австрия с 67,4 на 1000 души население, следвана от Словения - 54,4, Гърция - 34,2, и Швеция - 30,5. 49-ата национална конференция по трансфузионна хематология се открива у нас на 11 юни в Националния център по кръвопреливане. 

Фондации и МЗ с обща програма срещу СПИН

31 неправителствени организации в 14 общини, работещи по програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", сключиха вчера договори с Министерството на здравеопазването за изпълнение на дейности по превенция на ХИВ. Те бяха подписани съгласно споразумението между Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и Министерството на здравеопазването на Република България за продължаването на програмата в периода 2009-2011 г. Общата стойност на договорите с 31 неправителствени организации за 2009 г. е 984 737 евро, като по първия транш за изпълнението им са преведени 172 832 евро. Фондациите бяха утвърдени от Националния координационен комитет за борба със СПИН и туберкулоза. Всички подполучатели от неправителствения сектор получиха външна независима оценка на дейността си, осъществявана по програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН".

.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява