monitor.bg
Събота 6 Юни, 2009
Най-точна е диагностика на сърцето
12 вида пулс рисуват болестта
КИТАЙЦИ ГО СЛУШАТ С ПРЪСТИТЕ СИ, КАКТО СЛЕПЕЦ ЧЕТЕ БРАЙЛОВОТО ПИСМО
.
ИСТОРИЯ. Гениалното откритие на азиатците
Бащата на европейската медицина Хипократ признава като достижение китайската философия и акупунктура, но пулсовата диагностика определя като "гениално " откритие. Самият той ползвал 22 вида.

Пулсовата диагностика съществува от 400-300 г. преди Христа. Била е въведена от митологизирания китайски лечител Биан Циао. Той създава школа от ученици, които постепенно събират всички писания и древни трактати и пишат първата книга по пулсова диагностика.

Съвременната академична медицина познава един пулс, разположен върху артерия радиалис.
.
Вицепрезидентът на Българското дружество по китайска медицина д-р Росица Коцева: Малцина са посветени в тайните

- Д-р Коцева, какви са предимствата на този метод за диагностика?

- Години наред хората не са имали арсенала от медицинска апаратура - ехография, скенери, рентген, с който разполагаме днес. Разчитали са на пулсовата диагностика. По тези 12 точки диагнозата се поставя за 30 до 60 минути.

- До каква степен може да се разчита на нея?

- Има до 70-80 процента съвпадение и точност с класическите методи и с апаратната - инвазивна и неинвазивна диагностика. Можем изцяло да се доверим на пулсовата диагностика, която има предимството, че е бърза, евтина и надеждна. Проблемът е, че малко хора в света са посветени в тайните є и могат да я прилагат във всички детайли.

- Кои са тези специалисти?

- Дори в Китай те са малко. Уменията се предават по наследство от баща на син. Пулсовата диагностика се учи от 6 месеца до 30 години. У нас никой не я владее в детайли. Познаваме я по-скоро теоретично. Специалистите идват от една китайска фамилия Сироте. Дядото е обучил сина и внука си. Днес само внукът е жив, но всички представители на фамилията са живели по 107 - 110 години, защото сами са се диагностицирали и лекували. Като са си правили убождане и загряване в точката на 100-те болести.

- За кои органи и системи диагностиката е най-точна?

- При органите на кръвообращението и на сърцето.

Пулсът е сърце. Той е отражението на вътрешното във външното - по него може да кажете кой орган е болен и колко сериозно е засегнат. Дали се намира в състояние Ин - недостиг на енергия, и трябва да му влияете чрез възбуждаща методика на лечение. Което означава от 5 до 10 минути стимулиране с дългите игли. Диагностиката е важна, защото определя схемата на лечение. В акупунктурата няма рецепти. И ако пулсовата точка на сърцето е във възбудено състояние, трябва да се набоде шен-мен - точката на сърцето, за успокояване на невротичните прояви, безсънието, главоболието..Иглата ще държим 20-60 минути. Така се хармонизира Ин с недостатъчната Ян. Когато енергиите се балансират, идва здравето. .

.
Универсална точка
Най-важна е точка 36, наречена още точка на 100-те болести, Тя се намира на крака и е най-добре изучена в китайската акупунктура. Описана е от известни неврофизиолози - проф. Чанкшай, проф. Дуринян - водещ учен от Института по неврофизиология в Москва, и много японски и западни лекари. Те са доказали, че тази точка е особено важна и въздействието върху нея дава лечебни резултати. Всички канали на Ин и Ян имат връзка с тази точка. Тя изпраща енергия, където е нужно на организма.

"Аз съветвам всички лекари, които работят с акупунктура, да я бодат при всички проблеми", казва д-р Коцева.

Друга техника е загряването на важната точка. То се прави със специална китайска цигара, пълна със сушен пелин.

Цигарата се обелва и се запалва на свещ - прави се конус - от разстояние се прави дзю прегряване или мокса (на японски означава горяща трева) терапията се нарича джен-дзю като двата метода вървят ръка за ръка от хилядолетия.
.
.
.
.
Живот: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява