monitor.bg
Четвъртък 16 Април, 2009
Чай от глухарче вае фигурата
БИЛКАТА УСКОРЯВА ОБМЯНАТА И ДЕЙСТВА КАТО “ИЗТРЕБИТЕЛ” НА МАЗНИНИТЕ
.
Използват се всички части на растението

Глухарчето е изключително ценна и вкусна храна с чудесни лечебни свойства. Използват се всички части. През пролетта най-често от младите листа се приготвят салата, каша, суфле.

В миналото тези манджи са били по-често на трапезата в сравнение с днес, особено у нас. В доста европейски страни се култивира. Все пак най-ценно и най-търсено на западните пазари е диворастящото глухарче. У нас то не се предлага по пазарите. Тези, които го познават, си го берат сами.

Високото съдържание на витамин С, органичните киселини и най-вече ябълчната определят глухарчето като "чистач" на кръвта. То се препоръчва при склонност към образуване на жлъчни и бъбречни камъни, при подагра, ревматизъм и артрити. Съвременните клинични наблюдения го утвърждават като една от основните билки при жлъчно-чернодробни заболявания.

Младите листа на глухарчето имат пикантен, леко горчив вкус. При желание той може да се тушира, като се смесват с други листни зеленчуци. По-късно напролет горчивият вкус на листата се усилва и тогава то може да се комбинира с други зеленчуци за приготвяне на салата.

.
Рецепти

 

Суфле с листа

(4 порции по 305 калории)

300 г листа от глухарче, 100 г киселец, 2 яйца, 2 с. л. брашно, 300 г прясно мляко, 50 г кашкавал, 1 с. л. галета, 50 г масло.

Почистените и измити листа от глухарче и киселец се нарязват на ситно и се задушават в малко вода. Брашното се препича до златист цвят, добавя се половината от маслото и се бърка до получаването на трохи. Размива се с млякото и се смесва с глухарчето и киселеца. Кипва се и се сваля от огъня, с непрекъснато бъркане се сипват разбитите жълтъци. След тях се слагат разбитите на сняг белтъци. Изсипва се в намазана с масло и поръсена с галета форма. Отгоре се стърже кашкавалът и се слагат парченца от останалото масло. Пече се в умерена фурна.


 

Салата

(4 порции по 100 калории)

300 г листа от глухарче, 100 г киселец, 50 г майонеза (може и млечна майонеза), 15 ореха (около 50 г), сол.

Листата от глухарчето и киселеца се почистват и накисват в подсолена вода. Нарязват се на ситно, внимателно се смесват с майонезата, ако е необходимо, се солят. Отгоре се ръсят счуканите или смлени орехи.

С консервирани домати

(4 порции по 105 калории)

300 г листа от глухарче, 100 г консервирани домати, 2 с. л. сметана, 3-4 скилидки чесън или 2-3 стръка млад чесън, 2 яйца, сол.

Листата от глухарчето се почистват и накисват в подсолена вода. Нарязват се на ситно. Доматите се отцеждат от сока и се нарязват. Скилидките чесън се накълцват на ситно, а зеленият чесън се нарязва. Посолява се и се размесва внимателно със сметаната. Гарнира се с нарязани твърдо сварени яйца.

.
Пие се 3 пъти дневно
Две супени лъжици стръкове глухарче се запарват 10 мин в  половин литър вода. След като изстине, запарката се прецежда. Пие се 3 пъти дневно по 1 винена чаша (около 120 мл) 30 минути преди хранене.

Ако се използват корени, чаят се приготвя по следния начин. Две супени лъжици  се варят 5 минути в половин литър вода и след изстиване отварата се прецежда. Пие се 3 пъти дневно по 1 винена чаша (около 120 г) 30 мин преди хранене. Единствената разлика е, че корените се варят, а стръковете се запарват.
.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява