monitor.bg
Четвъртък 9 Април, 2009
Каша от коприва за желязно здраве
Връхчетата є съдържат 2 пъти повече витамин С от черния касис
.
РЕЦЕПТИ
Листа с мед

Двеста грама листа се мелят на фино брашно в електрическа кафемелачка и се смесват с 1 кг мед. Приема се след храна по 1 супена лъжичка. Рецептата помага при анемия.

Чай

Две супени лъжици коприва се запарват в половин литър вряла вода 10 минути и чаят се изпива на 3-4 порции. Няма значение преди или след хранене. Този чай помага при цистит, увеличена простата, за тонизиране, при затлъстяване, при диабет. Отварата може да се втрива в косата, за да подсили растежа є.

Семена

При диабет е по-добре да се използват семената. Една супена лъжица семе от коприва се накисва в 300 г кисело мляко и кисне 1 нощ. Изяжда се на 3 порции на другия ден.

Корени

Те чистят организма от пясъци и камъни. Две супени лъжици корени от коприва се варят 10-15 мин в 600 мл вода. Когато чаят изстине, се прецежда и разпределя на 3-4 порции. Пие се на гладно или 30 мин преди храна.
.
ЧОРБА

Супа с фасул

(4 порции по 280 калории)

250 г коприва, 100 г пушени гърди, 300 г (една пълна чаша) варен фасул, 1 връзка зелен лук, 100 г домати, джоджен, девесил, ябълков оцет, сол.

Копривата се попарва, нарязва се на ситно и заедно с нарязания лук се задушава в малко вода. Като омекне, се добавят доматите и нарязаните на ситно пушени гърди. Накрая се добавя фасулът, като леко се размачква. Долива се гореща вода. Оставя се за няколко минути на тих огън и се добавят подправките. Соли се и се подкиселява на вкус.

Рецептата е подходяща, когато има останало ястие от фасул.

На пара с орехи

и чесън

(4 порции по 135 калории)

400 г коприва, 15 ореха (около 50 г), 20 г масло, 3-4 скилидки чесън, лимонов сок, черен пипер, сол.

Копривата се изчиства и попарва. Нарязва се на ситно, задушава се в съвсем малко вода до омекване и се соли. Добавят се маслото, счуканите орехи и счуканият чесън. Подправя се с черен пипер и лимон. Поднася се като предястие.

Каша

(4 порции по 235 калории)

300 г коприва, 200 г домати, 1 връзка зелен лук, 3 с. л. олио, 2 с. л. брашно, 2 яйца, 150 г кисело мляко, черен пипер, джоджен, сол.

Копривата се почиства и попарва. Нарязва се на ситно и се задушава в малко вода заедно с нарязания лук и олиото. Като поомекне, се добавят доматите. Накрая се сипват размитото в малко вода брашно и подправките. Преди свалянето от огъня с бъркане се добавят разбитите яйца и киселото мляко.

.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява