monitor.bg
Понеделник 23 Март, 2009
Децата не носят забрадки и шалвари, най-много обичат “Човекът и обществото”
На училище в Рибново
В школото, набедено за ислямистко и фундаменталистко, се преподава изцяло на български език
.
Грамотността е на почит

В училището в Рибново той се отбелязва на 20 март. На този ден първокласниците приключват заниманията си с буквара и започват читанката. Тържеството е под наслов „Ние вече сме грамотни!".

Във физкултурния салон, украсен с балони, са се събрали малчуганите и техните родители заедно с възпитателите. Първолаците, всеки с коронка с написана на нея българска буква, са приготвили специална програма за празника. Танци под съпровода на акордеон, „Познай коя е грешната буква" и „Направи от думите изречение" радват родители и учители.

„Децата се справят чудесно, а и училището ни е на много добро ниво", споделя развълнувана майка. „Ние нямаме проблеми с възпитанието и уважението, нашите дечица са много послушни", гордее се и г-жа Катя Газийска, която преподава там от 16 години. Който не вярва, да дойде и да се убеди с очите си!" През смях разказва как на репетициите дали на малките микрофони и всеки от тях се опитвал да каже нещо и да си чуе гласа, получила се весела шумотевица.

Празникът на първолаците завършва с цветя за учителите и подарък за малките - книжка „Вълкът и седемте козлета". Майки и бащи се разотиват на групи и коментират тържеството, водейки за ръка дечицата си. „Догодина и аз ще участвам!", заканва се момченце на около 5-годишна възраст.

.
ИСТОРИЯТА НА СКАНДАЛА

Село Рибново, община Гърмен, нашумя през последните дни, след като депутати сезираха ДАНС за ислямизирането на Западните Родопи.

"Ще искаме и от главния прокурор Борис Велчев да се извърши пълно разследване на начина, по който в гоцеделчевските села Рибново, Сатовча и други се вливат незаконно пари от Саудитска Арабия за спонсориране на джамийски настоятелства", заяви лидерът на партия "Ред, законност, справедливост" Яне Янев. Той заяви, че има доказателства и за наличието на корупционни схеми, в които са замесени и чиновници от инспектората по образованието в Благоевград.

За деен пропагандатор на радикалния ислямизъм в Гоцеделчевско бе  посочен и учителят по религия Морад Бошнак. От РЗС обвиниха също и директора на училището в Рибново Феим Иса. Бошнак и Иса принуждавали родителите на ученици в селата да попълват заявления, че децата им искат да бъдат обучавани по ислямизъм в часовете по избираем предмет, коментираха двамата депутати.

Кметът на община Гърмен Ахмед Башев и учителят с радикални ислямистки възгледи в село Рибново - Мурат Бошнак, бяха докарани под засилен конвой в ДАНС, където часове наред даваха обяснения по прокурорска проверка. Дознанието срещу тях е за оказван натиск по отношение на изповядване на религия и подбуждане на национална вражда и религиозна омраза.След неколкочасов разпит двамата бяха пуснати.

Името на кмета на Гърмен Ахмед Башев беше изнесено от Комисията по досиетата при публикуването на сътрудниците на службите, кандидати за кметове и общински съветници.

Башев е роден на 22 януари 1964 г. и е вербуван от ст. лейтенант Владимир Трендафилов на 26 май 1988 г. (в разгара на възродителния процес - бел. ред.) за секретен агент с псевдоним Манол.

Съществуват документи за донесения с неговия подпис.

В медиите и двете страни на конфликта продължават да сипят обвинения.

.
.
.
.
България: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява