monitor.bg
Събота 14 Март, 2009
Сауна и душ измиват отровите
300 г масло разкриват тайните на аюрведа
Индийски масаж, билки и светлина връщат баланса и спокойствието
.
Комбинациите се правят по древни рецепти
Състоянието на човека диктува избора на маслото за масаж. Той зависи също от възрастта и пола. Най-често се използват - сусамово, соево и маслиново. Сусамовото масло е базово, синаповото внася огън, а кокосът изстудява.

В Индия се работи най-вече със сусамово масло, защото е неутрално. Това е практика и в много български салони за масаж. За да се "намали" огънят, може да се вземе кокосово масло или няколко вида да се комбинират. Използват се стари аюрведически рецепти.

Най-полезен за млади и здрави мъже е масажът с масло от тиквени семки. Смята се, че то прониква през кожата и оказва благотворно влияние на простатата. Предписва се  и за потентност.
.
Сините бутилки се пълнят най-често
Маслата се държат в цветни шишета. Най-бързо се изчерпва съдържанието на сините, защото в тях се съхраняват маслата за нерваци.

"Едва 25 процента от цвета възприемаме с очите, останалото е вибрации, които ни влияят. Маслото, което е поставено в цветна бутилка, се обогатява с дължината на вълната на съответния цвят.

Синьото е за релакс, зеленото и розовото са за баланс", обяснява Бойка Каламова, която прилага и цветотерапия.

Само маслото, с което се прави масаж срещу настинка, е в червено шише. Ако се използва червена светлина, тя се пуска само за десетина минути, а не грее по време на целия масаж. Защото това е прекомерно дълго и не се отразява добре, твърди Бойка.

Тя използва целия арсенал на Аюрведа -масаж, масла, билки, аромати, светлина, камъни и пранаяма.

Заедно със сините бутилки в студиото є на "особена почит" са и оранжевите. Този цвят действа върху депресията и е особено подходящ за изтощения организъм. Затова и чаршафите на масажната маса са в оранжево и зелено. Кърпите и хавлиите също са с тези тонове. Цветни крушки в съответния цвят допълват ефекта от масажа.
.
.
.
.
Живот: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява