monitor.bg
Четвъртък 12 Февруари, 2009
Чай от кантарион и масаж срещу главоболие
МУСКУЛНИТЕ СПАЗМИ И НЕУДОБНАТА ПОЗА СА ЧЕСТА ПРИЧИНА ЗА ПРОБЛЕМА
.
Универсална програма

1. Gelee rojal - 10 г натурално пчелно млечице се разтварят в 200 г мед. Пие се по 1 чаена лъжичка сутрин. Пчелното млечице регулира налягането в кръвоносните съдове и въздейства на съдодвигателния център.

2. Ленено семе. Смила се в електрическа кафемелачка и се разбърква с вода, нектар компот или кисело мляко. Изяждат се по 2- 3 чаени лъжички наведнъж. За да очакваме ефект, трябва ежедневно да се приемат поне 10 г ленено семе.

3. Мента и маточина. Чаят се приготвя с 1 чаена лъжичка от билката, която се запарва за 5 минути в чаша вряла. Чаят се пие топъл.

4. Пушене, недоспиване и лошо проветрени помещения влошават състоянието.

5. Някои храни и напитки могат да причинят главоболие. Това са сирена - френски, швейцарски, пушени колбаси, някои цитрусови плодове, банани, кафе, чай, шоколад, какао, както и алкохолни напитки като шампанско, бира, червено вино. Биологично активните вещества в тях причиняват първоначално свиване на кръвоносните съдове, а след това тяхното разширение.

6. Правила.  Например когато ходим без шапка, вероятността да получим главоболие е значително по-голяма. И студът, и жегата нарушават мозъчното кръвообращение. Страдащите от мигрена трябва да спят поне по 8 часа, да прекарват повече време на открито. Подходящи са гимнастиката за поддържане на гръбнака, йога, каланетика и стречинг.

.
Мигрената мъчи два пъти по-често жените

Хроничната пристъпна болка се обяснява с химията на мозъка.

Мигрената засяга 2-3 пъти по-често жените отколкото мъжете. Това вероятно се дължи на особености на ендокринната, хормоналната и имунната система. Често пристъпите са свързани с предменструалния синдром.

Как боли: Болката е пулсираща. Причинява изпотяване, гадене, повръщане и повишена чувствителност към звуци и светлина. Понякога мигрената може да има предвестници - световъртежи, странни миризми и даже зрителни халюцинации. След като достигне пик, главоболието постепенно отшумява. Непременно обаче се завръща и ни мъчи години наред.

Къде боли: Обхваща едната страна, предимно челото и слепоочието.

Какво помага: Болкоуспокояващите средства могат да са полезни само в началото на пристъпа. Във втория стадий не действат.

Полезни са хормонобалансиращи средства от естествен произход.

Lac caninum 9 CH - хомеопатичен препарат. Приема се 7 дни преди очакваната менструация или когато се явят симптоми на предменструалния синдром.

Пчелно млечице

Ленено семе

Соеви продукти

Цимицифуга, например ремифемин - да се приема по 1 таблетка 2 пъти дневно (сутрин и вечер) с малко количество течност (да не се смуче). Действието на ремифемин не настъпва веднага. Първи терапевтични ефекти се проявяват след двуседмично лечение.

.
Мъжете страдат през нощта

Така нареченото кластерово главоболие е мъжка привилегия. Науката няма обяснение защо. Някои теории го свързват с хистамина, който е в излишък. Това съдоразширяващо вещество е отговорно и за алергиите. Болката се явява от разширяване на мозъчните артерии. Други "обвиняват" хипоталамуса. Тази структура в мозъка работи като информационно-разпределителен център и отговаря за биологичния ни ритъм. Щом той се обърка, намалява отделянето на хормони, нарушава се контролът над болката и балансът между дихателния и съдовия център.

Как боли: Болният едва стои на едно място - мята се из стаята, очите му кървят и се пълнят със сълзи, носът се запушва, а челото се покрива с капчици пот. Нощните мъки може да продължат от половин до няколко часа и дори да се повторят 2-3 пъти за една нощ в продължение на седмици.

Къде боли: Болката е едностранна, по правило обхваща половината глава и лицето.

Какво помага: Важен е режимът - навременно лягане и ставане, както и разходките на открито. Недостигът на кислород означава болка. Традиционните лекарства въпреки обещанията от рекламите не помагат при този тип главоболие. Те биха могли да предпазят от евентуален пристъп, но при проявена болка са безполезни. Някои природни средства на билкова основа ще са по-ефикасни.

Гинко билоба. На половин-един час се пият по 15-20 капки настойка или по една таблетка. Препаратите с гинко билоба подобряват циркулацията на кръвта.

Ментат. Индийският билков препарат се дава до 6 пъти по една таблетка.

Хомеопатия. Arnica 5 CH- подобрява циркулацията на кръвта, включително и в капилярите. Да се приемат през 10-15 минути по 3 зрънца.

.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява