monitor.bg
Събота 31 Януари, 2009
Единак Угасне ли денят, то удря моят час. Аз вия сам - до глутница не ми е. В кръвта ми е пожар. И вия, вия аз. А у у у… - Единакът вие. Нощта е мойто време - нощта е моят ден. Съдбата си очаквам на пусия. Не е възможно аз да бъда победен. А у у у… - Единакът вие. Излез, Съдба, ще те посрещна сам. Нима не виждаш - Единак те чака. Аз и в смъртта си няма да се дам. А у у у… Това е Единакът. Народна драма Към дома за деца без родители всеки гледа с очи подозрителни. А децата - подпрени на лакти - сякаш виждат други галактики. От това различно гледане е родено дете доведено и в сърцето забитото копие на детето невинно копеле. И твори се народната драма Еничари ходят, мамо… драма, дето сме дълго отричали, че сме българи, братя еничари.
Номерът на Мутафова
.
Сега е времето на парвенютата
- Г-жо Мутафова, как ще отбележите рождения си ден?

- Ще бъда извън София. Всъщност аз намирам празнуването и на именни, и на рождени дни за много ординарно.

- Какви са детските ви спомени за този празник?

- Родителите ми правеха торта, но аз от малка усещам вътрешен отпор към такива чествания. И досега избягвам всички рамки, официалности… Обикновеният живот ми е малко банален. Не обичам нормите и понякога като направя забележка ме възприемат като лоша, а аз съм го казала за добро.

- Сигурно не харесвате и стандартните определения за вас като "госпожа стихийно бедствие?"

- Намирам ги за отвратителни! Такива определения ме дразнят.

- Баща ви е бил против да учите във ВИТИЗ, а вие не сте искали дъщеря ви да тръгва по вашия път. Защо?

- Да, аз бях страшно против тя да влезе във ВИТИЗ. Защото познавам характера й. Тя в никакъв случай не е безпомощна, но казва всичко, което мисли право в очите на хората. Не умее да се нагажда. И двете сме особени характери. Хем се обичаме, хем се караме. Най-спокойни сме в тъмните часове, по нощни доби, когато си говорим на всякакви теми, включително и философски.

- Свекърва ви Мария Грубешлиева се смеела, че раждането й е първоаприлска шега…

- Да, защото дъщеря ми се роди на 1 април. Аз съм на 2 февруари, а майка ми - на 9 септември. Въобще - все знаменателни дати… Иначе Муки завърши ВИТИЗ, но вече е късно да се изявява като актриса. Предпочитат се вече момичета с голи пъпове, които се фръцкат…

- Как намирате техните провокации в театъра?

- О, аз нямам нищо против, стига да не е самоцелно. Ако едно момиче е стройно, с хубаво тяло, изящни ръце, защо не? Но това не трябва да замества изкуството. Не упреквам момичетата, които ходят разголени, с голи пъпове, стига това да не е за сметка на изкуството. Такъв е духът на времето, въпреки че тази мода взе да отминава и често е криворазбрана. Но все пак има голяма разлика между модно и модерно. Модерно изкуство е имало и в древна Елада. Двете понятия не са едно и също. Модата често пъти се обърква с кича.

- Преди години казахте, че никога не сте съжалявали за вещи и пари. Какво си купихте с първата заплата?

- Купих си цветя, които разхвърлях на пода вкъщи и парфюми, с които напръсках стаите. Не можех да повярвам, че получавам пари за нещо, което правя с удоволствие. Всъщност от малка родителите ми ме възпитаха да не живея с джобове, пълни с пари. А така правят днес много новобогаташи. Мислят, че е достатъчно да дадат големи суми на децата си, но многото пари не те правят човек.

- Камъчето от Кръстова гора ли е вашият талисман все още?

- Имам такова камъче, да. Иначе аз не съм религиозна, но като тръгна из Родопите, виждам едни църкви, за които не знаеш хотели ли са или черкви. Вместо да се поддържат старите параклиси, които западат… Но за съжаление сега е времето на парвенютата, истински образованите хора се срещат много рядко.
.
“Припадък” я спасява от нападател
Артистичните дарби на Стоянка Мутафова често намират приложение и в реалния живот. Като ученичка например тя се снима във филма "Софийски нощи".

Една вечер след обсъждане на сценария един полицай я спира на път за вкъщи.

Казва й, че трябва да я отведе в участъка, но всъщност се опитва да я изнасили. Тогава разбира, че ще я спаси само номерът с припадането и се отпуска "бездиханна" в ръцете му. Той се уплашил и я довлякъл до най-близкия мост. Там Стоянка се "свестява" и успява благополучно да се върне у дома си.

Десетилетия по-късно, докато била на вилата си в Драгалевци, в една зимна нощ непознат мъж се опитал да влезе и натиснал вратата. Актрисата веднага измислила диалог между уплашена жена и сънения й съпруг, преправяйки гласа си. Непознатият нападател веднага изчезнал.
.
Едно към едно
"Както и да се беше сложил животът ми, той щеше да бъде бурен. Нямам проспани години. Нямам тихи любови. Въобще не умея да живея незабележимо и да поддържам полуотношения. Затворя ли една врата след себе си, знам, че повече отваряне няма."

"Не съм артистка, която, постави ли сr за цел да изиграе една роля, прави чудеса, за да я получи. Нито пък звезда, по чиито капризи театърът ориентира репертоара си. Малко хора ще повярват, че в повечето случаи съм узнавала, че съм разпределена от директорска заповед, висяща на таблото на театъра."
.
Циганка предрича успеха и
“Ти  ще станеш герой на мегдана! И кучетата ще те знаят!" Това казва една циганка на Стоянка Мутафова преди повече от 60 години. Всъщност пречка пред нея се опитал да сложи не някой друг, а баща й. Той прави всичко възможно, за да я откъсне от сцената. Искал да я опази от интригите в театралните среди. Затова писал писмо до тогавашния директор на Народния театър Владимир Полянов, който бил в изпитната комисия на ВИТИЗ: "Моля, не приемайте дъщеря ми за артистка!". Първият път я късат, но това не изкоренява страстта й към театъра. По същия начин тя се опитва да предпази дъщеря си. Дори осуетява желанието на продуцента Дино де Лаурентис да я снима в Италия. "Това стана по време на снимките на "Любовницата на Граминя". Муки бе много красиво момиче. Дори когато Стефания Сандрели я зърна, се вцепени. Но тогава не казах на Муки за предложението. Пък и в Италия се пускаха много трудно чужденци. По-късно се чудех дали съм постъпила правилно".
.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява