monitor.bg
Петък 12 Декември, 2008
Силиконовата рибка атракция за хищника
Монтаж с лопатка и олово мами едрите щуки

Снимка: СП. BLINKER
С умело водене на утежнена силиконова рибка бялата риба трудно устоява на примамката и извън сезона.
.
Пластмасовата шайба предпазва от фалове

Оловните топчета на муцунката на първоначалния модел Killer Shad с лопатка, вирната право нагоре, правят доста голямо съпротивление във фазата на потъване на стръвта. Когато хищниците се придържат към дъното на водоема, именно това е точният начин да им привлечете вниманието. Ако обаче тлъстите парчета кръстосват слоевете над дъното, тези примамки стават неприложими. По дъното те правят атрактивни скокове при правилно водене и хищникът няма начин да ги пропусне. Освен това не са редки случаите, когато при такива внезапни подскоци кукичката може и случайно да закачи ленивата риба.

Този недостатък частично може да се преодолее чрез бавно водене на примамката. Тогава стръвта "работи" с цялото си тяло, не само с лопатката. В сравнение със стандартната джиг-глава тази с лопатката има и друго предимство. Тя създава специфични завихряния на водните пластове, като прави своеобразен чадър пред кукичките и им пречи да се закачат в подводна растителност или други предмети.

Другото безспорно предимство на така оборудваната примамка е леката вдлъбнатина навътре на пластмасовата шайба (лопатка). Тя е причина за мощното загребване, дори и при по-ниска скорост на движение и създаването на яка вълна пред нея, която не оставя никакви шансове на бялата риба да не я забележи.

.
Лесно се прави джиг-глава с пластина

За да си направите сами атрактивна силиконова рибка с джиг-глава и лопатка, не се иска кой знае какви умения. Значително сте улеснени от факта, че в магазините се продават пластмасови шайби с най-различни диаметри и дебелини. Ориентирайте се обаче към артикулите, които са по-меки. Много твърдите не са най-доброто за капризите на сладководните. Повечето въдичари, които вече имат опит в направата на тази примамка, са на мнение, че ако пластината е изработена от много твърда материя, празните удари на риболовната линия зачестяват. Бялата риба ще пропусне налапването на стръвта, ако усети допира и съпротивлението на яка шайба.

Още преди на сглобите монтажа, е необходимо с перфоратор да направите дупка в долната част на пластмасовата шайба. През нея прокарвате върха на кукичката с оловната глава, докато последната прилепне към пластината. Важно е да внимавате шайбата да е с вдлъбнатината навътре, така че топчето да потъне в нея и да е насочена нагоре над силиконката.

Трябва да сте се снабдили и с подходящо лепило, за да фиксирате монтажа неподвижен. Най-добре е, ако имате от пистолетите, които впръскват горещо лепило. Но специално за случая не е необходимо да си го купувате, освен ако не използвате машинката и за други неща, които майсторите.

Преди да фиксирате джиг-главата с шайбата към силиконовата рибка, трябва да прокарате и кукичката през нея. Острието се подава зад пластината, като върхът му сочи към нея. Съвсем спокойно може да оставите да се покаже цялата извивка на куката, като само стъблото остава във вътрешността на силиконовата рибка. Пластината добре покрива пространството зад острието, като му създава параван чрез водата, която отхвърля, така че да се избягват нежелани срещи със закачки.

.
МАЙСТОРЛЪК. КАК ДА НАДХИТРИМ СЛАДКОВОДНИТЕ

По-дългите и широки куки се забиват перфектно в устата на хищника.

Експериментирайте и с кръгли плоскости

Може да монтирате и пластмасови пластини с кръгла форма. Те се продават с отвор в средата, с което сте улеснени. Има два варианта за направа на монтажа в този случай: Първо, поставяте я директно пред муцунката на силиконовата рибка. Такъв монтаж се използва, когато ще ловите в придънния воден слой. В този случай примамката заминава към дъното и извършва точно движенията на потъващия тип воблер. Прилага се успешно във водоеми с много закачки и подводна растителност по грунда. Изключително удачна е и когато дъното е глинесто. Кръглата шайба не позволява на силиконовата рибка да се зарови в мекия грунд и да се скрие от погледа на хищника. Освен това добре предпазва острието на кукичката да не хване подводна флора вместо фауна. Вторият начин на монтаж е като наденете кръглата шайба върху "ухото" на джиг-главата. Тоест пластината представлява нещо като шапка върху оловото. Това є положение доста повлиява на играта на изкуствената примамка. Имайте предвид, че тук големината на шайбата е от изключително значение. Колкото по-голям е диаметърът на пластината, толкова по-голямо е съпротивлението є във водата. Това води до чувствително увеличаване на фазата на потъването. Освен това по-голямата пластина повлича силиконовата рибка и странично при потъването є. И още съвети - не избирайте твърде къси куки. Между върха на острието и шайбата трябва да има поне 2 см дистанция. Куката да е от моделите с по-голяма дъга. Така острието стърчи повече над тялото на рибката и при атака на хищника се забива по-добре в устата му.Изберете подходяща джиг-глава, продава се и без примамка.

Тактиките не работят в студени води

Снабдената с допълни екстри силиконова рибка е перфектна примамка за прилагане на уменията ви за спинингов риболов. Тя е привлекателна не само за улов на бяла риба и щука, но и за едър костур. За бодливия хищник ползвайте най-малките модели примамки и съответстваща им по размери шайба. Самоделно направената силиконова рибка, комплектувана с джиг-глава и пластмасова шайба, става ефективно оръжие в борбата с едри хищници само ако се води правилно. Възползвайте се максимално от предимството є да плува атрактивно в средните водни слоеве. Тя може дори да пори и зоната непосредствено под повърхността. Всичко зависи само от вашите умения да не я потопявате надолу. Разбира се, според сезона, ако хищниците се мотаят около дъното и там може да ги сгащите. В този случай оставете примамката да потъне до грунда и след това я движете с по-бърза скорост. С неголеми усилия на домашен майстор ще направите арсенала си от изкуствени примамки по-мобилен, така че да попадне в полезрението на хищниците. Тактиката да чакате те да дойдат при стръвта не дава никакви шансове, особено в студени води и лениви сладководни.

.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява