monitor.bg
Сряда 26 Ноември, 2008
Здраве
ДИСЛЕКСИЯТА - СИНДРОМЪТ НА ГЕНИИТЕ
Защо Леонардо и Айнщайн са се научили да четат с много бой?
.
ФИЛТЪР ЗА ДИАЛИЗА В ТЯЛОТО ОТЧИТА ЗАХАРТА

Уилям Фисъл от Клиниката в Кливланд, Охайо, и колегите му от Мичиганския университет са изобретили нов вид филтър за диализа,

който е достатъчно малък, за да се имплантира в тялото, съобщи списание "Ню сайънтист".

Устройството се състои от няколко диамантени слоя, в които са пробити отвори с последователно намаляващи диаметри. Той е по-ефективен от досегашните филтри за диализа, които се задръстват от по-големите протеини и не могат да улавят средноголемите протеини като бета-2 микроглобулин. Той се произвежда от имунната система и е токсичен, ако се натрупа. Всеки от слоевете на новия филтър пропуска молекули, по-малки от определен размер, а електрично поле държи настрана по-големите протеини, които могат да задръстят порите на филтъра.

Изобретението, за което е подадена заявка за патентоване, по-ефикасно отстранява токсичните молекули от кръвта в сравнение с досегашните мембрани.

.
УЛТРАЗВУК РАЗТВАРЯ КРЪВНИ СЪСИРЕЦИ
Използването на ултразвукови вълни при дълбока венозна тромбоза помага да се разтворят по-бързо кръвните съсиреци, отколкото лечението само с медикаменти, показват резултатите от американско изследване, цитирани от ЮПИ.

Изследователи от университета "Емъри" припомнят, че дълбоката венозна тромбоза е свързана с кръвен съсирек, който се образува във вена в тялото, най-често в крака. Циркулирайки в кръвоносната система, той може да стигне до белите дробове и да блокира притока на кръв в тях и така да причини емболия.

Медиците лекували 37 пациенти с разтварящото кръвни съсиреци лекарство. Същевременно с ултразвукови вълни те въздействали върху протените в кръвните съсиреци, за да може ефикасността на лекарството да се задейства по-бързо. 16 от 37-те пациенти имали дълбока венозна тромбоза, а останалите 21 - артериална тромбоза. Кръвните съсиреци били напълно разтворени у всички пациенти с артериална тромбоза и у 10 пациенти с дълбока венозна тромбоза.

У четирима човека с дълбока венозна тромбоза те се оказали частично разтворени, а у други двама не била регистрирана никаква промяна. Само един от пациентите получил усложнение - хематом във врата.
.
Умните трудно разчитат часовника

Първите симптоми на дислексията възникват у децата още в предучилищна и училищна възраст. Те могат да имат различни проявления, сред които са лесно разсейване при работа със символи, нечетлив почерк, запъване при четене, бавно темпо при писане, четене или смятане, трудности при разпознаването на часовника, привидни проблеми със зрението и слуха и проблеми с изучаването на чужди езици, твърдят специалистите. По думите им навременното разпознаване на симптомите и консултацията със специалисти са от изключително значение за по-нататъшната терапия на детето и развитието му като личност.

Установено е, че при децата, страдащи от дислексия, са силно развити креативните умения.

Изследванията, направени във водещи световни университети, включително и японски, обаче показват, че хората, засегнати от нея, са с по-високо ниво на интелигентност от средното, но кариерата им се проваля още в зародиш, защото преподавателите им нямат представа за тази тяхна особеност, наказват ги най-строго и това им създава комплекси за цял живот. Те са изключително чувствителни към околната среда, по-любопитни са от обичайното и мислят, като използват предимно изображения вместо думи. Имат много силно развита интуиция и са особено проницателни, обмислят и възприемат нещата от много страни, защото използват всичките си сетива. Някои от тях споделят, че усещат мислите си като реалност, защото имат живо въображение, творческо и оригинално мислене, добро стратегическо мислене и умения за решаване на проблеми. Към това се прибавя и фактът, че след тийнейджърска възраст те стават много целеустремени и трудолюбиви, тъй като са силно мотивирани да успеят заради миналото страдание от присмеха заради тяхната особеност.

Доказано е, че не е възможно двама души да развият абсолютно еднакви форми на дислексия, тъй тя не е в резултат на умствено или неврологично нарушение, нито пък е някакъв вид деформация.

.
ТЕЛЕВИЗИЯТА ОПРЕДЕЛЯ ЦВЕТОВЕТЕ НА СЪНИЩАТА НИ

Телевизията въздейства върху цветовете на сънищата ни, съобщи "Ню сайънтист", позовавайки се на британско изследване.

Когато хората са гледали черно-бяла телевизия и филми в детството си, те по-често сънуват в тази гама през целия си живот. Специалистите спорят обаче вече почти един век дали сънищата са преобладаващо цветни или черно-бели.

Изследванията от 1915 г. до края на 50-те години на миналия век показваха, че преобладават черно-белите сънища. Нещата започнаха да се променят през 60-те години и по-късните изследвания по-често насочваха към цветни сънища. Този период съвпада с прехода към цветната телевизия и специалистите и преди са били склонни да обяснят резултатите си с появата є. Екип от университета в американския град Дънди установил, че само 4,4% от хората под 25 години сънуват в черно и бяло. Тези над 55 години, които са гледали цветна телевизия още в детството си, също имат преобладаващо цветни сънища.

.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява