monitor.bg
Петък 21 Ноември, 2008
Флагманът на ВПК е произвеждал всичко: печки, каруци, „Булгаррено" и гаубици
Златната кокошка “Арсенал”
Мистериозни инциденти застигат двама от шефовете му
.
Благодарствено писмо от Холивуд за халосни муниции
Пет милиона лева е сумата, която ще бъде инвестирана до края на тази година от арсеналци в нови производствени мощности като реконструкция на Леярната и системата за управление и планиране на производството. Разработени са нови изделия, които се харчат добре на външния пазар. Това са подцевният гранатомет с прогресивна стъпка за пушки М16 заедно със съответната граната с натовски калибър. Друга нова разработка е осколочната граната за РПГ7 с антирикошетно действие на взривателя. Още 3-4 милиона лева ще бъдат инвестирани през следващата година за газифициране на производството и за други нововъведения. "Арсенал" АД проявява интерес към утилизацията на стари боеприпаси по обявената от правителството програма след взрива в Челопечене. "Само че държавата иска тази утилизация да стане почти без пари", апострофира инж. Ибушев. И нещо любопитно - наскоро в казанлъшката оръжейница е получено благодарствено писмо от Холивуд за перфектната партида от халосни боеприпаси, изнесени за американската киноиндустрия.
.
Нашето оръжие е лексусът на автоматите

Лицензионните претенции на Русия към "Арсенал" като производител на автомати - това е един изкуствено създаден проблем, твърди инж. Ибушев. Той е член на смесената българо-руска работната група, която трябва да изчисти този проблем. България не може да загърби интересите на Русия в тази област. "От друга страна, последните три български правителства застанаха твърдо, като матросовци, за да защитят Военнопромишления комплекс на България", подчертава Николай Ибушев.

Според него юридически основания за тази документация, по която се произвежда сега в Казанлък, руснаците нямат. "По-скоро натискът е в посока: "Абе, вие искате "Южен поток" и "Набуко", ама трябва да изпълните това и това!", казва той. "Разбирам проблема на колегите от Русия, тях най-много ги боли поради простата причина, че ние сме №1 в света по отношение на качеството на тези автомати. Това е доказано с години наред, и то от клиентите. Естествено, всеки автомат прилича на автомата на другия производител. Както всяка лека кола прилича на другата - и един трабант, и един "Лексус" имат по четири колела, волан, двигател... Само че нашият автомат е "Лексус", категоричен е Николай Ибушев. И все пак добрата новина след последното заседание на работната българо-руска група е, че руската страна е заявила намерението си да оттегли своите искания за неизплащани лицензни и роялтни такси към българската страна.

.
Инж. Николай Ибушев: Ще изчистим спора за лиценза до края на годината

"Понастоящем 7-8 страни в света и в частност България се занимават с незаконно производство на автомати "Калашников", заяви пред агенция ИТАР-ТАСС вчера в Джакарта високопоставен представител на руската компания за оръжейна търговия "Рособоронекспорт". Според директора за специални задачи Николай Демедюк "по света е налице пълно безобразие относно автоматите "Калашников", в частност те се фалшифицират в България". Помолен за коментар на това обвинение срещу българската отбранителна индустрия, инж. Николай Ибушев, изпълнителен директор на "Арсенал" АД, заяви, че на последното заседание на смесената българо-руска работна група през октомври е постигнато съгласие лицензионният проблем между двете страни да бъде изчистен до края на тази година. "Познавам лично Николай Демедюк, не му прави чест да хвърля сянка върху имиджа на България, след като вече е взето решение по този въпрос на най-високо държавно ниво", заяви за "Монитор" Николай Ибушев.

.
Заводът удари 100 млн. лв. приходи за годината

Днес оръжейната фирма е позната у нас и в чужбина като предприятие с традиции в проектирането, производството, инженеринга и търговията с граждански и специални изделия. Продуктовата листа непрекъснато се разширява. Уникалното в дейността на компанията е затвореният цикъл на работа. Дружеството има изградени мощности за серийно производство на стрелково и артилерийско въоръжение, на боеприпаси и съставните им части, на пиротехнически изделия, както и на гражданска продукция с широк спектър на приложение. Продуктовата стратегия се базира на нови разработки, СМС технологии, софтуер, ноу-хау и лицензи. Пазарните позиции на фирмата практически са във всички континенти на света. „Арсенал" е експортно ориентирано дружество с над 98% стокова реализация зад граница. По икономически показатели 2008 г. бележи ръст в много отношения. Приходите до края на годината ще достигнат планираното ниво от 100 млн. лева. В сравнение със същия период на миналата година финансовият резултат е нараснал близо 2 пъти. „Арсенал" днес е стабилна и конкурентоспособна фирма. Има защитена търговска марка в ЕС, в САЩ и в още 19 страни по света. Притежава 3 патента за изобретения, 29 свидетелства за полезен модел и 46 за промишлен дизайн. Системата за управление на качеството е одобрена от LRQА в съответствие с ISО 9001:2000 и сертифицирана в съответствие със Съюзната публикация на НАТО - АQАР 2110.

.
.
.
.
България: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява