monitor.bg
Събота 11 Октомври, 2008
Невена Коканова остава вярна на брака си
Политиката с Югославия слага отпечатък на романа є с Раде Маркович
.
Звездни филми
- "Години за любов" 1957 г.

- "Тютюн" 1962 г.

- "Инспекторът и нощта" 1963 г.

- "Крадецът на праскови" 1964 г.

- "Мъже в командировка" 1969 г.

- "Момчето си отива" 1972 г.

- "Обич" 1972 г.

- "Най-добрият човек, когото познавам" 1974 г.

- "Сватбите на Йоан Асен" 1975 г.

- "Матриархат" 1977 г.

- "Дами канят" 1980 г.

- "Опасен чар" 1984 г.
.
Туист свързва прочутите актьори

За романтичната любов между Невена Коканова и сръбския актьор Раде Маркович в "Крадецът на праскови" се говори с години.

Големият филмов роман на Невена Коканова със сърбина Раде Маркович се разиграва през есента на 1963 г. във Велико Търново по време на снимките на "Крадецът на праскови". От филма личат флуидите и силното им привличане, което потвърждава очевидното, въпреки че до края на живота си Венчето предпочита да се изплъзва от преките въпроси с недомлъвки. Органичното сливане на актрисата с образа на плахата Лиза, която самоотвержено се влюбва в пленника Иво, е секретът на огромния успех, на който се радва "Крадецът на праскови".


 

Любопитно е, че отначало двамата актьори не си допадат. Сръбската звезда Раде Маркович е в лична и професионална криза. Бракът му с актрисата Оливера се разпада, измъчва го язва на стомаха. Той е ядосан заради това, че снимките в България се забавят заради подмяната на главната изпълнителка с нова актриса - Невена Коканова. Тя пък демонстративно се дистанцира от него - какво си въобразява този сърбин, та я гледа като неодушевен предмет! Това си спомня режисьорът Въло Радев, който се наема да стопи ледовете помежду им. Вечер ги кани в барчето на търновския хотел "Янтра" на пийване и танци. Скоро барът се превръща в клуб на целия снимачен екип. До започване на работата в пет часа сутринта всички се забавляват с туист. Учител по танците е Раде, като човек дошъл от Запад, а Невена е барманка. Скоро Въло Радев забелязва, че актьорите са станали някак "особени - чувствителни и нежни".


 

"Не мога да кажа кога всичко това се превърна в любов. Но го осъзнах чак когато след снимките се върнах в Белград. Здравето ми се влоши заради язвата и се наложи да лежа в болница почти месец. Трудни, много трудни дни. Голяма равносметка за живота.

След два месеца се върнах в София прероден. Нашите отношения с Невена вече бяха малко по-въздържани, защото из София вече се говореше... До ново силно сближаване се стигна следващата есен, по време на филмовия фестивал във Венеция, където бяхме много добре приети. Венеция безпогрешно изпълняваше своето... По-късно всичко това се превърна в една доста трагична приказка. Аз се разведох, но Невена не можа. Нейният съпруг бе с тежки сърдечни проблеми. Разводът щеше да го убие... ", това споделя години по-късно Раде Маркович. Едва след години става ясно, че от "най-високо място" Невена била посъветвана да се отдръпне заради влошените отношения с Югославия.

Раде Маркович отново се жени за Оливера, а синът им Горан става известен кинорежисьор. Той снима майка си и баща си в своя филм "Разпределителен център".

.
.
.
.
Живот: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява