monitor.bg
Четвъртък 17 Юли, 2008
Банда на побеснял арендатор нападна четирима младежи в бурята край Тевно езеро
Хижари трепят с тояги туристи в Пирин
Биячите млатили почиващите, докато спели в палатките си

.
КОМЕНТАРИ ОТ ПЕТИЦИЯТА

пусната в сайта www.nomoreviolence.hit.bg, подписана от 1298 души до 19,00 ч на 16 юли

293 Янко Петров Янев

София, България

Аз съм имал проблеми с този човек доста отдавна. Ловеше пъстърва в Тевно езеро и я продаваше на туристите за 4 лева порцията. Извършваше и обмяна на валута в заслона. Опита се да ми вземе "такса", защото това до заслона било "къмпинг". Не му мина номерът, но явно напоследък се е взел на сериозно.

621 Петър Симеонов

София, България

Познавам този хижар, преди няколко години бяхме на поход в Пирин - от хижа "Безбог" през Попово езеро към Тевно езеро. Станах свидетел как този хижар вдигна скандал на туристи и със закани за саморазправа ги прогони, независимо, 4е навън цял ден беше дъждовно. Той мрази хора, които не му правят оборот в заслона - трябва да купиш храна от него, да платиш за легло или нар, за да те понася. Ако си с палатка или носиш суха храна - си негов враг. Мои познати от планинската служба казваха за него, 4е не пренася отпадъците до контейнери, а ги заравя до езерото.

462 Христо Славеев  Христов

Левски, БГ

А това спомняте ли си, когато хижарят беше опънал около 10-15 палатки отдясно на заслона и искаше пари за нощувка в тях. Това не е ли пак в пререкание със законите на Н.П. "Пирин" или заслонът витае във въздуха и не е на територията на парка. Реално тези такси за къмпингуване са един вид откуп, а лицето, което ги събира, се определя от закона като корумпирано. Също съм го виждал да лови пъстърва от езерото и после да си пие ракията и да си мези с нея, което също е много грубо нарушение, особено от служител на горското стопанство. И второто, което е - той НЯМА никакво право на физическа саморазправа!!! Ако бях на ваше място бих отишъл директно в горското стопанство да ми напишат акта за къмпингуване в Н.П., да разкажа за близката среща с техния колега и след това - с медицинското - директно в районното!!!!

348 Никола Момчев

Момчев, София, България

През лятото на 2004 или 2005 година Иван Дрънков отказа да сервира закуската на моята туристическа група и ни изгони от хижата, като ни заплаши с физическо насилие и размахваше нож. Закуската беше платена предварително и групата разчиташе на нея и не носеше друга храна. Трябваше да ходим гладни до х. "Каменица".

637 Филка Цветкова

Секулова, София, България

Подкрепям с две ръце!!! Въпросният хижар е неуравновесен и склонен към насилие. Виждала съм как веднъж наби един чужденец, който не правеше нищо. Уж по погрешка. Виждала съм и че се има с местните бракониери.

732 Светлана Чавдарова

Ленева, София, България

Аз съм била свидетел преди години как хижар на Тевно (не знам този ли беше или друг) се кара на някакви хора, че си били брали мащерка в националния парк, а междувременно държи в ръка прясно уловени пъстърви от езерото. Еми стига вече! Не може местните да правят каквото си искат, а "туристите" да отнасят подобно унизително отношение!

763 Галя Любенова Искрева  Благоевград, България

Повече от 30 години ходя в планината и такова зверство не съм срещала. Казват, че в планината ще срещнеш само добри хора, но напоследък нещата наистина загрубяха. За някакви пари сме готови на примати да заприличаме. Бях на Тевно езеро веднага след историята с резачката и между туристите имаше смут и възмущение. Аз си мислех, че този бабаитин вече е изгонен, но... Подкрепям петицията. Иван няма място на Тевно езеро.Това е сакрално място.

 861 Кирил Христов Стоянов

Пловдив, България

Напоследък май стана модно да бъдат малтретирани туристите, които търсят контакт с природата. Сигурен съм, че Дрънков е само един изпълнител. Вероятно някой "загрижен бизнесмен" стои зад тази странна инициатива на един хижар. Най-вероятно някой има апетити за Тевното езеро. Също като мутрите на Рилските езера. Нищо по-различно, нали?

866 biser antonov bogdanov, varna, bulgaria

Имал съм скандал с това лице преди няколко години. Поводът беше направена забележка от моя страна за незаконен улов на пъстърва в Тевно езеро с цел приготвяне на храна за някаква френска група туристи. Бе ми показана служебна карта на служител на НП "Пирин", като поведението на Дрънков бе отвратително.

 88 Веселка Иванова  Кунчева

София, България

Познавам хижаря и неговата съпруга. Абсолютно съм убедена, че разказът е истина и смятам, че е редно хижарите да бъдат наказани.

 915 Станимир Стефанов Стефанов

Варна, България

Този хижар сменян ли е от 1999 г.? Ако не - пишете му още един инцидент оттогава. Удари с пикел по главата - сътресение и провалена почивка. Причина - леко скъсване на вече скъсана палатка, от тези дето ги отдава за нощувки нелегално.

 868 Илия Георгиев Христов, Благоевград, България

Иван Дрънков НЕ Е СЛУЖИТЕЛ НА "НАЦИОНАЛЕН ПАРК ПИРИН" също така НЕ Е СЪТРУДНИК и по никакъв начин не е свързан с него. Той е обикновен хижар, подчинен на БТС. Надяваме се въпросът да се изясни и виновните да получат заслуженото.

 1136 Тодор Станимиров Бодуров, София, България

Аз съм бил 2 пъти на този заслон. Не съм имал проблеми, но не съм бил на палатка. Обаче на хижа "Демяница" сме имали заплаха, защото си бяхме опънали палатка под хижата. Нищо не последва, но само защото видяха, че групата ни е по-голяма от целия персонал плюс туристите в хижата. Не знам защо тези проблеми ги има само в Пирин. Веднъж бях за седмица в Родопите на палатка. Навсякъде питах дали може да си опъна палатката. Никъде не срещнах отказ, дори не искаха да си плащам. Просто ми посочваха местата, където може да се пали огън. В Рила също никой нищо не ми е казвал. Не знам как е в Стара планина, но не мисля да съм виждал на хижа Рай, която май е най-посещаваната, хората да си опъват палатки. Според мен към всяка хижа трябва да се обособят места за палатки. Така всички ще са доволни. Всичко ще е законно. Никой турист няма да се оплаква, че са го санкционирали неправомерно, както хижарите няма да могат да си превишават правата.

1111 Димитър Георгиев Иванов, София, България

Тоя и приятелите му дерибействат в Пирин планина! Не съм се качвал до "неговия" заслон, мислех да го направя това лято, но съм имал проблеми с хижаря на Хижа "Демяница". През 2006 г. минахме с компания през тази хижа и той като видя, че носим палатки, заяви, че "ще ни се случат случки, ако опънем палатки в неговия район". От десетина и повече години хижите се дават от управата на парковете на приятелски групички и групировки, чрез които те печелят, обслужването е отвратително, мръсотията е навсякъде, върху одеалата е повръщано, калъфките скъсани! При тези условия човек го е гнус да спи по тези места и единствената алтернатива са палатките. Ще имаме предвид тоз хижар и ако се опита да ни нападне както вас, ще му е за последно, хич няма и да го превързвам!

1207 Michailo Todorov Vodenitscharov

Dresden, Germanija

Minaval sym prez Tevno bez prespivane, zashtoto momicheto, s koeto bjah, se kylneshe nikoga poveche pri nikakvi obstojatelstva da ne spi tam. Javno imalo e sashto.

648 Григор Ташев Григоров София, България

Дрънков стягай си гъза. Другата седмица идвам с моите авери - Нереза, Гредата и Бутилката. В моя край сме доста известни. След като те намерим, ще станем известни и в твоя. След срещата ни за теб и калпазаните ти ще се говори в женски род. Вервай ми.

1257 Даниел Банев Димитров, България

Преди време и ние сме имали разправия с въпросния хижар.Това е човек, който си определя собствени такси и закони в планината. Не знам дали постъпват оплаквания в спец. институции, но явно си плаща на когото трябва, за да продължава мародерската си дейност.

.
Иван Дрънков, арендатор на заслон "Тевно езеро": Защо ще ги бия и ще ги приютявам след това?
"На 5 юли към 6-7 часа пристигнаха 2 момичета и две момчета и започнаха да опъват палатки край заслона - изложи версията си за инцидента арендаторът Иван Дръмков. - Аз се легитимирах, казах си трите имена и ги предупредих, че това е забранено. Те тръгнаха нанякъде. После заваля дъжд, имаше буря. После към 22 или 22,30 ч. се върнаха и поискаха помощ и да ги приютя. Казаха, че са падали някъде по камъните нагоре. Едното от момчетата имаше кръв по главата. Извадих каквото имам в аптечката, а един ветеринарен лекар от Сандански каза, че ще се оправи с такава драскотина и го направи. Послах им, преспаха. И на сутринта същите хора ми викат - ще видиш какво ще се случи, ще гръмнем по интернет и т.н. И наистина се случи - сега ми звънят отвсякъде. Кажете ми какъв е смисълът да се легитимирам, да ги пребивам, а после да ги приютявам? Ще заведа срещу тях жалба за клевета и обида, това е сигурно."

На въпроса, че в интернет пространството други туристи сочат десетки негови издевателства отпреди години, Дръмков отговори: "Защо се сетиха сега, защо не са се оплакали преди. Цели 21 години съм на този заслон. С какви ли не хора се срещам и когато им направя забележка или ги накарам да се събуят в хижата, често съм слушал - "ти пък какъв си, да не ти е бащиния заслонът" и т.н. Имало е неразбирателства, но и на много хора съм помагал, на гръб съм носил 90-килограмов човек, за да му спася живота. Но това с тоягите никога не е било."

Арендаторът отхвърли като абсурда версията, че бракониери - ловци или риболовци, може да са пребили туристите, защото са ги видели да нарушават правилата в парка.
.
Александър Калистрин, секретар на туристическо дружество "Вихрен": Арендата е само върху заслона
Иван Дрънков е арендатор на заслона "Тевно езеро" от около 10-ина години, уточни за "Монитор" секретарят на туристическо дружество "Вихрен" (Банско) Александър Калистрин. Арендата обаче е само върху сградата на заслона, а не върху прилежащите площи около нея. В този смисъл Дрънков няма право да събира никакви такси за палатки, а може само да предупреждава нарушителите, че това е забранено. Срокът на арендата изтича след 2 години.

"При нас получихме жалбата на момчетата и момичетата от София, имаме и писмените обяснения на Иван Дрънков - каза Александър Калистрин. - Лично моето мнение е, че и двете страни са виновни. Мисля, че е имало някакъв конфликт. Разбира се, крайната дума ще имат разследващите органи. Ако се докаже, че е имало такива побоища, нашият управителен съвет, естествено, е в правото си да преразгледа срока на арендата и да намери друг стопанин на заслона. Все пак най-важно е да бъдем хора и за нас туристът като клиент трябва да остава винаги доволен. Досега обаче не сме имали никакви оплаквания от туристи и посетители на Тевно езеро, даже напротив, много хора се хвалят и от посрещането, и от условията, които им е предоставил Иван Дрънков."
.
Георги Грънчаров, директор на Национален парк "Пирин": Аз бях там тогава, но нищо не съм чул
"Аз лично бях там със семейството си в нощта на 5 юли, но нищо не съм чул, нито пък някой е коментирал за такъв инцидент, а имаше сигурно около 50 души в заслона - каза Георги Грънчаров, директор на Национален парк "Пирин". - С малки деца сме, легнахме си към 21,30 ч., вярно, че имаше буря, валя и гърмеше. Дрънков нищо не ми е казвал, нито е споменавал за някакъв инцидент, окървавени хора и т.н., нито е искал съдействие. Затова съм склонен да му вярвам."

Иван Дрънков не е щатен служител, а доброволен сътрудник на парковата охрана, каза още Георги Грънчаров. "Той стопанисва заслон "Тевно езеро" от около 15-ина години и досега не е имало оплаквания. Затова на него, както и на много други хижари, планинари и други хора сме издали карти за доброволни сътрудници. Те обаче могат само да предупреждават нарушителите и да докладват за нарушения, както и да изискват от нас съдействие. Опъването на палатки в Пирин е разрешено само на определи места. Само в най-активния сезон сме разрешавали около заслона да се вдигат 3-4 такива, защото хижата е за около 30-ина души, а през лятото понякога там се събират и над 100. И Дръмков, като техен стопанин, е събирал някакви такси за ползването им. Бил е винаги изряден и никога не сме имали сигнали срещу него. Дори съпругата му беше обявена веднъж за хижар на годината. В заслона е чисто, цените са изключително ниски, туристите са доволни."
.
.
.
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява