monitor.bg
Събота 21 Юни, 2008
Директорът на болница “Св. Наум” проф. Иван Миланов: Има полза и от вредните навици
Пушенето пази от паркинсон, деменция и старчески тремор
.
Отказът от цигарите е огромен стрес

Отказът от цигари е стрес, който отваря вратата на много заболявания. За да ги избегнем, трябва да намалим нивото на стрес плавно. Затова помагат никотиновите пластири. Те не действат само върху абстинентния синдром, а помагат да се поддържа  равновесието в организма. Затова при отказ от цигари лепенките трябва да се носят поне един месец. Така напрежението от промяната намалява, а заедно с това и свързаните с него  заболявания, обяснява проф. Миланов.

.
ПОД МИКРОСКОП. Новини от лабораториите

 

Болестите променят характера

Хората, преживели инфаркт, осъзнават, че са били на "косъм от смъртта" и често стават суетни и трескаво активни. Нищо не променя особеностите на характера така, както хроничните заболявания, твърдят психолози в статия, публикувана в новия брой на Psychology Today. 

Бъбречните инфекции увеличават риска от невроза

Болестите на бъбреците обикновено предизвикват общо отравяне на организма. Това води до отпадналост, понижена способност за концентрация и  умора.  Болните трудно се съсредоточават и още по-трудно работят. Проявяват се трескави колебания в настроението. Изострянето на хроничните пиелонефрити и раздвижването на камъните в бъбреците създават още едно дискомфортно състояние - често посещаване на тоалетната, което води до невроза. 

Сърдечните проблеми "викат" страха от самота

Исхемичната болест на сърцето, хипертонията и астмата правят човека тревожен и мнителен. При тези заболявания са характерни немотивирани изблици на гняв. Те се дължат на лишаването от кислород на съдовете и на тъканите на мозъка. Това води до резки промени в настроението. Хората стават по-обидчиви, трудно прощават чуждите грешки и имат повишени изисквания към околните. Мъжете понасят по-тежко това състояние. Специалистите смятат, че около 40% от тях след прекаран инфаркт на миокарда, се нуждаят от наблюдение на клиничен психолог.

Проблемите с кожата ни правят злопаметни

В период на изостряне на хроничните кожни заболявания като псориазис или дерматити болните изпадат в депресия. Те болезнено приемат вниманието към тяхната външност и избягват срещи с хора. Стават по-подозрителни и не понасят критика. Смятат, че останалите ги възприемат като заразни и отвратителни и затова развиват мнителност и злопаметност. При язва на стомаха или други проблеми с храносмилането хората стават капризни и придирчиви. Лесно се дразнят от дреболии и са склонни да изпадат в депресия. Страхуват се от болката и се обиждат много лесно, ако близките не се отнесат сериозно към най-малко им оплакване. Болният черен дроб прави човека наистина жлъчен. Той е не само обидчив, но и агресивен - стреми се да нагрубява другите.

.
.
.
.
Живот: други материали
.
Анкета
трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?
да, задължително
спасяват само когато се кара до 80 км./ч
не
кат само си търси начин да глобява